Inventeringskalendern - hjälper dig att hitta arterna

Det är lätt att tro att man som luttrad atlasinventerare har full koll på aktiviteten ute i naturen, och när man ska titta efter vilka arter. Ändå går de flesta av oss bet på viktiga arter varje år. Mycket kommer emellan, tiden går för fort, vädret kan förhindra. Och vips är det höst och man inser att man än en gång missat de där korsnäbbarna, korparna, orr- och tjäderspelen eller kanske tiden då lommarna varit som mest synliga med de växande ungarna. Det är där inventeringskalendern kommer in som ett lika viktigt som bra hjälpmedel - en regelbunden påminnelse om vad det är du ska leta efter just för tillfället.
  
Inventeringskalendern kommer att uppdateras åtminstone en gång per månad under senvintern och därefter oftare i takt med att häckningsaktiviteten ökar under våren.
Tycker du att jag har missat någon art i en uppdatering? Maila mig då på woodlandguy@hotmail.com så ser jag till att arten förs in i kalendern.  Ju fler kockar desto sämre soppa må gälla i flera sammanhang, men definitivt inte i en atlasinventering. 

Glöm inte att Atlasinventering både är roligast och effektivast i grupp. Ta med en god matsäck och ge er ut en morgon i marker ni annars inte vistas i. Jag kan lova er flera och ständiga överraskningar – vårt landskap har mycket, mycket mer att bjuda på än bara de kända fågelsjöarna. Ett hett tips är att hyggen är betydligt artrikare under vår och sommar än många tror!

Ola Erlandsson
Atlasinventering i Närke