Amurfalkarnas häftiga resa

Man kan säga det hur många gånger som helst: Fåglar upphör aldrig att fascinera. Det senaste exemplet på detta delar David Erterius med sig av. Han befinner sig i östra Kina på en ö som kallas Happy Island, och igår räknade han 1044 sträckande amurfalkar under några timmar på förmiddagen. Fåglarna kom i flockar på upp till 75 exemplar. Vad är det då som är så speciellt med amurfalken? Jo, den häckar som namnet antyder i ett stort område i östra Asien runt floden Amur, men den övervintrar i södra Afrika! På vägen till och från vinterkvarteren flyger fåglarna en lång sträcka nonstop över Indiska oceanen.

Amurfalken kan sägas vara aftonfalkens östliga kusin. De båda arterna påminner en hel del om varandra, i alla fall när det gäller hannarna. De skiljer sig enbart åt genom färgen på de undre vingtäckarna. Där aftonfalken är grå, är amurfalken vit. Honorna ser däremot väsentligt olika ut.

Under de senaste åren har man följt amurfalkar med hjälp av satellitsändare under den långa flyttningsresan. Bland annat kunde man följa en hanne från Nagaland i Indien till Somalia i Afrika. Denna etapp, som omfattar 5600 km, tillryggalade fågeln på fem dygn och tio timmar genom att flyga nonstop!

Väl i södra Afrika lever amurfalkarna i flockar som följer svärmande insekter, bland annat termiter och gräshoppor. De övernattar i ännu större flockar; fåglar från stora områden samlas under kvällen i vissa hög träd där de sitter och sover tillsammans, ibland i sällskap med rödfalkar.

Slutligen ska det sägas att även om den ovan nämnda amurfalkens resa är anmärkningsvärd, utgör den inte något rekord i fågelvärlden. Tidigare studier har bland annat visat att myrspovar från Alaska flyger nonstop från Alaska till Nya Zeeland (över Stilla havet) och från Nya Zeeland till Gula havet i Kina. Dessa resor är mer än 10000 km långa och tillryggaläggs på runt nio dygn nonstop.

(AW)

Läs mera här: https://www.livemint.com/Specials/3GIhpiMO8OoA42v8SJhSVL/Tracking-the-flight-of-the-Amur-falcon.html

 

Den i texten nämnda amurfalkens resa från Nagaland i nordöstra Indien till Somalia och vidare ner till vinterkvarteret i Sydafrika. Även återresan gick till betydande del över hav. Kartan är hämtad från artikeln som det hänvisas till i texten.