Peru med Guldkant 7–21 april 2018

Andean Cock-of-the-rock, Perus nationalfågel. Foto: Roger Ahlman

Senaste nytt: resan avslutas med en riktig GuldkantsmiddagSe: 21 april

Under perioden 7–21 april reser undertecknad med en AviFaunagrupp till Peru. Det blir mycket fåglar och natur på resan, som kolbirier, Andean Cock-of-the-rock och Anderna, och vi lägger särskild tid på Manu Road. Vi hinner också besöka den gamla Inkastaden Machu Picchu. Det här blir AviFaunas tredje resa till Peru. Följ observationerna direkt här på nätet!

 

Program & väder

 

Sidan senast uppdaterad den 22 april kl. 21.15.

7 april

Gruppen samlas i Lima under tidig kväll.

8 april

Resan öppnade med några timmars våtmarksskådning vid Ventanilla norr om Lima. 400 Black Skimmers mötte oss utanför tornet liksom diverse amerikanska vadare och 2 adulta Yellow-crowned Night-heron. Vidare sågs 4 Peruvian Thickknees, hundratals Präriemåsar samt en Chilensk Flamingo mm.
 
Efter lunch i Lima på en av Perus internationellt mest kända kockars restaurant (utsökt ceviche!), gjorde vi en trevlig stadsrundtur där San Fransiscokyrkan och dess katakomber var höjdpunkten.

9 april

Santa Eulaliadalen. På 3 200 meters höjd var utsikten spektakulär och fågel såg vi också, bl a endemiska Rusty-bellied Brushfinch. Efter frukost masade sig Kondorerna upp och vi såg 4 stycken. Fältfrukosten och lunchen var dom bästa som serverats på en Avifaunaresa enligt den resvana gruppen! Pied-crested Tit-Tyrant, Peruvian Sheartail, Great Inca-Finch och Thick-billed Miner var en del av arterna vi såg. En handflate stor Tarantella tilldrog sig berättigad uppmärksamhet.
AviFaunas bästa fältfrukost – någonsin! Foto: Roger Ahlman

10 april

Morgonen tillbringades i lugnt tempo i hotellets omgivningar i Santa Eulalia. Pacific Pygmy-Owl, många Vermilion Flycatchers, Saffron Finches och Pacific Parrotlet var några arter som sågs fint. Sedan var det den inte så roliga trafiken genom Lima till en utmärkt buffé-restaurang och vidare till flygplatsen för flyg till Cusco. Trevlig restaurant med kanonkäk, till exempel grillad Alpaca.

11 april

Hela förmiddagen runt Lake Huacarpay strax söder om Cusco i strålande solsken. Mycket trevligt att titta på som flera Giant Hummingbirds som jagade insekter, Mountain Caracaras på nära håll, vidare Plumbeous rail, Puna Ibis, Many-colored Rush-Tyrants, diverse änder och resans överraskning såhär långt - en amerikansk skogssnäppa!
 
Efter en utmärkt fältlunch hade vi två timmar till Ollantaytambo. Eftermiddagen tillbringades i trädgården med endemiska Green-and-white Hummingbird. Mest action runt bergen ovanför med två kondorer, sju Variable Hawk och fem Black-chested Mountain-Eagles!

12 april

Tidig avfärd från Ollantaytambo med tåg utmed Urubambafloden. Inte mindre än 23 Torrent Ducks och en Fasciated Tiger-Heron kunde räknas in från tåget. Väl framme möttes vi av lokala guiden Darsy och tog bussen en halvtimme upp till resans mest givna stake-out – Machu Picchu! I strålande väder gick vi omkring bland ruinerna och fick historien berättad för oss. Vid halv elva hojtade en vakt ”Kondor!” 50 meter över våra huvuden kommer en adult hane glidande och lägger sig och kretsar över ruinerna mot mörk bakgrund! Efter några inledande stön vidtog en andäktig tystnad där gruppen njöt av upplevelsen.

Efter en ordentlig buffe lunch och lite vila på spektakulära Pueblo Hotel, gick vi en runda i hotellområdet och såg sex arter kolibrier på deras feeders samt flera Andean Motmots och ett par Torrent Duck.

Inte mycket att klaga på idag.
Inte mycket att klaga på idag – Machu Picchu! Foto: Roger Ahlman

13 april

Hela morgonen i hotellets skog i Aguas Calientes. Bra banan feeders med bl a Saffron-crowned-, Golden-naped- och Silver-backed Tanagers samt Blue-naped Chlorophonia. Även en hanne Cock-of-the-Rock visade sig fint. Efter lunch tåget tillbaka till Ollantaytambo.

14 april

Vi började morgonen en bit upp på ’torra’ sidan upp mot Abra Malaga. Endemiska White-tufted Sunbeam gick in direkt medan Chestnut-breasted Mountain-Finch och Creamy-Crested Spinetail gav visst motstånd. Vi åkte upp till passet på 4 330 meter över havet och såg några White-winged Diuca-Finch innan vi fortsatte ner på ’blöta’ sidan och den var just det idag med dimma. Packad lunch vid en fantastisk utsiktsplats där Weine hittade en juvenil Black-and-chestnut Eagle precis innan vi skulle åka. Lång färd tillbaka till Cusco.

Nu blir det inga uppdateringar på fem dagar eftersom det inte kommer att finnas wifi på Manu Road. Fågel ska det dock finnas gott om!
 

20 april

Då var vi tillbaka i Cusco och ska just göra en stadsrundtur. Vi hade fem fina dagar på Manu road och Cock-of-the-Rock lodge. Flera observationer av Solitary och Black-and-chestnut Eagles, spelande Cock-of-the-Rock, Golden-headed Quetzals, massor av tanagers, kolibrier och flera fina flockar mm. Gott om fjärilar också för dom som gillade det. Utmärkt mat på lodgen.

Efter en intressant stadsrundtur och lunch flög vi tillbaka till Lima och fina hotell Dazzler. Här avslutade vi resan som vi började den, dvs med Perus nationaldrink - Pisco Sour. En kort transport ner till havet och fina restaurant La Rosa Nautica. Här kunde vi titta på inkatärnor i ficklampans sken på bara 10 meter där dom sitter under restauranten! Avslutningsmiddagen var kanske den mest spektakulära på resan med tre förrätter på samma rektangulära tallrik, sedan tre huvudrätter och tre efterrätter på samma vis! Utan tvekan en värdig guldkant som avslutning.
Ung Solitary Eagle på Manu road Foto: Roger Ahlman

21 april

Sju deltagare åkte från hotellet till flygplatsen vid 9.30 medan några blev kvar i Lima ett par dagar till pga av strejk hos Air France, inte kul men inte mycket att göra åt. Preliminära artlistan slutar på ca 320 arter med många minnesvärda observationer där den adulta kondoren nära och fint över Machu Picchus ruiner var en bra bit utöver det vanliga.
Roger Ahlman
 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin