6 juni 2012

Deltagare i årets Atlasrace samlade efter inventeringstävlingen. Från vänster: Michael Andersson, Kent Halttunen, Bernt Jerlström, Albin Lundkvist, Billy Lindblom och Bo Ståhl. På bilden saknas Ronnie Lindqvist och Rolf Hagström som tog fotografiet.

Albin och Billy segrade i Atlasracet

   Foto: Rolf Hagström

Årets Atlasrace avgjordes på Nationaldagen. Fyra lag deltog och "proffslaget" med Billy Lindblom och Albin Lundkvist segrade. De lyckades observera hela 70 arter på sin ruta och kunde samla ihop 480 poäng.
- Kul att vi lyckades så bra, sa Billy Linblom efter segern.

Det så kallade Atlasracet är en lättsam tävling där man kombinerar tävlingen med att göra nytta i den pågående Atlasinventeringen i Närke.
I år var antal deltagande lag dubbelt så stort som förra året. Det innebar att fyra lag tävlade.
Lagen bestod av: Bo Ståhl/Michael Andersson, Ronnie Lindqvist/Bernt Jerlström, Billy Lindblom/Albin Lundkvist och Rolf Halgström/Kent Halttunen.
Lagen fick var sin ruta tilldelad vid samlingen klockan 05.00. Sedan var det vara att bege sig till sin Atlasruta för att börja inventera klockan 06.00. Tävlingen pågick i sex timmar.
Tävlingsledningen hade försökt få fram ett antal Atlasrutor med ungefär likande förutsättningar. I år blev det fyra rutor runt Hjälmaren som är dåligt inventerade.
- Vi hade en ruta på norra sidan av Hjälmaren, området runt Glanshammar. Men trots att det är mycket jordbruksmark hittade vi inte en enda tofsvipa, berättade Bernt Jerlström vid återsamlingen efter tävlingen.
Han tillsammans med Ronnie Lindqvist tyckte inventeringens höjdpunkt var när de hittade ett bo för mindre hackspett.
Bo Ståhl och Michael Andersson hade lyckan att gå på ett bo för en lärkfalk i sin ruta runt Stora Mellösa.
- Jag hoppas verkligen att vi inte störde häckningen, sa Bo Ståhl.
Själva tävlingen går ut på att hitta så många arter som möjligt med så höga häckningskriterier som möjligt.
Rolf Hagström och Kent Halttunen inventerade i trakten av Hampetorp, de hade lyckan att hitta ett rörsångarbo.
- Det satt bra till helt enkelt och kul att rörsångare sökte sig dit, förklarade Rolf Hagström.
Billy Lindblom och Albin Lundkvist fick nöjet att inventera den Atlasruta som ligger längst österut i Närke på södra sidan om Hjälmaren, alltså trakterna kring Dimbobaden. De lyckades observera hela 70 arter och många med höga häckningskriterier.
- Det vore väl konstigt om inte vi var bäst, vi är ju delvis anställda av Länsstyrelsen i Örebro för att genomföra inventeringar i Atlasrutor. Så vi har ju vanan inne, sa Albin Lundkvist med glimten i ögat.

Resultaten:
1. Billy Lindblom/Albin Lundkvist: 70 arter - 480 poäng (genomsnitt per art: 6,86 poäng)
2. Bo Ståhl/Michael Andersson: 59 arter - 429 poäng (7,27)
3. Rolf Hagström/Kent Halttunen: 58 arter - 376 poäng (6,48)
4. Bernt Jerlström/Ronnie Linqvist: 63 arter - 351 poäng (5.57)

Atlasinventering i Närke