Polen 24–31 maj 2018

I urskogen i Bialowieza finns det 8 olika hackspettarter. Foto: Gigi Sahlstrand

Senaste nytt: sista dagen bjöd på fortsatt värme och fortsatt bra skådning! Se: 31 maj

Under perioden 24–31 maj reser undertecknad med en AviFaunagrupp till östra Polen. Östra Polen är rikt på våtmarker och fina lövskogar. Vi räknar alltså med mycket hägrar, hackspettar och sångare. Det här blir AviFaunas tionde resa till Polen. Följ observationerna direkt här på nätet!

 

Program & väder

 

Sidan senast uppdaterad den 31 maj kl. 20.15.

24 maj

Efter upphämtning/samling på Warszawa flygplats tråcklade vi ut oss ur den trafiktäta staden mot vårt boende i Bialowieza, ca 20 mil bort. Tog ett stopp vid en vacker o fridfull plats intill en flod. 2 kungsfiskare satt på en gren tillsammans och en svarttärna snappade mat på vattenytan ihop med backsvalor. Nästa stopp blev oplanerat 🙂- en svart stork gick öppet på ett fält intill vägen 😮! 
 
Ett kort stopp vid en vacker liten blå träkyrka gav en flöjtande sommargylling. Väl framme var det middag direkt och sen försöka komma i säng tidigt. Tidigt i morgonbitti ska vi in i den stängda skogen 🤗.
 
25 maj
Klockan 06.00 stod vi utanför grinden till den stängda delen av Nationalparken Bialowieza och väntade på möta upp Arek. Man måste ha med sig en lokal guide för besöka den delen och som vanligt hade vi kunniga Arek som ör uppvuxen i området. Det är en speciell känsla när man kliver in genom ”Jurassic parkgrinden”, in i den grönskande skogen med all intensiv fågelsång. Strax innan vi klev in hörde vi på fälten (nära) bl a kornknarr och kornsparv.
 
Väl inne i parken njöt vi av all frodig grönska och de enormt imponerande träden. Nästan direkt stötte vi på en vitryggig hackspett men den försvann snabbt så få hann se den 😕, en mellanspett sågs och även ett par som flitigt matade sina ungar. Flera större hackspettar sågs eller hördes - göktyta, gröngöling o spillkråka likaså. Bra utdelning med 6 olika hackspettar 🤗! Övrigt så fick vi fina obsar på halsbandsflugsnappare och mindre flugsnappare, grönsångare, brandkronad kungsfågel, gransångare mfl. Vi fick även se spännande färska spår av både visenter och varg. Vargen hade både krafsat och lagt spillning. Jösses vad det stank, det för det av alfahannar! En annan lukt var lökdoften som var väldigt stark på vissa ställen av ramslök, trots de hade blommat över precis. 
 
Lunchen intogs i hotellträdgården i skön sol och till sjungande svart rödstjärt. Efter lunchrasten, där några såg kungsfiskare vid ån, åkte vi till västra tornet och sedan till östra bron. Sävsångaren visade upp sig fint hela tiden, otröttligt sjungande, 2k rosenfink sjöng lika piggt. Några andra vi såg eller hörde var härmsångare, flod o trastsångare, sommargylling mm. På vägen tillbaka såg vi en mindre skrikörn. Avslutade dagen nere vid palatsparken med kaffe/glass/öl och en promenad hem som gav 10-tal stenknäckar i flock, en vacker sjungande rosenfink mm
 
Tidigt i kojs, uppstigning 03.00 för att hoppas på se visenter! Håll tummen! 
 
Picknickfrukost i den stängda skogen i Bialowieza. Foto: Gigi Sahlstrand
26 maj
Kl 03.15 samlas 7 förhoppningsfulla deltagare (+ jag) för att hoppas på att få se visenter.... WOW, redan från bilen såg vi ett gäng ute på ängen i knapp gryning. 8 gigantiska tjurar gick o betade!! Knappt fotoljus med sågs fint i kikare/tubkikare. Strax innan 04.00 drog de sig ner i dimman mot skogen o försvann - magiskt! Det är en kort stund man har chans att se dem, de drar sig in i skogen när solen går upp. Bonus blev även 5 kronhjortar. Tillbaka sen till kojs för sova par timmar till.
 
Efter senarelagd frukost åkte vi till byn Budy och gick vi en fin liten skogspromenad. Målet var vitryggig hackspett men vi såg bara födospår av den. I träsket var det en öronbedövande kör av gölgrodor, hundratals!! Vi såg/hörde brandkronad kungsfågel, halsbandsflugnappare mfl. Dessutom vi såg vargspillning igen från en alfahane, dock nån dag gammal!
 
Efter fikat vid Kungaekarna gick färden till djurparken där de har ett avelsprogram för visenter. Gott om fågel i parken, sanslöst många starar! Hörde mindre flugsnappare mfl
 
Färden gick vidare till ett fågeltorn i östra kanten av byn där bl a en sparvhök sågs. Sen försökte vi se höksångare men hörde den bara på långt håll.
 
Avslutade dagen med en promenad i Palatsparken. I ena dammen låg en smådopping, 4 trastsångare sågs eller hördes och flertal orädda stenknäckar som mumsade på almfrön. Rosenfinken ses o hörs nästan överallt! Imorgon är det dags att ta farväl av vackra skogen och sikta på vårt nästa boende vid Nationalparken Biebrza.
Wow, där stod de på ängen, 8 gigantiska visenter! Foto: Gigi Sahlstrand
27 maj
Efter frukost var det dags att lämna skogen för ge oss av mot nästa nationalpark, Biebrza där vi ska bo resterande dagar i Goniadz, intill floden Biebrza. Åkte via sjön/dammen Siemenovka. När vi nästan var framme fick vi gnugga ögonen så det inte var en synvilla - en visent gick bara 100m från vägen och betade, en gigantisk tjur! WOW!!! Sen några km ifrån fick vi närkontakt med en större skrikörn. Den lyfte från ett fält o cirklade över oss ett tag.
 
Vi började sen skåda vid södra delen av sjön, vid tornet. Mängder av svarttärnor, några få vitvingade tärnor och man såg bruna kärrhökar överallt. Plötsligt dök en pungmes upp o kikade på oss. Även 2 havsörnar kunde räknas in över sjön och 2 kronhjortar. Efter fika tog vi oss runt till norra delen av dammen. Närmsta vägen är att ta östsidan men det är inte att rekommendera, för då åker man in i Vitryssland 😏! Vi parkerade vid järnvägsspåret och ställde oss på järnvägsvallen för att få bra span över vattnet (järnvägen går rakt över sjön och in i Vitryssland). Hörde bl a rördrom, vassångare, såg 10-tal ägretthägrar, flera skäggtärnor som visade upp sig fint och vi hörde en pungmes men såg den väldigt dåligt fast vi hittade en av hans påbörjade byggen av ett bo. 
 
Efter fika/lunch nr 2 så började färden mot vårt boende men först ett stopp vid ”Havsörnssjön”. Jodå, vi såg havsörnar 🙂. Strax innan sjön, på en översvämmad åker, fick vi närobs på ett par mindre strandpipare. Precis vid bygränsen till Goniadz, där vi ska bo, stod en rapphöna i vägkanten 😀.
 
Det har varit en varm dag idag, upp mot 27-28°. Men bra, myggen har hållit sig borta!
Var det en synvilla - en visent vid vägkanten mitt på ljusa dagen?? Stararna var nöjd med sin fältkompis 😀. Foto: Gigi Sahlstrand
28 maj
Första stoppet blev tornet strax utanför byn, mest för se över de stora vidderna över floden Biebrza och lokalisera området. Nästa mål var byn Bundre som ligger på andra sidan floden mittemot Goniadz (där vi bor). 2 härfåglar spelade + en sågs, flertal gulärlor, vacker koloni med svarttärnor och en svart stork sågs.
 
Skugga letades upp för fika, varmt, ca 28° sen åkte vi till Mscichy via glasstopp i en affär. Vi gick ca 2 km enkelväg ut i stort våtmarksområde. Detta år slapp vi vada över några översvämningar som blir ibland på vägen ut till tornet. Många bruna kärrhökar födosökde över den gigantiska våtmarken och 4 örnar sågs - 2 havsörnar (ihop) och 2 större skrikörnar (ihop)! Några svarttärnor och skäggtärnor fanns där också likaså ett 15-tal ägretthägrar samt 3 citronärlor, alla hanar.
 
Strax efter 21.00 gick vi upp i byn med hoppet att få se en tornugglan. Nästan direkt efter vi var framme började det skrämmande spöklätet höras från gluggen - tornuggla! Den flög ut o satt sig på hustaket, flög sen vidare in i en gran mycket nära oss, hela tiden lät den. Kusligt läte😱! När vi traskade hemåt hörde vi o såg den ytterligare 2 ggr 🤗.
 
Övrigt: Från våra rum hör vi fin fågelsång - sommargylling som flöjtar, rosenfink, ärtsångare, gulhämpling, svart rödstjärt, rödstjärt mfl.
 
På vägen till tornet utan för Mscichy fick vi ”trängas” med ett gäng storkar 😀 Foto: Gigi Sahlstrand
29 maj
I dag var det dags för en målart i Polen, vattensångare. Färden gick till Bagno Lawki. Där gick vi ut på en lång spång mot en plattform. Tjoho, inom kort hörde vi en som vi även hittade i tuben och lite senare fanns vi en till som visade sig riktigt fint några gånger. Bonus blev en vacker ängshökshane och en älg 🙂. Vid tornet ngr hundra meter ifrån, beundrade vi vackra orkidéer, bl a ängsnycklar. En mnemosynefjäril flög snabbt förbi, sällsynt i Sverige. 
 
Sen åkte vi till platskontoret för Nationalparken. Tittade på en informativ o vacker kortfilm om nationalparken Biebrza som vi är i. 
 
Nästa mål var att få se pungmesens bo samt individen själv såklart också 🙂. Efter först ätit vår fältlunch i skuggan (varmt!) började vi i tornet bredvid spången i Osowiec-Twierdza. Oj wow, en blåhake sjöng för full hals, satte sig senare fint på en torr gren så vi alla fick kanonobs. Ytterligare en sjöng en bit ifrån. Det är den vitstjärniga blåhaken man ser här. Från tornet såg vi också 5 svarta storkar skruva i termiken fast på långt håll. Bara en liten bit därifrån hörde vi pungmes. Japp, där hängde ett bo. Full aktivitet, båda i paret matade ungar i boet. Avslutade dagen med ett annat torn med stor utsikt över vårmarken/fälten. Där såg vi bl a flera snatteränder, en ägrett och en älg. 
 
Som vanligt en rejäl 3 rätters middag som alltid börjar med en god soppa. Dom gör verkligen goda soppor i Polen! Efter middagen gav vi oss ut för lyssna. 10-tal kornknarrar lät men tyvärr inte nattskärran. 
 
Förväntansfulla på väg ut i markerna där vattensångaren häckar. Foto: Gigi Sahlstrand
30 maj
Pga värmen startade vi före frukost med göra en vandring i sumpskogen nära Wolka Piaseczna. Platsen brukar vara känd som myggrik men i år var det värre än någonsin 😮 men det är mycket mat för fåglarna 😏....I skogen var det en fin fågelkör, dessutom hördes en härfågel. Denna fick vi napp på senare, bara några 100-tala meter ifrån. 2 satt och spelade mot varandra varav vi såg den ena sittandes i en grantopp. En tredje gick på vägen - triss i härfågel 🙂. 
 
Efter frukost var nästa mål ängarna och sandskogen i Kapice. Vid första stoppet satt en trädlärka och sjöng. En sommargylling flög förbi (note - flera st hörs varje dag 😀). Ute vid ängarna gällde det hitta skugga, 30°,puh! Vi såg 3-4 ormvråkar och en tornfalk. Därefter åkte vi till Osowiec-Twierdza och gick en promenad bland de gamla bunkrarna från världskrigen. Flera gulärlor sågs. 
 
Avslutade sen skådardagen med ”after birding” i trädgården med skumpa som Lennart och Anna-Lena bjöd på, för att fira den fina veckan vi haft. I morgon bär det av hemåt men först 2 trevlig skådarstopp.
 
Härligt att se ”gammeldags jordbruk”. foto: Gigi Sahlstrand

31 maj

Dags för hemresa men innan vi for mot flygplatsen tog vi 2 skådarstopp. Det första stoppet var vid fiskdammarna i Knyszyn. Vattnet var lågt i några dammar så det blev en härlig mix av vadare och änder. Ett urval; Små-, kärr och gluttsnäppa, grönbena, brushane, mindre och större strandpipare, rödspov. 10-tal årtor, smådopping och wow, 4 kaspiska trutar och lika många fiskmåsar 😀. Ett ängshöks par födosökte fint över ängen och ett havsörns par svävade i det blå. 
 
Strax söder om vackra staden Tykocin var det dags för stopp nr 2. Här häckar biätare och de satt snällt på ledningen när vi kom fram, 3 st. En ortolansparv satt även där och sjöng. Vi själva satte oss i slänten och intog vår fältlunch med utsikt över biätarna :-). Sen var det dags att tacka adjö av sommarsköna Polen som bjöd kanske på lite för bra väder, snuddade 30° flera dagar 🙂. Men fåglarna var aktiva och vi alla var supernöjda med veckan, många häftiga upplevelser!
Vårt vackra boende vid Nationalparken Biebrza. Man vaknade alltid till sommargylling o rosenfink. Foto: Gigi Sahlstrand
Gigi Sahlstrand
 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin