Mongoliet 27 maj– 12 juni 2018

Hendersons ökenskrika. Foto: PG Utterfors

Senaste nytt: dags att plocka fram finskorna. Se: 11 juni

Under perioden 27 maj – 12 juni reser undertecknad med en AviFaunagrupp till Mongoliet. Att resa i Mongoliet innebär besök i många olika miljöer, från det karga Gobiöknen till tajgans täta barrskogar. Däremellan stora grässtäpper och våtmarker. Alltsammans med ett myllrande fågelliv! Det här blir AviFaunas fjärde resa till Mongoliet. Följ observationerna direkt här på nätet!
 

Program & väder

 

Sidan senast uppdaterad den 11 juni kl. 14.40.

27 maj

Vi kom till Ulan Bataar tidig morgon. Sol och kall vind från norr. Vårt första stopp var vid floden Tuul där vi gick se fina fåglar som azurmes, vitkronad pungmes och gråhuvad sparv. Nästa stopp var också vid floden Tuul nära entrén till Terelj national park. I poppelskogen hittade vi tre gråstarar, en glasögonflugsnappare och en gråspett. 

Framåt lunchtid tog vi in på den lyxiga Gercampen Terelj Lodge - till och med golvvärme inne i jurtan! Efter en trerätters lunch åkte vi till fin liten bit tajga inte så långt från campen. Bland lärkträd och björkar fann vi tajgaflugsnappare, tallsparv och tajgagök. Även många vackra blommor och fjärilar.  
 

28 maj

Idag har vi vandrat i tajgan i Terelj. Underbara skogar med stor mångfald. Morgonturen var i en tjäderskog. Vi såg mycket spillning men bara en svartnäbbad tjäder. Desto fler sibirisk piplärka, rödhalsad trast och tajgagök. I lärkskogen stötte vi även på en slaguggla, skogsmård och sibirisk jordekorre.
 
Den lagade fältlunchen avnjöts till tonerna från rosenfink och tajgasångare. En kort promenad i en buskmark gav rubinnäktergal och vitgumpad buskskvätta. Vi avslutade dagens skådning i en poppelskog där vi hade fina observationer på vitryggig hackspett och svartryggig rödstjärt.
 

29 maj

Vi har fortsatt att utforska tajgan i Terelj nationalpark. Idag var vi på plats innan solen gått upp och det märktes på fågelsången. Rubinnäktergal, rödhalsad trast, gråhuvad sparv, brunsångare och tajgagök hördes från olika håll. Drygt halva gruppen gick upp till en känd tjäderskog men tyvärr har den blivit sämre med åren. De fick trösta sig med flera sjungande blåstjärtar och tajgaflugsnappare. Vi som höll oss nere i dalen blev belönade med fina observationer på tallsparv, citronärla och trummande tretåig hackspett.
Efter ytterligare en fyra rätters lunch for vi vidare till Gun Galuut. Vi gjorde ett stopp vid sjöarna före entrén till reservatet. Eftersom våren varit torrare än normalt hade bara den större sjön vatten. Den var full av massa änder och doppingar, bland annat praktand, svangås och knölsvärta. Hundratals vitvingade tärnor svepte över sjön. Längs stranden gick vadare som rödhalsad snäppa, sibirisk gråsnäppa, långtåsnäppa och sibirisk tundrapipare. Andra trevliga arter var mongollärka och stäppörn. Efter middagen fick vi se argalifår.

30 maj

Idag har vi besökt våtmarkerna i Gun Galuut där glasögontranan häckar. Vi såg två par av denna mycket ståtliga trana. I det blöta fanns det även dammsnäppa, rödspov, skedstork, ängsparv och mongolsnöfink.
Efter lunchen for vi till Ulan Bataar där vi tog in på det lyxiga hotellet Kempinski. På kvällen var vi på ett kulturcentrum och fick en fantastisk föreställning med mongolisk kultur; strupsång, maskdanser, ormmänniska och folkmusik. Imorgon flyger vi till Gobi.
Vi skådar en massa änder, vadare, tärnor, doppingar vid sjön nära Gun Galuut. Foto: HG Karlsson

31 maj

Eftersom flyget till Gobi flyttats fram till eftermiddagen fick vi tid till att handla jak- och kashmirullprodukter. Vi hann även med lite fågelskådning längs floden Tuul väst om Ulan Bataar. I buskmarken hittade vi några tjocknäbbade sångare, nordsångare och brunsångare. Vi hade även två amurfalkar uppe i luften. 
Vi anlände till Dalanzagdad i Gobi vid fyratiden. Där blev vi upphämtade av våra fyrhjulsdrivna fordon som ska ta oss med på den fortsatta resan. Vi besökte en plantskola där vi såg amurstare, större turturduva, isabellatörnskata, glasögonflugsnappare och mycket överraskande en natthäger. Sedan var det dags att köra till vårt läger i Yolum Am. Där väntade färdiga tält, middag och vacker solnedgång.

1-2 juni

Vi har haft två fina dagar i Yolum Am - lammgamens dal. Förutom lammgamen har vi sett snögam, kungsörn och tartarfalk uppe i skyn. Nere i dalen har vi njutit av fina fåglar som prakrosenfink, mongolsparv, murkrypare, stensångare och berghöna. Vid vårt fina tältläger har vi haft mongoljärnsparv och brun järnsparv som grannar. Vi har dessutom sett en del trevliga däggdjur som argalifår, sibirisk stenbock och piphare.

Vi har nu åkt västerut genom Gobi. Längs vägen lyckades vi efter en hel del sökande hitta en orientpipare. I samma område fanns det även en ökenpipare och några stäppflyghöns. Vi såg även ovanligt många gaseller. Både vit- och svartsvansade. Mycket är annorlunda i år på grund av torkan.

Vi anlände framåt kvällen till Khongor Sands där de stora sanddynerna finns.

3 juni

Vi hade en lyckad morgon i saxaulskogen nära de stora sanddynerna. Vi hittade flera saxualsparvar direkt. Dessutom ökensångare och ökenvarfågel. Vid en oas stod en baccushäger! Där fanns även mongolpipare och en skäggtärna.
Efter frukosten var det dags för en lång härlig bilresa genom Gobiöknens mycket omväxlande landskap. Framåt kvällen nådde vi ökensjön Oroa Nuur och innan det blev mörkt såg vi en massa skedstorkar, grågäss och några styltlöpare. Vi ser fram emot morgonens fortsatta skådning längs sjön!

4 juni

Fågelsjön Orog Nuur bjöd på en mängd nya arter varav de flesta var sådana som vi har hemma. T ex rördrom, svarttärna och trana. Men även "rariter" som svarthuvad trut, sandtärna och stripgås. Ännu mer ovanliga för oss är brokig kärrhök och mongolfink.
Efter skådningen bjöds vi en härlig frukostbuffé som vår kocka Degii ställt fram. Omelett, pannkakor, bacon, yoghurt, olika slags pålägg och grönsaker. Till det en kaka till kaffet. Vi börjar bli bortskämda!
Sedan var det dags att lämna vårt läger och fortsätta resan västerut. Vi stannade vid några ställen längs sjön och hörde fler rördrommar. Ett par härfåglar hade fullt upp med  att mata sina ungar.
Idag låg det en hamburgare i lunchpaketet och den döptes snabbt till McGobi.
När vi närmade oss platsen för nästa tältläger, Böön Tsagaan Nuur, möttes vi av en sandstorm så vi fick fly in ett skolinternat i byn Baattsagaan. Personalen fixade varsin bädd till oss och framåt kvällen fick vi även lite skolmat. Vi hoppas att det mojnar till imorgon. 

5 juni

 Stormen avtog under natten så vi kunde fara ned till Böön Tsagaan Nuur på morgonen. Det blåste en del när vi kom ned till den stora fågelsjön. Bland alla hundratals trutar, måsar, tärnor och vadare kunde vi urskilja ett tjugotal svarthuvade trutar, några sandtärnor och en tereksnäppa. Men snyggast var de utfärgade sandlöparna. Efter frukosten for vi till andra sidan floddeltat. Där finns det fina blöta strandängar med vadare. Vi hittade bl a vackra myrspovar och dammsnäppa. Roligast var nog de tiotalet starrsångare som smög omkring bland tuvorna. Där fanns även en träsksångare och långt bort satt en bandhavsörn och fann lä bakom en liten gräskulle. Efter en chili con carne for vi längs sjöns nordöstra strand. Det visade sig vara ett lyckat drag för där hittade vi äntligen en reliktmås. Men det var inte den enda sällsyntheten utan vi hade även tre brunhuvade måsar, en långnäbbad mås och tre vitögda dykänder.
Efter en lång siesta i sol och betydligt svagare vind skådade vi kring lägret och såg sammanlagt tre bandhavsörnar och ännu en starrsångare.

6 juni
Det var alldeles vindstilla när vi vaknade. På morgonturen såg vi flera bandhavsörnar i olika åldrar. Även snygga sandlöpare och svarthuvade trutar. Sedan var det dags att byta miljö - från Gobiöknen till Hangaybergen.
Efter några timmar nådde vi dalen som skulle leda oss till Tongorods Pass. Väl där slog vi läger nedanför en fin klippformation. En liten kvällsvandring kring klippan gav fina arter som sibirisk alpfink, bergrödstjärt, tartarfalk och stentrast.

 

7 juni
Morgonpromenaden upp till klippan vid Tongorods Pass gav en ännu bättre utdelning. Förutom alpfinken, tartarfalken och bergrödstjärt fick vi se en altaijärnsparv och mugimakiflugsnappare. Vår färd gick vidare på en fjällhed och därifrån gick vi upp i en sluttning. Vi stötte upp ett par dalripor och hittade två par dvärgsävsparv. Vid trädgränsen fanns det gott om bergstajgasångare och rödhalsad trast. Vi nådde vår fina tältplats i "HG Valley" framåt kvällen. Där välkomnades vi av brunsångare, rubinnäktergal och spillkråka.

 

8 juni
Vilken fin dag vi haft i "HG Valley"! Massor med vackra blommor och fjärilar. Och så fina fåglar som svartnäbbad tjäder (höna), stäpprapphöna, slaguggla, blåstjärt, smalnäbbad nötkråka, kungsfågelsångare och många andra. På kvällen har vi haft en mongolian barbecue och till det lite skönsång från våra mongoliska vänner. 

 

9 juni
Vi vaknade till rubinnäktergalens sång och doften av stekt bacon och ägg. En ny härlig dag i Mongoliet väntade. En liten promenad efter frukosten gav tjocknäbbad sångare och rödhalsad trast. Sedan var det dags att åka ned till stäppen. Vi stannade till i Karakhorum - en gång huvudstad för Ghingis Kahn. Vi blev guidade i Erdene zuu - ett område med många buddhistiska tempel.
Därifrån gick bilfärden över stäppen med stäppörn, grågam, korsackräv och getgaseller.
Vårt sista tältläger är vid fågelsjön Bayannuur. Här fick vi äntligen se asiatisk beckasinsnäppa . Vi hittade även en sibirisk beckasin. Andra fina arter här är glasögontrana, brokig kärrhök och östlig gulärla. 

 

10 juni
Vi steg upp i gryningen och vandrade bort till ett vasspart i östra delen av Bayannuur. Där satt några kinesiska trastsångare och sjöng. Även fältsångare och starrsångare satt i vassen. Idag fanns det fyra asiatiska beckasinsnäppor i våtmarken intill. En brokig kärrhök gled förbi. Och överallt flaxade som vanligt vitvingade tärnor omkring och fångade fjädetmyggor. På vägen tillbaka hittade vi en dvärgsävsparv.
Nästa etappmål var Khustai National Park - berömt för att det var här dom man återinförde Przewalski's häst. Idag finns här över 350 vilda hästar i parken. Vi såg ett tjugotal av dem. Vi såg även tre kronhjortar och många gulliga murmeldjur som började komma fram när skymningen närmade sig. 

11 juni

Vi steg upp i gryningen i hopp om att få se varg men inga ulvar ville visa sig. Däremot flera hjorder med kronhjortar. Enligt nya genetiska studier ska hjortarna här i Mongoliet vara närmare släkt med de amerikanska wapitihjortarna. Vi såg även fyra Przewalski's hästar
Under resan till Ulan Bataar såg vi många stäppörnar och mongolvråk. Vi avslutade vår skådning där vi började för sexton dagar sedan, dvs vi floden Tuul. Där fick vi återigen se azurmes och vitkronad pungmes. Sedan var det dags att packa ned kikaren och plocka fram promenadskor och shoppingväska. 
Ikväll väntar en avslutningsmiddag då vi ska tacka av våra nya mongoliska vänner som gjort att resan varit bekväm och lyckad. 
Resan avslutas tidigt imorgon bitti på flygplatsen utanför Ulan Bataar. 
 
HG Karlsson
 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin