Polen – tjejresa, 17–24 maj 2018

Vit stork, Polens nationalfågel. Foto: Gigi Sahlstrand

Senaste nytt: en fantastisk vecka är till ända. Se: 24 maj

Under perioden 17–24 maj reser undertecknad med en AviFaunagrupp till östra Polen. Östra Polen är mycket fågelrikt med urskogen Bialowieza som juvelen i det hela. Det här blir AviFaunas nionde resa till Polen. Följ observationerna direkt här på nätet!

 

Program & väder

 

Sidan senast uppdaterad den 25 maj kl. 09.20.

17 maj

Då har tjejresan startat i Polen. Redan efter lunch var vi på väg från Warszawa mot nationalparken Bialowieza. När vi kom ut på landsbygden dök de första storkarna upp, Polens nationalfågel. Vi tog 2 stopp utmed vägen och fick maxad utdelning på båda trots regnet hängde i luften. Första stoppet vid en flod flög både kungsfiskare o härfågel över floden från varsitt håll och korsade varandras väg - svårt att välja vilken man skulle följa 😀. Strax efter började sommargyllingen flöjta och 1 par syntes kort stund. Skäggtärna flög förbi o mängder med backsvalor födosökte vid vattenytan o gökarna gal. Nästa stopp hörde vi ortolansparvens sång -”Bethovens femma”. En hornuggleunge satt intill och tiggde. Väl framme vid vårt charmiga boende, bjöds vi på en rejäl 3 rätters middag sen var det skönt att krypa till kojs tidigt, lång resdag för några samt arla gryning uppstigning i morgon. Godnatt från skogen Bialowieza.

Flodstoppet som gav triss i paradisfåglar - härfågel, sommargylling o kungsfiskare. Foto: Gigi Sahlstrand
18 maj
Tidig uppstigning för ta oss in i den stängda delen av Nationalparken Bialowieza. Här måste man ha med sig en lokal guide, som vanligt hade vi kunniga Arek som ör uppvuxen i området. Det är en speciell känsla när man kliver in genom ”Jurassic parkgrinden”, in i den grönskande skogen med all intensiv fågelsång. Men innan grinden hörde vi på fälten (nära) bl a kornknarr och kornsparv.
 
Väl inne i parken njöt vi av all frodig grönska och de enormt imponerande träden. Vi studerade ett mellanspett par som flitigt matade sina ungar, lyssnade o tittade på flera olika tättingar, mest sommargylling, halsbandsflug och mindre flugsnappare, grönsångare, brandkronad kungsfågel mfl. Lökdoften var väldigt stark på vissa ställen av all blommande ramslök. På väg från parken såg vi mindre skrikörn.
 
Lunchen intogs i hotellträdgården, vädret hade slagit om nu till skön sol. Den ena efter den andra fågel kom förbi o visade upp sig för oss - gulhämpling, svart rödstjärt mfl. Sen blev det en promenad o fika i palatsparken, fick fin obs på bla trastsångare och såg o hörde flertal rosenfinkar. Därefter åkte vi till östra bron. Full fart på flera fåglar där, bl a flodsångare. Hela dagen har det varit mkt fågelsång, härligt o lärorikt!
 
Efter middag med glass i efterrätt 🙂, var det artgenomgång och tidigt i kojs igen. I morgon ska vi chansa på se visenter, då gäller det vara på plats 03.30! 
 
Imponerande med all ramslök i nationalparken. Foto: Gigi Sahlstrand
19 maj
7 förhoppningsfulla o förvånansvärda pigga tjejer åkte 03.15 för att hoppas på att få se visenter.... men tyvärr 😕. Kanske påverkade det kraftfulla regnet som kom, fast det slutade innan vi var framme. Men härlig fågelkör med 3 knarrande kornknarrar strax utanför oss. Tillbaka till kojs för sova par timmar till. 
 
Efter frukost stannade vi vid ett fågeltorn med fin utsikt över stora våtängar. Flod, säv o trastsångare tävlades om att höras mest. På långt håll kunde en vassångare höras. Vid nästa stopp vid byn Budy gick vi en fin liten skogspromenad. Målet var vitryggig hackspett men vi såg bara födospår av den. Fick däremot se skogssnäppa med minst 2 små sockersöta ungar 😍. 
 
Vid fikat vid Kungaekarna flög 7 tranor över oss och som på beställning kom en bivråk förbi som spelade dvs klappade med vingarna. Så coolt, jag hade precis berättat hur dom spelflyger!
 
Färden gick sen till djurparken där de har ett avelsprogram för visenter. Vi ville se visent! Ok, lite fusk, dom var i hägn men ändå 🙂. Gott om fågel i parken, en mellanspett och en spillkråka visade upp sig fint. Sen var det dags för nästa hackspett, gråspett. Efter solig picknicklunch i Palatsparkens norra hörn spanade vi på ett bohål som vi hade fått tips om. Efter nån kvart tittade den plötsligt ut, flög iväg, lät lite o sen tillbaka med mat. Skoj, nu är 6 spettar avprickade. 
 
Färden gick vidare för hänga in höksångare, check 👍🙂. En göktyta visade upp sig fint flera ggr, ivrigt ropande hela tiden. Varvade ned dagen sen med ”after birding”, en god öl i byn...Imorgon är det dags att ta farväl av vackra skogen, den har en fantastisk fin grönska så här på våren. 
 
20 maj
Efter frukost lämnade vi skogen för ge oss av mot nästa nationalpark, Biebrza där vi ska bo resterande dagar i Goniadz. Åkte via sjön/dammen Siemenovka. Vi började vid södra delen av sjön, vid tornet. En busksångare sjöng fint jämte tornet, mängder av svarttärnor och man såg bruna kärrhökar överallt. Plötsligt dök en subadult större skrikörn upp, supercoolt! Även 2 havsörnar kunde räknas in över sjön. Sen tog vi oss runt till norra delen av dammen. Närmsta vägen är att ta östsidan men det är inte att rekommendera, för då åker man in i Vitryssland 😏!
 
Vi parkerade vid järnvägsspåret för gå ut på järnvägsvallen som leder ut i sjön (järnvägen går rakt över sjön och in i Vitryssland). Hörde bl a rördrom, vassångare, såg 15-tal ägretthägrar, en skäggtärna som visade upp sig fint och en lockande pungmes kunde lokaliseras så vi fick en fin obs på han. Efter fikat i sköna solen åkte vi de 2 timmarna till vårt boende. Efter middagen o artgenomgången kunde vi njuta av en vacker solnedgång över vårmarken/fälten från våra balkonger, allt till en kör av mängder med grodor! 
En vit stork kom lungt gående över järnvägsspåret 😀. Foto: Gigi Sahlstrand
21 maj
Solig skön dag idag med 😀. Började med tornet strax utanför byn, mest för se över de stora vidderna över floden Biebrza och lokalisera området. Sen gav vi oss till dagens första mål, byn Bundre som ligger på andra sidan floden mot Goniadz (där vi bor). 2 härfåglar spelade, sommargyllingar flöjtade, vita storken klapprade näbben, rosenfinken hälsade ”please to meet you”, gulärlor på ledningen med mat i munnen, vacker koloni med svarttärnor och en skäggtärna visade upp sig nära o fint. Vi njöt! 
 
Efter fika i gräset åkte vi till Mscichy via glasstopp i en affär. Vi gick ca 2 km enkelväg ut i stort våtmarksområde. Detta år slapp vi vada över några översvämningar som blir ibland på vägen ut till tornet. Runt om oss sjöng sävsångare och vassångare. Många bruna kärrhökar födosökde över den gigantiska våtmarken ihop med mängder träsktärnor, majoritet svarttärnor men några enstaka skägg o vitvingade tärnor. 18 årtor flög oroligt upp o ned, flertal ägretter sågs och en rödspov attackerade en brun kärrhök. Plötsligt dök den upp, den som vi hade hoppades på, svart stork!! Efter en fin flyguppvisning landande den på backen på behagligt kikaravstånd, dock till en vit storks missnöje.
 
Artgenomgången genomfördes före middagen med en kall öl ute på terassen i skönt solsken, ljuvligt! Som vanligt en rejäl 3 rätters middag som alltid börjar med en god soppa. Dom gör verkligen goda soppor i Polen! Strax efter 21.00 gick vi upp i byn för se om tornugglan fortfarande fanns kvar. Jodå, prick på klockslaget, som den har gjort genom åren, började det skrämmande spöklätet höras - tornuggla! Efter varit borta 10 min så skrek den plötsligt till bara 10 m ifrån oss i ett träd, gissa om vi hoppade högt 😱😁. Den bjöd även på fin flyguppvisning 🤗.
 
