25 februari 2012

Albin Lundkvist och Billy Lindblom hade många härliga upplevelser Atlasinventerare.

Härliga upplevelser som Atlasinventerare

Albin Lundkvist och Billy Lindblom anställdes förra året av Länsstyrelsen för att inventera tio rutor var.

- Det var inte så svårt som jag trodde och jag fick många härliga upplevelser, berättade Albin Lundkvist.

För att ytterligare få fart på Atlasinventeringen i Närke lyckade "inveneringsgeneralerna" Ronnie Lindqvist och Michael Andersson få ihop pengar för att anställa två unga fågelskådare för att hjälpa till med inventeringen.

- Snacka om ett perfekt sommarjobb, berättade Billy Lindblom i samband med inspirationsmötet för Atlasinventerare den 25 februari.

Uppdraget gick till Billy och hans skådarkollega Albin Lundkvist. De fick i uppgift att under 200 timmar inventera tio Atlasrutor var. Billy koncentererade sitt arbete till södra Närke och Albin inventerade i huvudsak i västra delarna av landskapet. Albin berättade att han trodde uppdraget skulle bli svårt, men så blev det inte.

- Jag fick upp ögonen på ett helt annat sätt för att leta fåglar med höga häckningskriterier och det var roligt att vara på helt nya platser, förklarade Albin.

Billy Lindblom, som både fotograferar med stillbildskamera och video, visade några av de många fina upplevelser han hade under sina morgontimmar.

- Det är bäst att köra på morgonen, och ett tips är att ha med sig cykel, då kan man röra sig lite friare, berättade Billy.

Albins bästa tips är att ha en bra karta (den kan man få genom Michael Andersson). Gå igenom den, leta på ett antal olika biotoper och planera därefter.

- Och glöm inte att prata med de som bor i området, de har ofta bra koll på vilka arter som finns i området. Dessa kan man rapportera som andrahandsuppgifter, sa Albin Lundkvist.


Text & foto:
Kent Halttunen

Atlasinventering i Närke