Kap Verde 28 februari – 10 mars 2018

Raso – häftig ö där kanske VP:s mest exklusiva art, rasolärkan, häckar! Foto: Rubén Barone Tosco

Senaste nytt: sista skådardagen. Se: 9 mars

Under perioden 28 februari – 10 mars reser HG Karlsson med en AviFaunagrupp till Kap Verde. Afrikas motsvarighet till Galapagos består av 9 större och 4 mindre öar av vulkaniskt ursprung. De ligger 450 km väster om Senegal och utgör det sydvästra hörnet av Västra Palearktis (VP). Här ute finns några av VP:s viktigaste kolonier med havsfågel med bl a kapverdelira, Boydlira, fregattstormsvala, oceanlöpare, kapverdepetrell, rödnäbbad tropikfågel, brun sula och östra Atlantens enda praktfregattfåglar. Följ observationerna direkt här på nätet!
 

Program & väder

 

Sidan senast uppdaterad den 9 mars kl 22.00.

28 februari

Vi lämnade ett Sverige i snökaos och anlände till Kap Verde där kvällen var ljum och somrig. Imorgon väntar de första endemiska fåglarna på oss. Vi är förväntansfulla!

1 mars

Så kunde vi börja utforska Kap Verdes fågelliv. Redan när det började ljusna såg vi de första kapverdesparvarna. Här på ön Santiago är gråhuvad kungsfiskare vanlig. Likaså kapverdeseglare och ökenkorp. Ute över havet har vi siktat de första rödnäbbade tropikfåglarna och bruna sulorna. 
Efter en god fisklunch for vi till dammen Barragem de Poilao. Där var det gott om hägrar och vadare. Bland annat en purpurhäger – Kap Verde har en endemisk ras som en del hävdar är en egen art. Till skillnad från andra purpurhägrar letar de föda i torra marker. De häckar bara på ön Santiago och idag räknar man med att det bara finns cirka 40 ex totalt. 
Vi avslutade dagens skådning vid en liten saltvattenslagun i Pedra Badejo. Där hittade vi en revhäger och bronsibis.

2 mars

Idag har vi fortsatt att utforska ön Santiago. Vi började vid flygplatsen där svartkronad finklärka håller till. Vi hittade efter en stund en liten flock med två snygga hanar. Strax före det hade vi hittat en brun glada – en ovanlig gäst på Kap Verde.
 
Efter lunch med goda köttmackor for vi upp i bergen för rovfågelspaning. Tyvärr ingen kapverdevråk, men fina observationer på kapverdeseglare och hjälmpärlhöna.
 
Senare på eftermiddagen återvände vi till dammen Barragem de Poilao. Fortfarande över trettio skedstorkar i vattnet och en massa gluttsnäppor, styltlöpare och andra vadare. Även tre "snedseglare" i form av hussvalor.
 
Vi avslutade dagen med att leta den rödfärgade inhemska rasen av tornuggla. Ett exemplar drog förbi som hastigast.
Spaning efter kapverdevråk. Foto: HG Karlsson

3 mars

Idag har vi lämnat Santiago och flugit längre västerut till ön Sao Nicolau. Men innan dess var vi vid Praia Cliffs där de rödnäbbade tropikfåglarna häckar. Vi fick fina observationer på de vackra fåglarna vars långa stjärtspröt vajade för vinden.
 
Här på Sao Nicolau bor vi på det klassiska lilla pensionatet Alice i Tarrafal.
 
På eftermiddagen skådade vi havsfågel vid Ponta Baril. Det kom ett tjugotal kapverdeliror (närstående art till gulnäbbad lira) och ett tiotal brunsulor. Vid Ponta da Travuz såg vi åtminstone tre kapverdepetreller.
Men det som kanske gjort största intryck på oss idag är de valar och delfiner som vi sett. I Tarrafal såg vi på morgonen en kaskelott och vid Ponta da Travuz hade vi minst tre späckhuggare och en stor flock med öresvin.

4 mars

Vilken båttur till ön Raso vi fick idag. Strålande väder, lagom med vind och en massa fina stunder med havsfåglar och valar. Under två timmars båtfärd till den lilla ön sågs 12 kapverdepetreller, 7 kapverdeliror och 5 Boydliror.
 
Framme vid Raso såg vi åtskilliga rödnäbbade tropikfåglar och brunsulor som häckar på klippor på öns sydsida. Det dröjde inte länge förrän vi såg den första rasolärkan – en av världens mest fåtaliga tättingar. Man räknar med att det finns kring tusen lärkor på den lilla ön. När vi hade vår picknick i lä av vågorna kom en liten flock rasolärkor och landade på klippstranden nära oss. De möttes av jubel och smattret från kameror. På vägen tillbaka hade vi ytterligare tre Boydliror, men framförallt fick vi kontakt med en stor grupp kortfenade grindvalar. De underhöll oss en stund med hopp och stjärtfenan upp!
 
Tillbaka på land kunde vi sitta på en bar med en kopp kaffe och bara le.
På väg till ön Raso. Foto: HG Karlsson

5 mars

Idag har vi haft en lugn dag. Efter en god frukost på vårt lilla pensionat for vi till Monte Gordo national park. Där beundrade vi de inhemska drakblodsträden som kan bli över tusen år gamla. Här och var flög hjälmpärlhönor upp från fälten. En hane glasögonsångare visade upp sig fint - till stor glädje för våra fotografer.
 
På eftermiddagen var det dags att byta ö igen. Denna gång flög vi till Sal via Santiago. Vid mellanlandningningen i Praia såg vi ett antal ökenlöpare som sprang bredvid landningsbanan. Vi räknar med att få se dem bättre kommande dagar.
Drakblodsträd i Monte Gordo national park. Foto HG Karlsson

6 mars

Idag har vi haft en heldag på ön Sal. Den består mestadels en stenöken, men även lite sanddyner och saliner. Därför är det inte så konstigt att vi sett en del lärkor och vadare. Mest rolig var härfågellärkan som kilade snabbt mellan små sanddyner. Vi har också sett många sandökenlärkor och svartkronade finklärkor. Vi lyckades även stöta upp en vaktel - som vanligt finns här en endemisk ras. I salinerna fanns det vadare som styltlöpare, spovsnäppa, svartbent strandpipare och sandlöpare.
 
Nu har vi bara en ö kvar på resan, Boa Vista, och dit far vi imorgon. 

7 mars

Vår fjärde ö i Atlanten heter Boa Vista och är även den torr. Här finns även en del sanddyner. Vi har idag farit runt på ön och letat efter smutsgam och praktfregattfågel utan någon större framgång. Däremot har vi sett ökenlöpare, härfågellärka, kapverdelira (över 150 ex) och en skräntärna (sällsynt gäst här). Sedan har vi njutit av god mat - mycket från havets skafferi. Och solen har lyst över oss även idag.

8 mars

Vi har fortsatt att utforska Boa Vistas fågel- och kulturliv. Till frukosten lyssnade vi på Cesaria Evora - Kap Verdes mest kända sångerska. Härliga rytmer. Vi har ätit get till lunch och på middagen prövade många langust (en slags hummer). I fågelväg har vi återigen suttit och väntat på att någon praktfregattfågel skulle dyka upp vid ön Curral Velho, men det verkar som att den för närvarande inte finns där. Däremot har vi se en tornseglare - åter igen en ovanlig fågel på Kap Verde. Vi har även sett flera härfågellärkor och en vaktel.

9 mars

På vår sista skådardag har vi mest varit i markerna kring Sal Rei. Eftersom vi inte sett ökenlöpare på nära håll åkte vi till ett område med sanddyner i utkanten av staden. Vi hittade snabbt ett litet gäng av den vackra vadaren. När vi satt stilla i våra bilar så kom de plötsligt springande mot oss och stannade några meter ifrån oss! I en salin nära vårt hotell hittade vi två småsnäppor tillsammans med en massa sandlöpare.
 
Framåt eftermiddagen var det dags att börja vår hemresa via Praia. Vi gjorde ett uppehåll några timmar i Hotel Cesaria där vi kunde duscha och byta om till våra reskläder. På hotellets restaurang avnjöt vi vår avslutningsmiddag bestående av kreolsk mat. Vi kunde också konstatera att vi sett mer än 60 arter totalt varav de flesta endemerna. Dessutom fyra arter val.
HG Karlsson
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin