Namibia med Guldkant 3– 16 januari 2017

I Etosha NP är det gott om fågel och däggdjur, som strutsar och elefanter. Foto: Göran Pettersson

Senaste nytt: resan avslutas på Windhoek flygplats. Se: 16 januari

Under perioden 3–16 januari reser undertecknad med en AviFaunagrupp till Namibia. I liten grupp besöker vi flera intressanta områden i norra och västra Namibia. Det blir ökenskådning, skådning längs den extremt näringsrika Benguelströmmen, och så besöker vi Etosha nationalpark förstås! Det här blir AviFaunas elfte resa till Namibia och den första med Guldkant. Följ observationerna direkt här på nätet!
 

Program & väder

 

Sidan senast uppdaterad den 18 januari kl. 11.00.

3 januari

Efter ankomst till Windhoek hann vi med lite eftermiddagsskådning vid de fågelrika reningsdammarna utanför huvudstaden. Det blir inte så mycket våtmarksarter på resan så det var kul med bl a Hottentot Teal, Red-billed Teal och African Spoonbill. Dessutom tre olika Yellow Moongooses.

4 januari

En transportdag som tog oss ända ut till kusten och Swakopmund. Det blev många stopp längs vägen och de sista åtta milen körde vi genom den till synes fruktlösa Namiböknen. Mycket av buskvegetationen här får sin vätska från de fuktiga Atlantvindarna som når ungefär 80 km in från kusten. Vi såg också flera exemplar av den märkliga växten welwitschia. Till att börja med består den av två breda blad som sticker upp ur marken, men efterhand blir det fler och eftersom en planta kan bli 1 500 år gammal kan den bli ganska stor. I fågelväg noterade vi bl a Herero Chat, Martial Eagle, Augur Buzzard, Stark's Lark och Namaqua Sandgrouse. Även en del däggdjur som Gemsbok, Greater Kudu och Steenbok.

5 januari

Vi hade en helt underbar specialguidad tur under morgonen: ”Living desert tour”. En mycket kunnig guide visade oss hur mycket liv som faktiskt finns i sanddynerna i Namiböknen, såväl ovanför som under ytan. Vi såg flera läckra ormar och många arter ödlor. Senare på dagen tampades vi med en skorpion modell större – Black Scorpion. Längs kusten träffade vi på många vadare, bl a 500 Chestnut-banded Plover, White-fronted Plover och African Oystercatcher. Dessutom en Black-backed Jackal. Vi fick uppleva en helt enastående fin dag!

6 januari

Efter skådning vid guanofabriken utanför Swakopmund, där vi såg bl a Gray's Lark, skådade vi oss fram till Camp Kipwe i Damaraland. Det var rätt så fågeltomt i de ökenartade områdena, men vi lyckades hitta flera Rüppell's Korhaans och Benguela Long-billed Lark. Vi fann också flera nya ödlor idag, bl a Barnard's Namib Day Gecko. På kvällen en "sundowner" och resans hittills godaste middag.

7 januari

Fin morgon vid hällristningarna vid Twyfelfontain, med klippfigurer som är 2000-6000 år gamla och illustrerar jägar-/samlarkulturen som fanns då. På eftermiddagen nådde vi Hobatere Game Reserve. En "night drive" gav bl a Springhare och Small-spotted Genet.

8 januari

En morgontur med jeep i mopaneskogarna i Hobatere gav bl a Rockrunner, många Hornbills, slagfalk och Pearl-spotted Owlet. Under spridda aktiviteter adderade vi African Harrier-Hawk, Little Sparrowhawk, African Scops Owl och talrika Cinnamon-breasted Bunting. En kvällstur i parken gav på nytt Small-spotted Genet och 9 Springhare. Dessutom Rufous-cheeked Nightjar och Spotted Thick-knee.

9 januari

Vi vaknade upp på Hobatere camp till rytande lejon. Ett par honor var just untanför campområdet. Fin start på dagen.

Lagom till lunch nådde vi västra delarna av Etosha NP och Dolomite camp. Fortfarande torra marker då regnperioden ännu inte startat. Eftermiddagsturen gav mycket nytt, bl a Burchell's Courser (40), sekreterarfågel, koritrapp och Red-necked Falcon. Många nya däggdjur som gnu, vanlig zebra och Hartebeest.

10 januari

Långsam transport till Okaukuejo i centrala Etosha NP. Långsam bl a för att vägarna inte underhållits på flera år, men också för att det fanns mycket att titta på. En flock om tio mätta lejon som smälte maten var riktigt njutbart på ca 15 meters håll. Bra mängder med Springbok, elefanter och vanlig zebra. I fågelväg mycket nytt såsom Marabou Stork och Burchell's Sandgrouse.

11 januari

Fortsatt mycket varmt i Etosha NP. Lärkorna fick ett eget kapitel idag då vi fann tre nya för resan; Chestnut-backed Sparrow-Lark samt Red-capped och Pink-billed Lark. Annat nytt var Abdim's Stork och lövsångare. En snabb African Wild Cat och Acacia Rat ökade på däggdjurslistan. Det ser ut som om det efterlängtade regnet är på gång. Vi håller tummarna för morgondagen.

12 januari

Skådning längs vägen från centrala delarna av Etosha NP till de östliga delarna, nära Namutoni. Större delen av vägen dominerades av ett öppet landskap med låga Kaki Bushes. Vi hittade en hel rad läckra fåglar som Blue Crane, sekreterarfågel och Red-neckd Falcon.
Sena eftermiddagen skådade vi några vattendrag nära Namutoni. Här såg vi bl a Lesser Moorhen och rallbeckasin.

13 januari

Östra delarna av Etosha består till stor del av miomboskog (blandskog) och fågelfaunan är lite annorlunda här. Under morgonen och förmiddagen noterade vi bl a Black-faced Babbler, Green-winged Pytilia och African Golden Oriole. Eftermiddagsturen kröntes av en gepard som spanade från en termitstack nära vägen.

14 januari

Vi hade en längre transport idag, ner till Erindi Game Reserve. Dessbättre körde vi på fina asflaterade vägar för första gången på flera dagar. Vi nådde vår lodge lagom till lunch och under färden hade vi adderat ca 100 svartpannade törnskator, 25 rödfalkar och mängder med seglare, bl a vår egen tornseglare i hundratal.

På eftermiddagen en game drive i blåsigt väder, vilket gav låg aktivitet på fåglar och däggdjur. En sundowner i fält är dock aldrig fel!

15 januari

En morgontur och en eftermiddagstur i Erindi Game reserve gav en del fågel som Green-winged Pytilia, Violet-eared och Black-faced Waxbill, Barred Wren-Warbler och många Hornbills. Några lejon som strävade genom området gav fina närobsar.

16 januari

Resans sista game drive i Erindi Game reserve genomfördes i sval temperatur, skönt! Äntligen lossnade det på hackspettfronten och både Cardinal och Bennett´s Woodpecker kom med i protokollet. Efter frukosten körde vi ner till Windhoek och kunde fixa till oss själva och vår packning på ett hotell nära flygplatsen innan vi avslutade resan på flygplatsen.

Våra två veckor i Namibia var till ända och vi kunde summera ca 280 fågelarter, drygt 40 däggdjursarter och närmare 20 arter reptiler. Bra utdelning! Värmen var påtagligt i vissa områden vilket också negativt påverkade en del arters förekomst, å andra sidan kom det med en del "write-ins" som överraskade oss positivt. Precis som det ska vara på en naturresa!

Göran Pettersson
 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin