Botanikresa till Franska alperna
2–10 juli 2015

Reseledare: Leif Andersson  FULLBOKAD

Sluttningar i Vercorsmassivet. Foto: Leif Andersson

SBF ordnar i sommar tillsammans med AviFauna en resa till Franska Alperna. Resan vänder sig främst till dig som inte botaniserat i Alperna tidigare. Vi kommer att besöka en lång rad olika biotoper och vegetationstyper och bekanta oss med växterna i dessa. Om vädret tillåter så kommer vi att besöka lokaler på altituder från 200 till 2 500 meter över havet.

Gentiana angustifolia. Foto: Leif Andersson

Vi kommer dels att göra utflykter i trakterna runt Grenoble som ligger i den dalgång där floden Isère rinner fram, dels längre in i Alperna vid Col du Lautaret och Briançon. På så sätt kommer vi att hinna med dramatiskt olika klimatzoner och berggrund från massiv kalk till fattigaste granit. Nästan 1 300 olika arter och underarter är noterade på de lokaler vi besöker.

Doronicum grandiflorum. Foto: Leif Andersson

Vi börjar med att bo fyra nätter i Lans-en-Vercors och reser sedan till Villar d’Arêne där vi bor ytterligare fyra nätter. Den 3 juli kommer vi att besöka olika lokaler i Vercors-massivet. Den 4 juli tittar vi på rikkärr, torra ekskogar och alluvialskogar i dalgången där Isère rinner fram. Vegetationen på silikatberggrunden i Chamroussemassivet är temat den 5 juli. Följande dag så transporterar vi oss till Villar d’Arène men undersöker torrbackar och sydexponerad skog liksom rasmarker med stäppvegetation på vägen. Den 7 juli ägnar vi helt åt ängarna vid Col du Lautaret som delvis ligger inom nationalparken Les Écrins. Även följande dag håller vi till runt Col du Lautaret men besöker då högalpin terräng och en del andra biotoper. Den sista fältdagen, 9 juli, tar vi oss till den lilla staden Briançon och Col de l’Izoard för att titta på alpin flora på kalk, inneralpina skogar och betesmarker samt torrängar runt staden. Den sista dagen transporterar vi oss tillbaka till flygplatsen i Lyon.

Leif Andersson har tidigare rest och botaniserat i franska alperna, bl a lett flera botanikgrupper, och har stor erfarenhet därifrån.

Polygala calcarea ...
... och Ranunculus alpestris. Foton: Leif Andersson

Resrutt. Dag 1. Flyg Stockholm/Göteborg/Köpenhamn  – Lyon. Eftermiddag vid Lans-en-Vercors. Fyra nätter i Lans-en-Vercors. Dag 2. Linbana upp till sluttningarna mellan Moucherolle och Moucherotte. Eftermiddag vid Vallon de la Fauge och fuktängar vid La Côte. Dag 3. Förmiddag vid Gresivaudan, dalgången med Isère, Forêt de Manival och Marais de Montfort. Eftermiddag vid Chapareillan, Lac de Bey och Pontcharra. Dag 4. Heldag vid Chamrousse inkl. linbana upp till Croix de Chamrousse på 2 253 meters höjd. vandring tillbaka. Dag 5. Comboire under förmiddagen, sedan transport till centrala Alperna och Villar d’Arène. Eftermiddag vid Les Freaux. Fyra nätter i La Brèche. Dag 6. Col du Lautaret (2 057 meter över havet). Dag 7. Förmiddag vid Col du Galibier (2 500 meter över havet) och Vallon de Roche Noire. Efter lunch linbana upp mot La Meije (2 400 meter över havet). Dag 8. Förmiddag vid Col d’Izoard (2 360 meter över havet) och på sluttningarna mellan Col d’Izoard och Cervières. Efter lunch Le Fontenil och N om La Vachette samt tid för shopping i Briançon. Dag 9. Transport till Grenoble och Lyon. Eftermiddagsflyg och hemkomst till Skandinavien.

Sluttning med cembratallar vid Chamrousse. Foto: Leif Andersson
Pris: 17.500 kr. (14–16 delt.).

Enkelrumstillägg: 1.000 kr (begränsat antal enkelrum).
Flygplatsstillägg: Göteborg: 800 kr.
Allt detta ingår:

Flyg Stockholm/Göteborg/Köpenhamn – Lyon
Logi i dubbel- eller trebäddsrum på vandrarhemsliknande logi
Helpension
Alla transporter i Frankrike (buss med chaufför och linbana)
Lokal växtguide de flesta dagar
Svensk reseledare
Växtxkydd
Utförlig förhandsinformation inkl. artlistor, checklistor och växtekologisk översikt
Reserapport
 
Klimat. Ca 15 –30°C. Mycket sol, ibland molnigt och regn.

 
Tempo, inriktning. Även om resan främst är för nybörjare med Alpernas flora så är kännedom om svensk eller kanske centraleuropeisk flora till hjälp. Franska guider kommer att vara med oss de flesta dagar – någon av dessa talar engelska men översättning kommer att ske då vi har fransktalande guider. Boendet är förhållandevis enkelt i två-trebäddsrum (motsvarande ett bra svenskt vandrarhemsboende) men eftersom vi är i matlandet Frankrike så brukar maten ligga på en hög nivå. Luncherna kommer under ett antal dagar att ske i fält. Vi kommer att någon dag att göra vandringar som är drygt en halvmil, de nivåskillnader vi kommer att göra på en dag kan bli upp emot 600 meter men i huvudsak då nedför. Terrängen kan ibland vara blockrik och kuperad och därmed svårgången men i de flesta fall så följer vi stigar eller mindre vägar.
 

ANMÄLAN. Om du vill åka med sätter du in anmälningsavgiften 2.500 kr på pg. 55 95 29–3 (AviFauna). Observera att anmälan kan göras tidigast 17 februari.

 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. avifauna@sofab.se

 
 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin