Knuthöjdsmossen en vacker morgon i maj

Fr v: Elisabeth Östlund och Agneta Österberg.
Foto: Marianne Johansson 

Vi startade kl 06.00 från Svampen i Örebro, 11 st. morgonpigga och nyfikna tjejer. Vi packade ihop oss så gott det gick i bilarna.
Väderleksrapporten hade lovat halvdåligt väder men det var en strålande morgon med +13 grader och blåst.
Ankomsten till mossen blev mycket myggrik så nu var det tur att det blåste lite.
De första fåglarna vi hörde var en ljungpipare, trädpiplärkor, gök och svartvit flugsnappare. Efter spången blommade rosling, tuvull och hjortronblommor. Blåbärsriset hade blivit frostnypet till stor del, så det bådar inte gott till skörden. Lingonriset hade klarat sig bättre. Första frukost intog vi vid första plattformen och där kom den första smålommen flygande över oss. Annars var storspovarna som ville visa upp sig, flög över oss och lät mest. Ute på mossen var det grönbena, knipa och kricka som var alerta. Ett par smålommar visade sig där. På andra sidan mossen var det ett par smålom som häckade, honan låg på boet och tryckte och hanen låg på blankvattnet. Sammanlagt var det fem smålommar men säkert var det flera som vi inte upptäckte.
Fisk- och skrattmåsar, större hackspett, grå flugsnappare och förstås korp och kråka och blåmes, talgoxe och bofink som vi hörde eller såg. Vi var förvånade att vi inte hörde flera sångare. Vi lyckade klämma in en andra frukost också där mossen delar sig. Det är ju synd att ha något kvar av matsäcken när man kommer hem! På tillbakavägen var det många trollsländor i luften och en lärkfalk knastrade till över våra huvuden. Det blev en bra flyguppvisning som avslutade vår exkursion denna underbara morgon. Vi var hemma i Örebro vid 12-tiden igen.
Marianne Johansson
 

Fr v: Elisabeth Östlund, Katarina Edgren Lorin, Agneta Österberg, Elisabeth Eriksson, Annika Lorin, Susanne Eriksson och Ingrid Gustavsson. Det är Gunilla Wahlén som gömmer sig bakom trädet och saknas på bilden gör Anette Lindahl och Barbro Bergman.
Foto: Marianne Johansson