Sri Lanka 27 november – 10 december 2017

Asiatisk elefant. Udawalawe NP. Foto: Göran Pettersson

Senaste nytt: En framgångsrik resa avslutas vid midnatt. Se: 10 december

 

Under perioden 27 november – 10 december reser undertecknad med en AviFaunagrupp till Sri Lanka. Sri Lanka har stor variation på sin natur och gott om endemiska fåglar. Vi planerar för att få se det mesta av det goda. Därtill har vi goda chanser att hitta blåval. Det här blir AviFaunas fjärde resa till det "Glänsande landet". Följ observationerna direkt här på nätet!
 

Program & väder

 

Sidan senast uppdaterad den 11 december kl. 08.00.

27 november

Vi samlades under förmiddagen på Colombos flygplats för att gemensamt färdas tre timmar till Kitulgala. Förutom bra skådning år området också känt för att scener ur filmen "Bron över floden Kwai" spelades in här. Efter en god lunch och lite siesta drog vi igång skådningen för resan. 
 
Vi hittade tämligen omgående några av Sri Lankas endemer, bl.a. Sri Lanka Junglefowl, Chestnut-backed Owlet, Sri Lanka Grey Hornbill, Yellow-fronted Barbet, Red-backed Flameback, Sri Lanka Hanging Parrot samt Brown-capped och Orange-billed Babblers. Bra start på resan. Mycket regn senaste dagarna hade satt fart på traktens iglar och flera i gruppen fick se resultatet av vad dessa små kryp kan ställa till med.

28 november

Heldag i Kitulgala. Före-frukost-skådningen höll på till halv tio. Vi promenerade genom glesa byar som låg i prunkande odlingsmarker med fågelrik sekundärskog. Flera av gårdagens endemer visade sig på nytt och vi kunde lägga till bl.a. Sri Lanka Swallow. Green-billed Coucal fick vi tyvärr bara höra ropa, men vi har ny chans på den redan i morgon. Några ropande Indian Pitta gladde också.

 
Förmiddagsskådningen höll på till halv tre, därefter blev det lunch. Våra guider jobbade på för att hitta Sri Lanka Frogmouth och Serendib Scops Owl, men vi gick bet på bägge. Istället var det några i gruppen som fick höra Sri Lanka Spurfowl ropa. 
 
Eftermiddagen tillbringade vi i gummiträdsodlingar och teodlingar. Den stora överraskningen blev en Slaty-legged Crake som visade sig bra i en buske.

29 november

Bra morgon i Kitulgala med Green-billed Coucal och en mycket fin obs på Indian Pitta.
 

Under dagen transport i regn fyra timmar till Sinharaja NP. Fortsatt regn under eftermiddag och kväll (regnperioden på norra delen av ön har "spillt över" på den södra, vilket är ovanligt). Vi kunde ändå titta på Sri Lanka Frogmouth och Serendib Scops Owl. Den lilla uven framkallade extra glada utrop från åskådarna.

30 november

Regnig dag med mycket regn och många endemer i Sinharaja NP. Hela Sri Lanka, och särskilt sydkusten, är drabbat av hårt väder. Ingen vind för oss idag, men många och långa regnskurar. Vi var ändå framgångsrika i vårt skådande och kunde notera åtråvärda arter som Sri Lanka Blue Magpie, Red-faced Malkoha, Spot-winged Thrush, Ashy-headed Laughingthrush och Legge's Flowerpecker. Hump-nosed Pit-Vipera och Giant Earth Worm var också minnesvärda observationer.

1 december

Fortsatt regn i Sinharaja NP. Morgonen inleddes med ett litet sällsamt besök hos en familj som matade in spännande fåglar till sitt köksområde. Vi beskådade bl.a. Slaty-legged Crake, Spot-winged Thrush och ett par Sri Lanka Spurfowl.

Resten av dagen skådade vi inne i nationalparken. Det blev inte alls samma utdelning som under gårdagen, men vi noterade i alla fall Sri Lanka Thrush, Sri Lanka Spurfowl (5) och Spot-winged Thrush (10). Bland däggdjuren kan nämnas Layard's Squirrel. Dessutom Green Pit-Vipera.

2 december

Transport till Udawalawe NP, dit vi nådde mitt på dagen. Efter lunch gjorde vi en tre timmar lång jeep-safari som gav mycket både fåglar och däggdjur. Parken är ett buskrikt område med en del högre träd samt en del småvatten och en större damm som är fågelrik. Regnet hade upphört till vår safari och solen tittade t.o.m. fram på slutet. I fågelväg kunde vi notera bl.a. Jacobin Cuckoo, Marshall's Iora, Blue-faced Malkoha, Spot-billed Pelican, fyra arter prinior och Malabar Pied Hornbill. Bland däggdjuren måste nämnas alla elefanterna som strövade omkring i grönskan. Dessutom ett 40-tal vattenbufflar.
 
Vädret har förbättrats och vi hoppas på ytterligare förbättring under morgondagen då vi åker ner till sydkusten.

3 december

Skådning runt hotellet vid Udawalawe NP på morgonen. Detta gav bl.a. Sri Lanka Woodshrike.
 
Under förmiddagen transport till Mirissa och skådning nära där vid våtmarker under eftermiddagen. Vi har nu nått sydkusten och de senatse dagarnas hårda väder har bytts till sol och fint väder. Fåglar på eftermiddagen blev bl.a. Yellow Bittern, Watercock och 60 Grey-headed Swamphens.

4 december

Vi genomförde idag en magnifik valtur på havet utanför Weligama på Sri Lankas sydkust. Inom några timmar kunde vi summera 50 Spinner Dolphins och hela 6 blåvalar. Dessutom en tygeltärna som drog förbi. Vädret är nu mycket bättre med i huvudsak blå himmel och svag vind.

5 december

Förmiddagsskådning vid Kalametiya nära kusten. Det gav flera tusen rödspovar, lite mongolpipare och tre arter piplärkor; större piplärka, mongolpiplärka och Paddyfield Pipit.
 
På eftermiddagen och kvällningen skådning nära vårt hotell i Tissamaharama. Vi såg hela fyra arter ugglor på dagkvist, nämligen Jungle Owlet, Brown Fish Owl, Indian Scops Owl och slutligen tornuggla. Dessutom många våtmarksarter i de stora vattenreservoarerna, t.ex. Black, Cinnamon och Yellow Bittern. En artrik dag trots flera timmars transport.

6 december

Heldag i Yala NP, en klassisk nationalpark på Sri Lanka. Vi färdades i öppna jeepar med sol-/regnskydd och hade ett par timmars siesta vid lunchtid. Hela området var prunkande grönt, bl.a. beroende på senaste tidens myckna regnande. Nederbörden hade också fått till följd att djuren var mera utspridda och inte koncentrerade till några få vattenhål.
 
Morgonen inleddes med ropande Indian Nightjar och en sittande Jerdon's Nightjar. Dagens höjdpunkt var så klart när vi äntligen, sent på eftermiddagen, fick syn på en leopard. Vi fick möjlighet till flera observationer då djuret förmodligen hade ett byte eller ungar i närheten. Dessförrinnan hade vi sett en del bufflar, sambarhjortar, axishjortar och några guldsjakaler. I fågelväg blev det många nya vadare för resan. Mest europeiska arter men också den läckra Great Thick-knee.

7 december

Transportdag med skådning längs vägen. Vi såg bl.a. Dull-blue Flycatcher och Brown Wood Owl.
 
Framme i Nuawara Eliya gjorde vi en kortare tur efter Sri Lanka Whistling Thrush. Det blev dock bara en i gruppen som hann se fågeln. Nytt försök i morgon. Vi andra kunde i alla fall avnjuta endemerna Sri Lanka White-eye och Yellow-eared Bulbul.

8 december

Vi tillbringade hela morgonen och större delen av förmiddagen på Horton Plains – Sri Lankas högland. I strålande väder kunde vi ta del av resans sista endemer; Sri Lanka Bush Warbler och Wood Pigeon. Vi fick också se Sri Lanka Whistling Thrush mycket bra.
 
Eftermiddagen ägnade vi åt den fina Victoria Park i centrala Nuwara Eliya. Här lyckades vi hitta alla tre målarterna Forest Wagtail, Kashmir Flycatcher och 2 hanar av Pied Thrush (de två sistnämnda övervintrare från Himalaya).

9 december

Innan vi lämnade Nuwara Eliya gjorde vi ett nytt försök på Sri Lanka Wood Pigeon, eftersom alla inte hann se arten igår. Det gick bra med fina obsar på två fåglar. Dessuyom en grann hane Kashmir Flycatcher.
 
Vi körde sedan mot den gamla kungahuvudstaden Kandy. Ett längre stopp längs vägen blev med kulturstämpel. Vi besökte en tefabrik och fick följa bladen från nyplockade till färdiga paket för försäljning. Intressant!
 
Under senare delen av eftermiddagen besökte vi Uda Wattakelle WLS i utkanten av Kandy och kunde se några arter vi tidigare bara hört under resan; Crimson-backed Woodpecker, White-rumped Shama och Southern Hill Myna.

10 december

Sista dagen på resan ägnades åt lite blandade aktiviteter. Skådning i botaniska trädgården i Kandy, vilket gav några nya fjärilar, shopping av bl.a. kryddor och sedan transport till flygplatsen i Colombo, där resan avslutades vid midnatt.

Bortsett från de kraftiga regnen i början av resan har vi mestadels haft blå himmel. Vi har lyckats se alla endemiska fågelarter och även drygt 20 därggdjursarter, bl.a. sex blåvalar och en leopard. Det har helt enkelt varit en mycket lyckad resa.
Göran Pettersson
 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin