Möt våren i Monti Sibillini, Italien
10–17 maj 2015

Reseledare: Caroline Edelstam  FULLBOKAD

Högplatån Pian Grande med Viola eugeniae och Monte Vettore (2 476 meter över havet) i bakgrunden. Foto: Caroline Edelstam

Svenska Botaniska Föreningen anordnar tillsammans med AviFauna en resa till Monti Sibillini i Italien. Denna pionjärresa till centrala Apenninerna riktar sig till dig som främst är intresserad av växter och botanik, men vandring och i viss mån den lokala matkulturen ingår också i programmet.

Adam och Eva, Dactylorhiza sambucina. Foto: Caroline Edelstam

Monti Sibillini är ett vackert och varierat bergsområde mitt på den italienska halvön. Många bergstoppar når över 2 000 meter. Högslätter med doliner och slukhål, rasbranter och bergsklyftor bidrar till dramatiken och skönheten i landskapet.

Vårgentiana, Gentiana verna. Foto: Caroline Edelstam

På bergssluttningarna växer lövskogar som hör till de äldsta i Europa, med mossbelupna gamla hamlade bokar och andra jätteträd. Däremellan breder kilometervis med blomsterrika ängar och betesmarker ut sig. I Monti Sibillini, som också är nationalpark, finns ca 1 800 kärlväxter med såväl medelhavsvegetation som alpina arter och lokala endemer. 

Cynoglossum magellense, endem för Centrala Apenninerna. Foto: Caroline Edelstam

Naturen och människan har i detta urgamla kulturlandskap samverkat under årtusenden. Den traditionella herdekulturen lever kvar med betande flockar av får och getter, vaktade av någon herde med sina hundar. Både varg och björn finns i de omgivande skogarna och inte sällan ser man kungsörn.

I de medeltida bergsbyarna i Monti Sibillini håller man fast vid gamla mattraditioner. Lokala varianter av pecorino, salami, prosciutto och inte minst tryffel, hör till områdets specialiteter.  

Stornycklar, Orchis purpurea, vid Santuario di Macereto. Foto: Caroline Edelstam

De första dagarna tillbringar vi i norra delen av nationalparken som ligger i regionen Le Marche. Vi botaniserar i de blomsterrika ängsmarkerna vid Prati di Ragnolo med Adam och Eva i mängd, violer, gullviva och vårgentiana. Vid Santuario di Macereto är orkidérikedomen stor med arter som Sankt Pers nycklar, stornycklar, spindelofrys och tätyxne. Uppe på Monte Coglia finns en mäktig bokskog med både idegran och järnek.

Spindelofrys, Ophrys sphegodes...
... Göknycklar Orchis morio. Foton: Caroline Edelstam

Nästa anhalt blir Montefortino på den östra sidan av kalkstensmassivet. Vi gör en vandring i Gole del Infernaccio, en imponerande bergsklyfta med branta klippväggar som reser sig högt ovanför floden Tenna. Stigen letar sig genom den trånga klyftan och följer första biten en porlande bäck innan det öppnar sig mot den inbjudande dalgången med betade gräsmarker och lövskogar. 

Hjorttunga, Asplenium scolopendrium, i Gole del Infernaccio. Foto: Caroline Edelstam

Vi avslutar i Umbrien och den kanske mest kända delen av Monti Sibillini, högplatån Pian Grande di Castelluccio som ligger på ungefär 1 350 meters höjd. Här odlas linser på små åkrar som också är mycket rika på ogräs. Den stora högslätten omges av vidsträckta betesmarker och branta bergssluttningar. Pärlhyacint, krokus, blåstjärnor, snödroppar och nunneörter, liksom späd klocklilja Fritillaria montana och den endemiska violen Viola eugeniae, hör till den rika vårblomningen. 

Späd klocklilja, Fritillaria montana: Foto: Caroline Edelstam

Vi gör en vandring genom dalgången Val Canatra där stigen kantas av gamla bokskogar och med lite tur kan få vi se den sällsynta bergpionen Paeonia officinalis.

Innan vi lämnar Monti Sibillini hinner vi med ett besök i den ringmursomgärdade lilla staden Norcia med flera medeltida kyrkor och byggnader, lokala matvarubutiker ”Norcineria” m.m.  

Snödroppe, Galanthus nivalis. Foto: Caroline Edelstam
Vårkrokus, Crocus vernus. Foto: Caroline Edelstam

Boendet blir på tre olika så kallade ”agriturismo”, ombyggda och moderniserade lantgårdar. Rummen är av god standard oftast med eget badrum. Stor omsorg läggs vid maten och middagarna lagas mest på lokala råvaror. Luncherna intas i fält. 

Caroline Edelstam har tidigare rest och guidat många blomsterresor i Italien och Medelhavs­området.

Pärlhyacint, Muscari botryoides, och Valeriana tuberosa. Foto: Caroline Edelstam

Pris: 15.800 kr. (10–15 delt.).
Enkelrumstillägg: 1.000 kr.
Allt detta ingår:
Flyg Stockholm – Rom
Logi i dubbelrum på agriturismo
Helpension med lunch i fält
Transport i minibuss
Extra chaufför från AviFauna
Naturguide vid Prati di Ragnolo
Dricks till guider
Svensk reseledare
Växtskydd
Utförlig förhandsinformation
Reserapport
 
Klimat. På dagarna ca 12–18°C, på morgonen och högre upp i bergen svalare. Mest soligt men regn och blåst kan förekomma.

 
Tempo. För att få se så många intressanta arter och växtmiljöer som möjligt blir det ibland bara korta vandringar eller stopp vid vägen. Andra dagar blir vandringarna längre, men ingen är längre än ungefär 11–12 km. Vi vandrar i lugn takt och följer oftast stigar och mindre vägar men ibland kan terrängen vara både stenig och kuperad. Under vandringarna bär vi med oss mat och dryck och annat som kan behövas under dagen.
 

ANMÄLAN. Om du vill åka med sätter du in anmälningsavgiften 1.500 kr på pg. 55 95 29–3 (AviFauna). Observera att anmälan kan göras tidigast 17 februari.
 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. avifauna@sofab.se

Frågor om resan kan ställas direkt till reseledaren, Caroline Edelstam på e-post caroline@iflorasrike.com

 
 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin