Blomsterresa till Kreta 11–18 april 2015

Reseledare: Caroline Edelstam  FULLBOKAD

Vildtulpaner på Omalosplatån. Foto: Caroline Edelstam

Svenska Botaniska Föreningen arrangerar tillsammans med AviFauna en resa till Kreta då orkidéer och vildtulpaner står i full blom. Resan riktar sig inte bara till erfarna botaniker utan även till nybörjare och andra som är intresserade av Kretas växter, natur och kultur.

Anemome coronaria. Foto: Caroline Edelstam

Kreta är en bergig ö med många djupa raviner och flera höga toppar över 2 000 meter. Öns sedan länge isolerade läge i Medel­havet, på skärningspunkten mellan tre kontinenter, har gett upp­hov till en rik och varierad flora. Här finns över 1 800 kärlväxter, varav cirka tio procent är endemer och inte finns någon annanstans. Kreta är bland annat känt för sina orkidéer, som i april blommar i stor mängd. Här finns också ett urgammalt kultur­landskap med betande flockar av får och getter, vin- och olivodlingar, doftande apelsin­lundar och små vitkalkade byar.

Gammalt olivträd. Foto: Caroline Edelstam

Vi gör vandringar i lugn takt längs småvägar och stigar över blommande bergssluttningar, hög­platåer i bergen, odlingsterrasser med gamla olivträd, platan och äkta kastanj, genom djupa raviner med klipp­väggarna fulla av endemer, fram till vidsträckta sand- och klippstränder. 

Ophrys bombylifera. Foto: Croline Edelstam
Ophrys iricolor. Foto: Caroline Edelstam

De första dagarna utgår vi från nordkusten på västra Kreta. Vi vandrar vid Polyrinia och bekantar oss med den typiska medelhavsfloran, besöker Omalosplatån, en högslätt betad av får och getter med anemoner i olika färger, vildtulpaner och en liten källvattensjö och gör en utflykt till sandstranden vid Falasarna med många intressanta strandarter. Vi gör en vandring genom den mäktiga Imbrosravinen där de branta klippstupen smyckas av många Kreta-endemer och kommer så fram till sydkusten. Vid Preveli vandrar vi genom det småskaliga odlingslandskapet över lågvuxen frygana ned till palm­stranden där den kretensiska daddelpalmen växer. På de orkidérika kullarna ovanför byn Spili botaniserar vi bland kretanycklar, spökyxne, praktofrys, tulpaner, irisoch en mängd andra arter. 

Ebenus cretica. Foto: Caroline Edelstam

Boendet blir på två olika hotell av god klass, de fyra första dagarna i Platanias (18 kilometer väster om Chania) på norra sidan av ön, därefter i Plakias på sydkusten. Picknick-luncherna intas i fält på någon vacker blomrik plats. 

Caroline Edelstam har tidigare guidat flera blomstergrupper till Kreta och gjort många resor till Medelhavsområdet.

Smyckeofrys. Foto: Caroline Edelstam

Resrutt. Dag 1: Flyg Köpenhamn – Chania. Natt i PlataniasDag 2: Vandring Sirikari – Polyrinia. NattPlatanias. Dag 3: Omalosplatån. NattPlatanias. Dag 4: FalassarnaNatt i Platanias. Dag 5: Imbrosravinen. Natt i Plakias. Dag 6: Spili – Gious-Kambos – Mélambes. Natt i Plakias. Dag 7: Asomatos – PreveliNatt i Plakias. Dag 8: Flyg Chania –Köpenhamn

 

Pris: 13.900 kr. (10–15 delt.).
Enkelrumstillägg: 1.900 kr.

I priset ingår:
Flyg Köpenhamn – Chania
Logi i dubbelrum på 3- respektive 4-stjärningt hotell
Helpension 3 dagar, halvpension 4 dagar
Alla transporter i buss med chaufför
Samtliga inträden

Svensk reseledare

Miljöskydd

Utförlig förhandsinformation, inkl. artlista
Reserapport
Tillkommer: övriga middagar

 

Klimat. Varierande, mest soligt och varmt ca 20 grader, svalare högre upp i bergen. Regn och blåst kan förekomma.

 

Tempo. Ingen vandring är längre än ca tio km, men terrängen kan vara både stenig och kuperad. För att få fullt utbyte av resan bör du ha normalkondition och viss vana vid vandring i ojämn terräng. Under vandringarna bär vi med oss mat och dryck och annat som kan behövas för dagen. Vissa dagar används bussen kortare sträckor, andra lite längre.

Såväl Svenska Botaniska Föreningens medlem­mar som AviFaunas botanik­intresserade resenärer är varmt välkomna att delta

 

ANMÄLAN. Om du vill åka med sätter du in anmälningsavgiften 1.500 kr på pg. 55 95 29–3 (AviFauna).

 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. avifauna@sofab.se

 
 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin