Washington State 26 april – 7 maj 2018

Stora delar av världspopulationen av tundrasnäppa rastar här under vårsträcket. Foto: Magnus Hellström

Senaste nytt: återigen fin vadarskådning! Se: 4 maj

Under perioden 26 april – 7 maj reser undertecknad med en AviFaunagrupp till Washington state på USAs västkust. Det blir skådning i tempererade regnskogar och längs fantastiskt fågelrika kuster. Vi kommer mitt i det arktiska vadarsträcket och hoppas så klart få se mängder med vadare i läckra sommardräkter. Vi ger oss också ut på Stilla havet och spanar efter marina däggdjur och t o m albatrosser. Resan blir AviFaunas tredje resa till Washington state och den tjugoåttonde resan till USA. Följ observationerna direkt här på nätet!
 

Program & väder

 

Sidan senast uppdaterad den 5 maj kl. 21.20.

26 april

Avresedag, och efter mellanlandning på Island avnjöt gruppen fantastiska vyer över ett vintrigt Grönland och Kanada.

Fågelmässigt mjukstartade vi med gråvingad trut, amerikanska kråkor och amerikansk gråhäger i från bilfönstret i skymningen. Väl framme vid hotellparkeringen i DuPont spelade några skrikstrandpipare i mörkret. 

27 april

Första skådardagen och vi inledde med besök vid Nisqually under morgon och förmiddag. Bland alla amerikanska bläsänder och dito krickor hittades både blåvingad och kanelårta. Kamskrakar spelade och hela 200 dvärgsnäppor räknades in! På tättingfronten kan nämnas lincolnsparv, men roligast av allt var nog de stora mängderna audubon- och myrtenskogssångare som tvingas ned av det ostadiga vädret. 
 
Under eftermiddagen transport till Yakima med stopp vid Snoqualmie Pass. Stellerskrikor var vanliga i skogen, och över densamma snurrade också ett tiotal Vaux's Swifts.
Träden tidvis kokade av audubonskogssångare. Foto: Magnus Hellström
Fullt spel hos Nisquallys kamskrakar. Foto: Magnus Hellström

28 april

Härlig dag i de fina skogarna kring Bethel Ridge. Sotjärpar spelade och både Red-naped och Red-breasted Sapsucker visade sig fint. Townsend's Solitare, islandsknipa, Mountain Chickadee, White-breasted Nuthatch avnjöts också, men högst i kurs stod målarterna Williamson's Sapsucker (en grann hanne), Lewis's Woodpecker (3 ex) och White-throated Swift som alla sågs fint. Under kvällen besöktes en närliggande dalgång kring Wenas där ponderosaskogar och malörtsprärie resulterade i bl.a. Say's Phoebe, Pygmy Nuthach, Western Meadowlarks, Western Kingbirds, Vesper Sparrow och ett par riktigt stora kalkoner (som först höll på att misstas för får).
Vår efterlängtade Williamson's Sapsucker. Foto: Magnus Hellström

29 april

Lång transportdag ut mot kusten, men innan vi lämnade Yakima gjordes ett sista tappert försök att hitta White-headed Woopecker som hittills gäckat oss. Morgonen i ponderosaskogen var kall och klar. 
Kalliopekolibri, Cassin's Vireo och Ruby-crowned Kinglet räknades in, men efter flera timmars eftersök inser vi att loppet är kört - det blir ingen hackspett, och vi påbörjar den långa vandringen mot bilen. DÅ händer det, och en svart skugga glider plötsligt ljudlöst förbi och landar i en tall, White-headed Woopecker! Succé, och som grädde på moset hittar vi strax en till! 
 
Väl ute vid kusten skramlar det till i artpåsen och marmoralkor, beringtejstar och vitnackade svärtor hittas i en spegelblank vik. Och strax intill räknar vi in en handfull Annas kolibri och rostkolibrier på en kolibrimatare.
Dagens (och en av resans) bästa: White-headed Woodpecker i ponderosatall. Foto: Magnus Hellström.

30 april

Morgonen kring Dungeness bjöd bl.a. på fina obsar av Wilson's Warbler och Black-throated Gray Warbler. Under dagen fortsatte vi västerut längs Olympiahalvöns nordkust och gjorde småstopp här och var. Kusterna är riktigt fågelrika, och vi njöt av flockar av vitnackade svärtor, knölsvärtor, strömänder, svartnäbbade islommar och andra grafiska mästerverk!
Strömänder sågs på flera ställen längs kusten. Foto: Magnus Hellström.

1 maj

Morgon och förmiddag på USA:s nordvästligaste punkt, Cape Flattery. Färden ut genom skogen i den dunkla gryningen var minnesvärd - åtskilliga sitkatrastar sjöng stämningsfullt, och flera individer sågs på vägen i bildens strålkastarsken! Väl ute på Cape Flattery sträckte stillahavslommar mot norr och gråliror mot söder. Ett 60-tal tofslunnar snurrade i området och minst tre svarta klippstrandskator noterades.
 
I hamnbassängen i Neah Bay trängdes vackra flockar av knöl- och vitnackade svärtor med vithövdade havsörnar och kaliforniska sjölejon. Vanligaste sångaren i området är Wilson's Warbler och efter en del slit hittade vi till slut även en riktigt tjusig Townsend's Warbler.
Grafiskt värre - amerikanska knölsvärtor och en vitnackad svärta. Foto: Magus Hellström

2 maj

Morgon och förmiddag kring Neah Bay och Hobouck Beach. Fläckdrillsnäppor, två nya townsendsskogssångare och en havsutter som lekte runt i kelptången var alla värda att nämna! Under eftermiddagen vandrade vi runt i den fantastiska Hoh Rainforest. Inte fågelrikt, men en grå lavskrika överraskade oss alla!
En av de vackra islommarna i Neah Bay. Foto: Magnus Hellström

3 maj
Morgon i skogarna kring Kalaloch. Minst 15 sitkatrastar sjöng stämningsfullt och efter lite slit fick vi riktigt fina obsar! Nere vid stranden hittades en flock på drygt 30 svarta roskarlar samtidigt som 600 dvärgkanadagäss passerade över på sin väg mot Alaska. Bland trädjättarna vid Lake Quinault beskådade vi bl.a. värdens största sitkagran innan vi lämnade Olympiahalvön för de avslutande dagarna nere kring Grey's Harbor. Vid Bowerman's Basin flockade sig vadarna och minst 10.000 tundrasnäppor fyllde viken till bredden.

De tempererade regnskogarnas konung - sitkatrasten. Foto: Magnus Hellström

4 maj
Morgon och förmiddag vid Oceans Shore. På den enorma vågbrytaren hittas fem Wandering Tattlers och två Surfbirds, och en stund senare flyger en Purple Martin rakt över våra huvuden! Vi rundar där efter den stora Greys Harbor och inkvarderar oss i Westport. Kvällningen vid Bottle Beach är härligt stämningsfull med 1500 tundrasnäppor och 300 mindre beckasinsnäppor framför fötterna!

Mindre beckasinsnäppor och tundrasnäppor vid Bottle Beach. Foto: Magnus Hellström

5 maj

Fantastisk dag ute på Stilla havet! Laysanalbatross 1, svartfotad albatross 54, grå stormsvala 25, tärnmås 38, trädmås 17, Pink-footed Shearwater 653, grålira >4000, och som grädde på moset hundratals stillahavslommar, nigricans-prutgäss, 13 knölvalar och mycket annat! Kvällen vid Bottle Beach bjöd bl.a. på 1100 mindre beckasinsnäppor!
Laysanalbatrossen. Foto: Magnus Hellström

6 maj

Sista heldagen i fält. Morgonen spenderades kring Westport med två Purple Martin, sträckande lommar och andra sjöfåglar. En vandring längs de oändliga sandstränderna vid Grayland gav 3 Snowy Plover, och i den bistra vinden rörde sig ett par tusen gråliror mot söder, tillsammans med en hel del trädmåsar, vitnackade svärtor m.m. En vandring vid John's River gav bl.a. sotjärpe, gulhakar och Pacific-slope Flycatcher.  Eftermiddagen tillbringades på uddarna vid Tokeland där vi till vår stora glädje hittade en Long-billed Curlew!
Long-billed Curlew. Foto: Magnus Hellström

7 maj

Hemresedag, men på väg till flygplatsen i Seattle passade vi på att göra ett strategiskt besökt vid Capitol State Forest där vi avslutade vår fina artsvit med Hermit Warbler 2, MacGillivray's Warbler 2, Beigkindad skogstrast, Olive-sided Flycatcher och ett par spelande sotjärpar. Två härliga och fågelrika veckor är till ända! Nu hem till den svenska våren!
Skruttbild, men snygg var den - Hermit Warbler. Foto: Magnus Hellström
Magnus Hellström
 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin