13 juli 2007

Vi är mitt inne i en härlig sommarperiod, kanske mer ljusmässigt än temperaturmässigt just nu. Perioden då vi i Syd- och Mellansverige kan tillgodose oss 18 timmar solljus per dygn är väldigt kort, men just under denna tid brukar fåglarna vara som mest aktiva med sin häckning och det är också då det är som roligast för oss inventerare att vistas ute i markerna.

Andra säsongen av Atlasinventeringen i Närke pågår som bäst, och jag gottar mig åt att se hur det trillar in trevliga häckningsobservationer i inventerarnas rutor. Vi är nu uppe i 47 bokade atlasrutor, och några av inventerarna har redan mailat och bokat in sig på nya rutor inför 2008 – mycket glädjande! Eldsjälar är vad atlasinventeringen behöver för att kunna genomföras på ett tillfredställande sätt, och jag är glad över att vår inventering innehåller flera sådana. Men fler behövs! Jag vädjar till er skådare som är medlemmar av Svalan och som där brukar rapportera häckande fåglar där – hör gärna av er till mig så berättar jag mer om hur inventeringen fungerar. Det är lättare att man tror, och tar inte mycket tid i anspråk. Inventerar gör man smidigt och enkelt på såväl utflykten, på skådarresan som med kompisarna under kvällspromenaden eller under löprundan. Vad du än sysslar med utomhus och hur du än gör det, så har du två öron som snappar upp mer än du tror. Inte sällan leder exempelvis cykelrundan ner till affären en majkväll på säkra häckningar av flera arter. Och då hade du inte ens kikaren med dig! Det är som allas vår fågelmästare Erik Rosenberg en gång sa: ”Sök inte upp fåglarna, utan låt dem söka upp dig!” Den meningen kan sticka i en inventerares ögon, men det ligger mycket i det han sa, för på din färd ute i markerna eller under din promenad genom staden, passerar du ett otal häckande fågelarter utan att faktiskt behöva leta alls. Inser du detta, inser du också hur lätt – och rolig - atlasinventeringen är att genomföra. Genom att rapportera via Internet får man också ofta hjälp av flera andra inventerare som skådar i, och rapporterar från, dina atlasrutor.

Genom att här på NOF:s hemsida gå in ”Närkekartan” och klicka på den ruta som skulle passa dig bäst, ser du om den redan är uppbokad eller inte. Är den ledig så häng på i inventerargänget – och det är inte försent att börja inventera för 2007, i juli föder många arter upp en andra kull, och de som fått se sin första kull spolierad av olika skäl gör ofta ett nytt försök nu. Så ta chansen och gå med i atlasinventeringen!

Ola Erlandsson

Atlasinventering i Närke