Den vita storken jagade bort den svarta storken... Foto: Gigi Sahlstrand
22 maj
I dag var det dags för nästa målart i Polen, vattensångare. Färden gick längs med floden till Bagno Lawki. Där gick vi ut på en lång spång mot en plattform. Yeah! Tog inte lång tid så hade vi 2 hanar som både sjöng o visade upp sig fint. Bonus blev både mindre o större skrikörn och en vacker födosökande ängshökshane. Vid tornet ngr hundra meter ifrån, beundrade vi vackra orkidéer och en mnemosynefjäril, sällsynt i Sverige. Vid en bondgård i närheten brukar det finnas härfågel, jodå, 2 gick o födosökte i gräset. Sen åkte vi till platskontoret för Nationalparken. Tittade på en informativ o vacker kortfilm om nationalparken Biebrza som vi är i. 
 
Nästa mål var att få se pungmesens bo samt individen själv såklart också 🙂. Efter styrkt oss med fika i gräset i skön sol så gick vi en bit tills vi hörde pungmes. Japp, där hängde ett bo, dock lite svårt innan alla lyckades se det. Konstigt vad de försvinner lätt dessa bon. Avslutade uppe i ett torn där bl a flera bläs o snatteränder låg. 
 
En skön dag igen till ände, mindre skönt är alla mygg. Har aldrig upplevt så mycket mygg i Polen 😕.
Frodigt o vacker skogspromenad men oj så mycket mygg! Foto: Gigi Sahlstrand
23 maj
Vi började morgonen i sumpskogen nära Wolka Piaseczna. Man går utmed en å där bävrarna är aktiva. Platsen brukar vara känd som myggrik men i år var det värre än någonsin 😮. Man får tänka att det är mkt mat för fåglarna 😏....I skogen var det en härlig fågelkör bl a hördes en lundsångare. Vitryggig hackspett stod på önskelistan och brukar ses där (häckar) men hackspettarna var tidiga till häckning i år, de flesta har redan flugit ut, blev bara större hackspett och spillkråka. Dessutom sågs 2 härfåglar flygande, svart rödstjärt och 2 bivråkar.
 
Nästa mål var ängarna och sandskogen i Kapice. Vid första stoppet brukar ortolansparv ses, jodå, en hane dök upp snart på ledningen o sjöng. Som bonus blev det en fältpiplärka som satt i ett torrt träd och lät sig beskådas länge o väl. Några sommargyllingar och en härfågel hördes. 
 
Ute vid ängarna sågs sammanlagt 10-tal ormvråkar, ett ängshökspar som lekte i luften med varandra, brun kärrhök, en varfågel mfl. Sen åkte vi till ett fågeltorn som blev dagens sista stopp. Avslutade sen skådardagen med ”after birding” på vårt boende med god öl på verandan och bra span över floden o våtmarken. 
 
Efter middagen tog vi en promenad. En kärrsångare sjöng men annars det vanliga - trastsångare, vassångare o flodsångare mm. Tog sen bilen en bit bort där vi lyssnade in nattskärra på långt håll, magiskt ljud! I morgon blir det gruppbyte på Warszawas flygplats men innan dess har vi 3 härliga skådarlokaler att besöka.
 
24 maj
Sista dagen. Innan det var dags att bege oss till flygplatsen stannade vi via tre platser för skådning. Det första stoppet var vid "Havsörnssjön" vid Knyszyn. Man förstår varför den kallas så, vi såg flertal havsörnar. 3 nya arter sågs i sjön - brunand, vigg och skedand. Nästa stopp var fiskdammarna i Knyszyn. Vattnet var väldigt lågt så det var gott o blandat med vadare i dammarna - dammsnäppa, mo-, små-, kärr-, skogs-, drillsnäppa, grön och rödbena, brushane, mindre och större strandpipare, tofsvipa, rödspov. Ja jösses! 
 
Strax söder om vackra staden Tykocin var det dags för sista stoppet. Här häckar biätare och de satt så snällt på ledningen när vi kom fram. Vi kunde tillslut få ihop till fyra stycken. En fältpiplärka satt även snällt på ledningen. En bra ledning :-). Sen var det dags att tacka adjö av sommarsköna Polen. Vi har haft en fantastisk vecka!
Lyckliga intar vi sista lunchen i de gröna sköna Polen efter njutit av 4 biätare. Foto: Gigi Sahsltrand
Gigi Sahlstrand
 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin