Venan och Stentornet

Parkering sker nere vid infarten till gamla tippen på Venan, så det börjar med en lagom promenad uppför tippen bort till Venastugan.

Det var kallt, mycket kallt.

Det seglade några av årets första hussvalor över våra huvuden. Och glädjen var stor att det var fler än en (en svala gör ingen sommar).  En ärtsångare satt i en buske, också årets första för oss alla.
 

Väl framme vid stugan blåste det mycket kallt och ingenstans var det lä. Stugan var upptagen av ett gäng som jobbade och hade stor middag. Så vi ville inte tränga oss på.
 

Vi var sammanlagt 14 st. nyfikna tjejer som ville se de nyanlända fåglarna där i snålblåsten. Två st. mindre strandpipare, skäggdoppingar flera stycken, krickor, två st. svanpar och så fiskgjusen som svävade över våra huvuden. I buskaget bredvid stugan var det pilfinkar, bofinkar och gulsparvar.
 

Gömslet på vänster sida ut i Hjälmaren är ombyggt, det skyddande taket var bort och själva plattformen är öppen.
 

Vi drog vi oss tillbaka mot Stentornet för att äta vår matsäck. Eftersom det var så kallt så blev det ett snabbt intag! Vi såg inte många fåglar där!
 

Måste erkänna att jag inte hade mina långkalsonger på, tyckte att i maj kan man väl sluta. Fast jag vet att en sann fågelskådare har kallingen på till midsommar. Man lär av misstagen.
 

Marianne Johansson