26 januari 2013

Småfåglarna räknades ordentligt
vid Rosenbergsstugan i Oset

Det var tre grader kallt och lite snålblåst ute vid Rosenbergsstugan i Oset lördagen den 26 januari. Ungdomsgruppen inom Närkes Ornitologiska Förening samlades redan klockan 09.00 för att medverka i den nationella fågelräkningen som Sveriges Ornitologiska Förening arrangerar, den kampanj som kallas Vinterfåglar inpå Knuten.
Under ledning av Ronnie Lindqvist skulle vi inventera vilka arter som förekom vid fågelbordet utanför stugan. Totalt gjorde vi fyra 10-minuters observationer. Det blev inga nya kryss för någon av oss, men vi såg: koltrast, gulsparv, grönfink, entita, större hackspett, pilfink, nötskrika, nötväcka, rödhake, talgoxe och blåmes. Dessutom såg vi en gräsand.
När vi var på plats och räknade fåglar kom en reporter och fotograf från Nerikes Allehanda för att skriva en artikel om oss. Det var roligt.
Under tiden träffade vi också Osetnestorn Olle LIljedahl som hjälpte oss att tända en brasa i den gamla kaminen. Han lärde oss också att det finns ytterligare en plats i Oset som heter Caféhörnan, där finns också en matning och där han bjuder han bland annat talltitorna på smaskigt margarin. Det stället ska vi kolla upp vid ett senare tillfälle. 
 
Filippa, Karin, Martin och Oskar