25 februari 2009

Startskottet för fjärde Atlassäsongen

Vi är i slutet av februari, och trots över en decimeter snö på marken och bara ett par plusgrader visade sig det första riktiga vårtecknet i Oset idag (25 februari) i form av två grågäss – förtruppen till vad som bekant kommer bli betydligt fler av arten vad det lider...

Parallellt med nämnda vårtecken är det dags för nästa av samma slag – starten av atlassäsongen. Vi har en spännande tid framför oss, med mars varande en riktig ugglemånad. Februari/mars är också häckningstid för korsnäbbarna, som emellertid är riktigt få till antalet detta år. Men finns – det gör de! Korparna startar dessutom sina häckningar väldigt snart, och mesarna sätter även dem sina definitiva revir under mars månad.

Det finns alltså goda chanser att redan nu håva in viktiga atlaskriterier. Ta därför chansen att åka ut till era rutor vid minst ett tillfälle under mars månad, det räcker med en halv dag som delvis bör omfatta skymning, mörker eller gryning för att ni ska ha ordentlig chans på ugglorna.

OBS! Berguven är som bekant utvald som riksinventeringsart av SOF under 2009, och det är oerhört viktigt att vi finner så många som möjligt av artens häckningsplatser i vårt landskap. Som atlasinventerare kan vi ge en ordentligt hjälpande hand genom att spana extra mycket efter berguvarna när vi är ute och synar av våra rutor. Artens extra prioritet i år gör det än viktigare att alla infinner sig i sina rutor någon gång under mars. Varje rapporterat häckningskriterium för berguven på Svalan ger en bättre bild av hur det står till med artens numerär år 2009.

Detta blir första säsongen då jag och Ronnie Lindqvist är atlasansvariga tillsammans, och båda finns alltså till er hjälp när ni har frågor gällande inventeringen, bokningar av nya rutor etc. 2009 måste bli året då det börjar inventeras mer i västra Närke. Glöm inte att ni får milersättning av Länsstyrelsen om ni tvingas åka långt till er ruta. Kontakta mig eller Ronnie så skapar vi en kontakt mellan er och Länsstyrelsen.

Vi kommer under våren eller sommaren att ha en del kontakt med just Länsstyrelsen gällande hur nämnda institution kan vara till mer hjälp för vår inventering. Vi återkommer med mer information så fort vi vet något.

Slutligen, fortsätt sprida information om vår inventering till fågelintresserade – sprid dagens sanning: Att atlasinventera är inte svårt, och det ger alltid upplevelser utöver det vanliga. Det tror jag vi alla kan skriva under på, vi som redan är fullfjädrade inventerare.

Med förhoppning om en intressant, spännande – och solig – vår!


Ola Erlandsson 

Atlasinventering i Närke