Belize & Guatemala 8–19 mars 2018

Tangaror är välrepresenterade i Belize. Här en Golden-hooded Tanager. Foto: Al Erickson

Senaste nytt: resan avslutas med lamantiner. Se: 19 mars

Under perioden 8–19 mars reser undertecknad med en AviFaunagrupp till Belize & Guatemala. I detta lilla område, mindre än Småland, kommer vi att besöka våtmarker, regnskogar, kuster och det fint välbevarade Mayatemplet i Tikal. Vi regnar med skönt väder och många fina fåglar och däggdjur. Resan blir AviFaunas första resa till Belize och det andra besöket i Guatemala. Följ observationerna direkt här på nätet!
 

Program & väder

 

Sidan senast uppdaterad den 20 mars kl. 06.35.

8 mars

Belize City. Vi landade vid lunchtid och for ut till några räkdammar. Här såg vi bl a vit morf av amerikansk gråhäger och trefärgad häger. Från bilen noterades sedan både Fork-tailed o Scissor-tailed Flycatcher. Blue Ground-dove var också kul, samt att fara genom mennonit-samhällena.

Lamanai. Vi hann med en båttur redan första kvällen som gav Agami Heron, Yucatan Nightjar, samt Northern Potoo. 

9 mars

Lamanai. Dagen tillbringades bland Mayaruiner. Bästa arten var nog Tody Motmot. Även Grey-headed Tanager var kul att få se. Sex arter spettar sågs, däribland Golden Olive och Smokey Brown. Men främst regionala endemer Yucatan woodpecker. På kvällen gjorde vi en spotlighting-tur och såg bl a en Kinkajou (relaterad till tvättbjörnar).
Tody Motmot. Foto: Teet Sirotkin

10 mars

Lamanai. Förmidagspromenaden producerade en näsbjörn och en White-collared Manakin.

Sedan transport till Crooked Tree där vi möttes av Amerikansk skogssnäppa, Yucatan Jay och häftiga iguaner.

11 mars

Crooked Tree. I barrskogen kikade vi på Laughing Falcon, Olive Sparrow, Acorn samt Ladder-backed Woodpecker. Även många skogssångare noterades, där Graces Warbler kanske var roligast. Nu är det riktigt varmt så vi tog det lugnt under lunchtid. I skymningen spanade vi in två ovanliga gojor. Yellow-headed Amazon och Yucatan-endemen Yellow-lored Amazon, medan Lesser Nighthawks jagade över oss.
Rosenskedstork. Foto: Teet Sirotkin

12 mars

Crooked Tree. I dag gjorde vi en fantastisk båttur på lagunen. En Sungrebe ropade ihärdigt och sågs kort. I träden satt Boat-billed Herons och över vattnet jagade Snail Kites. Sedan transport till Crystal Paradise där en halvtam Grey Fox balanserade på räcket. Band-backed Wren tjattrade i träden och Lesser Swallow-tailed Swifts flög över huvudet.
Båttur på Crooked Tree. Foto: Teet Sirotkin

13 mars

Caracol. Idag gjorde vi en förändring i programmet och for till Maya-staden Caracol. Den upptäcktes så sent som 1937 och är den till ytan största Maya-bosättningen i regionen. Swallow-tailed Kites flög över ruinerna och Montezuma Oropendola spelade för fullt. Vi besökte också en fin grotta, Rio Frio Cave, och spanade in några barrskogsarter som Rusty Sparrow och Rufous-capped Warbler.
Gruppen i Caracol. Foto: Teet Sirotkin

14 mars

Pine Ridge. Dagen tillbringades i barrskog. Några rovfåglar var målarter: Kungsgam och Orange-breasted Falcon. Bägge dessa fick vi se och dessutom den fina White Hawk. En Agouti sprang i trädgården när vi hade artgenomgång.
Orange-breasted Falcon. Foto: Teet Sirotkin

15 mars

Tikal. Idag styrde vi kosan mot Maya-ruinerna i Tikal. Vi bytte alltså land och utökade listan med målarten Occelated Turkey, en av världens två kalkonarter. Den var nästan lite väl enkel - gick omkring och spelade på parkeringen. Ruinerna var så klart magiska och så var även den Stub-tailed Spadebill vi såg där. Northern Schiffornis var också ny, liksom de festliga spindelaporna i träden.

16 mars

Tikal. Heldag bland ruiner och i littoral skog. Både Crested Guan och Great Currassow visade sig fint. Idag han vi också med ett dopp i poolen när det var som varmast. Yucatan-endemen Grey-throated Chat visade sig fint på eftermiddagen.

17 mars

Tikal. Under morgonpromenaden fick vi se det lustiga djuret Tayra och vår elfte och sista hackspettart - Yellow-Bellied Sapsucker. Sedan transport tillbaks till Belize där vi stannade vid Inland Blue Hole. Vid den lilla poolen höll en Royal Flycatcher till och likaså Emerald Toucanet. Vid skymningen var vi framme vid Hopkins där vi avslutade dagen med en Clapper Rail och några praktfregattfåglar.

18 mars

Cockscomb. Sista heldagen tillbringades i fin regnskog i sydligaste parken i Belize. Nya arter blev bl a Yellow-tailed Oriole och Rufous-breasted Spinetail. Efter lunch spanade vi lite vadare som willetsnäppa, styltsnäppa, dvärgsnäppa och sandsnäppa. Vissa drog sedan ut på nattur i Cockscomb och noterade den fruktade ormen Fer-de-Lance, Kinkajou, Virginia Opossum, samt Paca. Uniform Rail och Mottled Owl hördes.

19 mars

Gales Point. Så var resan över och vi for till flygplatsen. Det enda vi hann med på vägen var en snabb båttur ut för att titta på lamantiner (sjökor). En bra bit över 300 fågelarter noterades och även flera häftiga däggdjur och reptiler. Och så naturligtvis de fina Maya-ruinerna.
Teet Sirotkin
 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin