Lesbos 29 april – 6 maj 2018

I våtmarkerna finns styltlöpare. Foto: Curt Johnsson

Senaste nytt: härlig avslutning på resan med bl a rosestarar. Se: 5 maj

Under perioden 29 april – 6 maj reser undertecknad med en AviFaunagrupp till Lesbos i grekiska ö-världen. Utöver den undersköna naturen på ön så finns här mängder med intressanta häck- och flyttfåglar. Vi ska försöka se dem alla! Det här blir aviFaunas åttonde resa till Lesbos. Följ observationerna direkt här på nätet!
 

Program & väder

 

Sidan senast uppdaterad den 8 maj kl. 19.44.

30 april

Måndag och skönt att ha en lagom aktiv vecka vid Medelhavet framför sig. Vem hade väntat sig att vi redan första dagen skulle få se fåglar med drygt tre meter mellan vingspetsarna, d.v.s. en bra bit bredare än våra havsörnar? Stega gärna upp tre meter där du är! Nog blir man förvånad att sådana gigantiska a varelser klyver luft på europeiskt territorium! Vi snackar nästan flygande ödlor. Plötsligt låg nämligen sex krushuvade pelikaner och kretsade över närmsta bergsrygg. Wow!
Redan utanför hotellet gick denna svarta stork ner för proviantering. Kombinationen rött, svart, vitt kläder den väl. Storkar, ibisar och hägrar av många olika slag har kantat vår väg idag och 340 större flamingos bildade fond, för att inte tala om alla vadare med rödvingade vadarsvalor, tjockfotar och dammsnäppor i topp. 
Kalloni Saltpans och intilliggande Alykes Wetlands levererade som vanligt. Skäggtärnor festade på stora grodyngel och vitvingade tärnor och sandtärnor gled igenom kikarbilderna då och då. Lyfte man blicken kunde man få in ormörn, örnvråk och aftonfalk och på småttingsidan gladde korttålärkor, rostgumpsvalor, cettisångare, eksångare och svarthuvade sparvar.
Mjuka, fylliga, vittljudande lock ifrån skyn. Jodå, vi visste vad det handlade om, flockar av biätare som skyndade vidare norrut, den största om 24 exemplar. Färgstarka typer, de där! Slutligen något om dagens allra första steg utanför hotellet: En grön,  fem centimeter lång sötis som klättrat halvvägs upp för ett vasstrå, östlig lövgroda!
Svart stork. Foto: Curt Johnsson

1 maj

Olivsångarna hör olivlundarna till och sex sjungande individer kunde vi höra och ett par kunde till och från ses. Ena målarten för resan i hamn.  Masktörnskator, mästersångare, persiska ekorrar och tryfjäril följde med på besöket.
Nästa tunga målart var Krüpers nötväcka och eftersom sista ungen flög ut i fredags fick vi slita i fält. Vi fann till slut familjen som bestod av två föräldrar och två ungar. Lycka för både dem och oss! Trädgårdsträdkryparen matade ungar i sitt bo.
Tredje lokalen och taggsvansagamen satt högt i det mycket låga berget. Lite längre bort en svartpannad törnskata. Vi hade visserligen även en liten söt ormögonödla, men den stora begivenheten för lokalen var ett par av jättesmaragdödla. Med gott tålamod väntade vi ut dem och blev rikligt belönade – både hanen och honan visade upp sig suveränt.
Jättesmaragdödla. Foto: Curt Johnsson

2 maj

Idag åkte vi längst ut åt väster, men stannade först till vid en mellanspetthäckning. Vi ville inte störa så länge, men hann njuta av den miljö som ropande härfågel och dvärguv (mitt på förmiddagen!), samt kuttrande turturduva skapade.
 
Uppe på den tjugo miljoner år gamla vulkanen Ipsilou mötte vi resans första gulgrå sparvar och rostsparvar, liksom fick vi en försmak av det massiva biätarsträck som pågår just nu. Där ifrån är denna bild hämtad.
 
Vi avslutade dagen nere vid havet längst ut åt väster. En bit ut drog några Scopoliliror och 4000 medelhavsliror förbi. 80 insektsjagande biätare rullade ut sina mjuka, fina läten över oss.
Biätare. Foto: Curt Johnsson

3 maj

Vi började dagen vid en fågelrik damm med bl.a. dvärgrördrommar, sköldpaddor och grodor. En hane mindre sumphöna tittade som hastigast på kaspiska bäcksköldpaddan innan han återvände till sitt födosök.
 
Nere i sydväst kunde vi i bergssluttningen sitta i skuggan under ett träd, denna ovanligt varma majdag. Gulgrå sparvar, rostsparvar och klippnötväckor gladde oss med sin närvaro. Långt uppifrån sluttningen, i ett ensamt träd, kom ropen från en dvärguv, mitt på dagen, och i den andan fortsatte det. På återfärden två minervaugglor nära vägen.
 
Efter en god middag nere vid havet noterade vi från hotellet tre dvärguvar och en tornuggla. Under en kort uggletur i hemmamarkerna hittades ytterligare 12 dvärguvar och en tornuggla. De skapade riktigt fin stämning i den varma försommarkvällen.
En hane mindre sumphöna tittade som hastigast på kaspiska bäcksköldpaddan. Foto: Curt Johnsson

4 maj

I sundet mellan Grekland och Turkiet hade vi turen att få se en 600-flock medelhavsliror jaga småfisk. Dyken är oftast grundare än 10 meter, men ner till 25 meter har uppmätts. Som så ofta är fallet med dykande fåglar fick även dessa försöka undkomma kleptoparasiterande medelhavstrutar. Tio trutar blev snabbt 50 när det vankades lättillgänglig föda.
 
Mitt uppe i berget satt en hona pilgrimsfalk och vakade över sina två juvenila ungar i boet en bit bort. Efter en stund kom hanen glidande över på hög höjd i full färd med att försöka föra hem något byte till familjen. Längst upp i berget fanns en hane blåtrast och lite längre ner häckade klippsvalor. En dvärguv ropade till några gånger från skogen intill.
Medelhavsliror. Foto: Curt Johnsson

5 maj

Sista fältdagen och faktiskt kom det några droppar regn en liten stund på förmiddagen, som motvikt till alla de andra soliga och varma dagarna. Målarten för dagen var trädnäktergal och vi kunde inte vara annat än glada då vi hittade två hanar som satt och upprätthöll var sitt sångrevir intill varandra. Dessutom tillkom en oväntad bonusart  i form av en mindre skrikörn.
 
Till skillnad från silkesfjärilens larv som är bladätare, äter rosenstaren frukterna hos mullbärsträd. På Lesbos brukar rosenstararna uppträda från mitten av maj och in i juni, men detta år var lite tidigare än vanligt och vi fick chansen att bekanta oss med arten redan första veckan i maj.
Rosenstare. Foto: Curt Johnsson

6 maj

Resdag. Upp i svinottan och iväg. Varmt tack för denna gång!
Curt Johnsson
 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin