Albanien 1–8 juli 2018

Det vackra landskapet i Theth i norra Albanien. Foto: HG Karlsson

Senaste nytt: summering av en fin resa. Se: 8 juli

Under perioden 1–8 juli reser undertecknad med en AviFaunagrupp till Albanien, ett land som får allt fler besök av naturintresserade. Vi får uppleva en mängd vackra blommor, fjärilar och fåglar men även ta del av den albanska kulturen i form av mat, historia och kulturlandskap. AviFaunas resor till Sydosteuropa är mycket populära och det här blir den fyrtionde resan dit och själva premiärresan till Albanien. Följ observationerna direkt här på nätet!
 

Program & väder

 

Sidan senast uppdaterad den 8 juli  kl. 21.50.

1 juli

Ankomst under eftermiddagen i Tirana och efter incheckning och välkomstdryck gick vi en liten stadsrundtur. Vi fick bl a se de italienska influenserna under den italienska byggnadsperioden under 1930- och 40-talet. Några äldre moskéer finns fortfarande kvar i centrum trots den hårda utrensningen under Enver Hoxhas hårda antireligionskampanj under 1960-talet. Albanien var ju en utropad ateistisk stat. Vi såg ett 30-tal bleka tornseglare och en gammal pilgrimsfalk kretsade över de höga  byggnaderna. Middagen på kvällen var omfångrik, varierande och mycket god.

2 juli

En längre transport söderut ner till salinerna i Nartes. Ett stopp längs vägen gav bl a rödfalkar och balkanspett. I Nartes skådade här över lunch och lämnade detta fågelrika område först sent på eftermiddagen. Här fanns större flamingo, svarthuvad mås, långnäbbad mås, svartsnäppa (fortfarande i häckdräkt med svarta ben) och ytterligare små gäng med Tringa-vadare. Vi kunde summera ett imponerande antal av 100 småtärnor, ca hälften av områdets häckande population samt ett 20-tal rödvingade vadarsvalor.

Ett stopp på hemvägen vid kullarna nära Elbasan gav bl a rödstrupig sångare och rödhuvad törnskata.

3 juli

Morgon till efter lunch i Datji NP, nära Tirana. Mycket fin park med bl a gammal bokskog. Vi promenerade brant uppför skogen tills vi nådde några riktigt ört- och fjärilsrika ängar. Mellanspett ropade och trädgårdsträdkrypare sjöng. Skogsknipprot, rödsyssla och krollilja växte längs vägen uppför. Ett fantastiskt fint område. Efter lunch såg vi bl a blåtrast på väg tillbaka till Tirana.

Eftermiddagen ägnade vi åt transport upp till Shkoder och resans godaste middag intogs där.

4 juli

Tidig båttur på Shkodra Lake, största sötvattensjön på Balkan. Skäggtärnor, dvärgskarvar, dvärgrördrom och rallhägrar var de arterna vi hoppades få se, och det gick alldeles utmärkt.

Efter frukost påbörjade vi transporten som skulle ta oss ända till den glömda dalen, Theth Valley. Med många skådarstopp och kaffestopp senare, nådde vi Theth först vid 14-tiden, och då hade vi fått se bl a kungsörn, klippsparv och apollofjäril. En väldigt fin flora med fjällhedskaraktär kantade vägen. Senare på eftermiddagen gick vi en sväng i den glest bebyggda byn och bekantade oss med byns historia och invånarnas sedvänjor genom seklernas gång. Vi passade också på att titta på rena klippduvor. Hela dalgången är kantade av dramatiskt branta berg, perfekt miljö för arten.

5 juli

Lång vandring upp till passet till Valbonadalen. Vi gick i lite olika tempo och nådde olika högt i höjd. De som nådde högst kunde glädjas åt bl a krutbrännare och enastående utsikt. På lite lägre höjder sågs bl a ormörn, strömstare och forsärla.

6 juli

Idag har vi vandrat i den vackra Thethdalen. Vi har besökt "Blue Eye" - en naturlig pool med blåskimrande vatten. Mest spännande fågelarter idag var alpkaja som kommer ned från alptopparna för att äta mullbär. Även vi åt av de goda bären.

7 juli

På vår sista heldag i Albanien har vi tagit en stilla promenad bort till ett fint vattenfall och en mäktig kanjon. Vi har ännu en gång fascinerats av den mångfald av blommor som det finns här i Balkans alper. Det är ett flera arter blåklocka, blå gentiana, fingerborgsblomma, timjan och orkidéer - bara för att nämna några. Och vi har sett ett femtiotal arter dagfjärilar och dessutom dagsvärmare, metallvingar och bastardsvärmare. Allt detta inramas av ett vackert levande kulturlandskap och mäktiga berg. Nu är snart dags för en avslutningsmiddag på lokala produkter.

8 juli

Idag har vi lämnat den vackra Thethdalen och åkt genom låglandets spännande kulturlandskap. Före det vi for från vårt gästhus fick de flesta se en gråspett och längs vägen hade vi även en härfågel och svartpannad törnskata. Det gjorde att vi totalt sett 120 fågelarter och närmare 50 olika arter dagfjärilar. Hur många växtarter vi sett är nästan omöjligt att räkna...

HG Karlsson
 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin