Österlen 15–20 maj 2018

Brandkronad kungsfågel. Årlig häckare som tycks öka. Foto: Magnus Ullman

Senaste nytt: sista målarten avklarad! Se: 20 maj

Under perioden 15–20 maj reser undertecknad med en AviFaunagrupp till Österlen i Skåne. Det sägs att Österlen är som vackrast året runt, men särsklit i mitten av maj. Det blir i alla fall många möten med nyanlända vårfåglar i en skirande vårgrönska. Vi hoppas också på något ovanligare inslag i fågelväg. Det här blir AviFaunas tredje resa till Österlen och den nionde till Skåne. Följ observationerna direkt här på nätet!
 

Program & väder

 

Sidan senast uppdaterad den 21 maj kl. 07.10.

15 maj

Upphämtning på Simrishamns station kl 1700 och därefter transport (via en turkduva i Brantevik) till Råkulle vandrarhem i Brantevik, där gruppen bor under hela resan.
Efter smidig incheckning hinner vi gå en dryg timmes promenad i härligaste vårkvällsväder på Grönet just söder om Brantevik.
Gravand, skedand, småskrake och kentsk tärna längs stranden. Från dungar och snår ljuder en mångfacetterad kör – alltifrån den enklaste gransångare till den mest komplicerade härmsångare. Vi får chans att jämföra de snarlika arterna svarthätta och trädgårdssångare. Även den knepiga rödstjärtsången klarar vi att artbestämma. Näktergal vållar dock inget problem – vi lyckas till och med skymta en fågel.
Väl tillbaka vid vandrarhemmet belönas vi dessutom med en överflygande röd glada.
Avfärd 1915 för middag i Simrishamn kl 1930 – det smakar utmärkt efter en lång resdag för de flesta. Ganska snabb artgenomgång, men vi skakar i alla fall ihop 39 arter – inte illa på en dryg timme!
Spaning ut över Grönet i behagligt kvällsljus. Foto: Magnus Ullman

16 maj

Frukost 0645, avfärd 0745. Vi startar med ett kort besök vid Simris strandäng för att säkra rosenfink. Hur fina obsar som helst av ett par (vilket de demonstrerar genom att para sig framför våra ögon.
Därefter kör vi till Gislövs Stjärna där vi går en promenad i en underbart härlig morgon. Ungefär samma arter som igår, inklusive härmsångare. Gott om trädgårdssångare, snarast fler än svarthättorna.
Vi går ut i de mer öppna markerna i södra delarna av Glimminge hallar där vi hör en avlägsen sommargylling bort mot Lilla Stjärnan. Programenligt hör vi också ett par klockgrodor i stenbrottsdammen. 
Därefter en runda kring Glivarpa mosse med några snygga gråhakedoppingar samt några rörsångare – hur kan de låta så trötta redan så här tidigt på säsongen?
Andra frukost alternativt första lunch intas vid Glimminge mosse med ett antal röda glador + några ormvråkar på håll. Inte mycket vatten i mossen.
Vi hinner många lokaler idag och nästa stopp är Skillinge norra för en promenad via Morfarshamn till Norra viken. Trots det osannolikt fina sommarvädret får vi in några vadare: kustpipare, grönbena och större strandpipare. Dessutom drygt tio snatteränder.
Vi kör via Skillinge hamn där vi tillfälligt stoppas av ett nordgående lavinsträck med 27800 vitkindade gäss på en kvart. Mäktiga flockar!
Efter fika i Simrishamn stannar vi till vid Revet. Bara de vanliga måsfågelarterna men en svärta och drygt tio kentska tärnor gläder. I Simrishamns hamn behöver vi inte gå länge innan Mats får syn på en snygg hanne svart rödstjärt som sjunger sin rullgardinssång för oss.
Rivstart med ursnygga rosenfinkhannar vid Simris strandäng. Foto: Magnus Ullman

17 maj

Frukost 0500, avfärd 0600, idag mot Tygeåns mynning för sträckskådning. Tämligen magert sträck men det innebär att vi får tid att titta ordentligt på fåglarna. Det första vi beundrar är några storlommar som ligger rätt nära. Störst intresse tilldrar sig de vitkindade gässen som drar förbi i flock efter flock, totalt 1520 – färre än igår men på betydligt mer njutbart håll!
Bland övriga sträckarter kan nämnas 1 kustlabb, 1 tobisgrissla, 11 prutgäss, 1 småtärna och 55 fisktärnor. 
Längs Rännegatan öster om Peppinge stannar vi till för att lyssna efter kornsparv intill en gård – varpå en dam kommer ut och med raska steg närmar sig oss. ”Nu får du lägga på all din charm, Magnus”, säger Christina, vilket vi båda vet är en omöjlighet, så istället går Christina själv fram emot damen. ”Vill ni se kornsparv? Kom in i vår trädgård, där den sitter och sjunger i ett träd. Men akta de nyplanterade morötterna!”. Ja, vad allt får man inte vara med om!
Närmare Peppinge stannar vi och lyssnar på ytterligare en kornsparv.
Fullständigt utmattade kör vi till Kåseberga för en fika med utsikt över havet och i så härligt väder att vi funderar på att bli sittande kvar. Men vi masar oss i alla fall upp till Ales stenar och kan konstatera att vem som än anlade denna skeppssättning så gjorde man det på en formidabel plats. Flockar av vitkindad gås fortsätter att passera.
För tredje frukost kör vi till Sandhammaren och klättrar upp i det fina väderskydd för fågelskådare som finns där. Matsäck intages under det att vi räknar in ytterligare 1410 vitkindade gäss. 
Dagens sista stopp görs vid Gislövshammar där vi börjar med att titta på det fascinerande stenbrottet där man i mitten på 1800-talet bröt kvarnstenar. Vi ser en hel hoper runda, fina ärr i klipporna.
Lokalens bästa fågel är en nordsträckande ägretthäger som mobbas av en ettrig fiskmås. Vi blir inte riktigt kloka på vad den lilla måsen har för otalt med den stora hägern.
Två kornsparvar sjunger vackert för oss längs Rännegatan. Foto: Magnus Ullman

18 maj

En ovanligt händelserik dag! Som börjar med ett lokallarm strax innan vi ska ge oss av 0745: sjungande mindre flugsnappare i Gislövs Stjärna. Det tar oss knappt 15 minuter att åka dit och snart står vi under den sjungande fågeln – en vackert röd adult hanne dessutom. Vilken knallstart på dagen – det kan knappast toppas. Tror vi.
För när vi just satt oss i bussen kommer ett nytt lokallarm – denna gång på halsbandsflugsnappare i utkanten av Simrishamn. Den arten är riktigt tung till och med på Österlen. Denna gång tar det oss närmare 20 minuter innan vi parkerar vid Österlenskolan och knallar ner mot brottsplatsen. Där vi snart hör halsbandarens tunna sirp-anden och iihp-anden. Nu kan vi snacka knallstart på dagen.
Men vi har mycket vi ska hinna och kör till Bräknaryd där vi snart får kontakt med en brandkronad kungsfågel i den tråkigaste av tänkbara granplanteringar. Tyvärr far den mest omkring rätt högt uppe i granarna – så det blir inga superobsar.
Ravlunda skjutfält är tyvärr stängt denna vecka så vi får hitta på alternativlokaler. Och kör därför till Drakamöllan för andra frukost och avlyssning av sommargylling. Som vi hör några gånger men kanske inte helt tillfredsställande på grund av att förmiddagen hunnit bli rätt sen – vi har ju haft en del bonusaktiviteter för oss. Ännu roligare är kanske en spelflygande bivråk inklusive vingklatsch – något man sannerligen inte ser varje dag. 
Vi kör upp till Björket där vi knappt hinner ur bussen innan en lockande gulhämpling kommer flygande, sätter sig ovanför oss i en björk och börjar sjunga! När vi avnjutit den en god stund tackar den för sig och flyger ut i äppelplantagen. Ingen tidsspillan här inte!
Efter en god fika i Kivik far vi till Stenshuvud och går en rejäl runda på Heden där vi kan beundra en göktyta som ropar en lång stund från en busktopp. 
Dagen avslutas med en promenad upp till Södra och Östra huvudet – med himmelsvid utsikt, inte minst intagande i det vackra sommarvädret dessutom med ovanligt klar sikt.
Mindre flug, halsbandsflug, brandkronad kungsfågel och gulhämpling. Vilken kvartett! Foton: Magnus Ullman

19 maj

Sovmorgon och avfärd kl 0800. Vi har en viktig Österlenart kvar och dessutom är vi i8nte riktigt nöjda med våra observationer av sommargylling så vi åker åter till Drakamöllan där vi får höra minst 2 flöjtande sommargyllingar – som vi idag hör relativt väl.
Dessutom utrustar vi oss med våra tubkikare och går längre in i reservatet till det avbrända hedlandskapet. Och ganska snart uppenbarar sig den sista Österlenarten: 2 fältpiplärkor kommer flygande mot oss, och den ena går ner ganska nära. Vi får tillfälle att beundra den ganska länge medan den långsamt närmar sig oss – som om vi hade magnetisk kraft! Till slut närmar den sig närgränsen för Lenas kamera och med en tjölp flyger den så iväg.
Mycket nöjda återvänder vi för resans andra fikastund vid Drakamöllans P-plats.
Därefter återvänder vi till dagens ordinarie program och kör till Fyledalen där vi parkerar en stund vid Tegelbruket – där vi får se resans andra spelflygande bivråk! Helt osannolikt! Här kommer även en adult havsörn seglande på hög höjd med den vita stjärten lysande i solskenet. Ytterligare en bivråk dessutom!
Vi gör en förflyttning för en fikastund på kullen mitt emot Fyledalens kungsörnar – och hinner knappt sätta oss innan den ena kungsörnen gör en snygg flygtur på andra sidan dalen. Och en stund senare troligen den andra också.
Vi besöker Furuhus mosse där vi emellertid får nöja oss med ett antal gråhakedoppingar förutom flera spelande klockgrodor.
Sista stopp är Skillinge södra där vi jobbar på trutarna utan att få något riktigt napp.
Suverän uppvisning av en fältpiplärka! Foto: Magnus Ullman
20 maj
Sista dagen! Vi har en målart kvar på resan så i samma strålande sommarväder som tidigare åker vi till Forsemölla. Tämligen omgående får vi två korta glimtar av dagens art, forsärla, men sen inget mer. Vi utnyttjar dock tillfället att njuta av det vackra landskapet och det häftiga vattenfallet. 
När vi efter en god stund är mer eller mindre klara att gå får vi äntligen närmare kontakt med två fåglar och inser att de dessutom bär föda till ungar.
När vi kollat forsärla en god stund och än en gång är klara att gå får Mats syn på en strömstare! Klang och jubel – det bör innebära att även den arten häckar här vilket inte är någon självklarhet.
Så småningom ger vi oss av till Bäckhalladalen där andra frukost intas bekvämt vid ett bord. I ”Bäckan” ägnar vi oss mest åt blommor och kan bland annat beundra två utsökta orkidéer: Sankte Pers nycklar och Majnycklar. Vi lyckas också hänga in resans sista fågel – en snygg hanne av törnskata med vackert rosa bröst. I övrigt som vanligt en ytterst blandad kör.
Därefter samling vid Hamnkiosken i Simrishamn för glass och en sista artgenomgång.
Vi har emellertid ytterligare två punkter på dagordningen, först besök vid Branteviks bihotell, där dock inga humlepälsbin visar sig.
Allra sista programpunkten är besök i en privat trädgård i Brantevik där vi tittar efter salamander i en liten damm. Kanske för varmt, soligt och ljus – vi ser hur som helst inga. Men blir i alla fall bjudna på iskall fläderblomscider i trädgårdens skugga.
Därefter återstår bara att duscha och packa ihop sina pinaler. Klockan 14 lämnas gänget vid Simrishamns station för buss/tåg till Lund respektive Malmö och sedan vidare färd norrut.
 
Flitigt matande hona av forsärla. Foto: Magnus Ullman
Magnus Ullman
 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin