Transsylvanien 13–21 juli 2018

Bran Castle, där föregångaren till greve Dracula påstods ha bott. Foto: Pav Johnsson

Senaste nytt: även en resdag ger fina fåglar längs vägen. Se: 21 juli

Under perioden 13–21 juli reser undertecknad med en AviFaunagrupp till Transsylvanien i Rumänien. På denna härliga Natur & Kulturresa besöker vi Karpaterna, greve Draculas slott och ett björngömsle bland många andra intressanta platser. Vi färdas i en av Europas vackraste kulturbygder. Resan blir AviFaunas första tredje till regionen och den trettonde resan till Rumänien. Följ observationerna direkt här på nätet!
 

Program

 

Sidan senast uppdaterad den 22 juli kl. 10.10.

14 juli

Transsylvanienresan har rivstartat. En mycket brett naturintresserad grupp har fått se sällsyntheter som större skogsvitvinge och höfjärilen Lesser Clouded Yellow. Boendet de första dagarna är över förväntan lyxigt, vackert och lantligt beläget i utkanten av den idylliska byn Coltesti. I trädgården besöker större dagsvärmare och segelfjärilar buddlejorna och både sommargylling, gröngöling och gråspett hörs ropa i omgivningen. Diversiteten i det rumänska kulturlandskapet är kort och gott enastående.
Utsikt från hotellrummet. Rätt utanför hördes en minervauggla under natten och i hotellträdgården runt hörnet sitter en ivrigt ropande dvärguv! Foto: Pav Johnsson

15 juli

Idag promenerade vi i trakterna kring borgruinen i Coltesti, eller Torockoszentgyorgy, som de ungersktalande transsylvanierna själva säger. En lång rad fjärilar och överraskande botaniska upptäckter varvades med guiden Lajos historielektioner. Morgonens största begivenhet blev ändå den kornknarr som plötsligt började ropa intill oss. Några hade också turen att få se den hastigt. På eftermiddagen handlade fjärilsletandet mycket om att undvika regnskurarna. Men vi lyckades väl med detta, och han hitta många exklusiva fjärilar, som Lesser Fiery Copper, ljus blodtoppsblåvinge och åsblåvinge, innan tunga skyar och VM-finalen i fotboll fick oss att vända hemåt.
Guldvingen Lesser Fiery Copper delar här burk med en kärrguldvinge. Foto: Pav Johnsson

16 juli

En lång resdag söderut till Brasov medgav stopp i fina miljöer, inte minst i och utanför den anrika staden Sighisoara. Besöket i en fantastisk öppen ekskog på en bergsygg, med gnagspår efter stor ekbock och andra långhorningar var något alldeles extra. Målet för stoppet var de stora och oerhört vackra skuggpärlemorfjärilarna, som efter ett litet tag dök upp, ackompanjerade av spillkråke- och deltagarrop.
Skuggpärlemorfjärilen är en sällsynt och svårfunnen östeuropeisk fjäril, men vi hade turen att hitta flera, varav några också hittat varandra. Foto: Pav Johnsson

17 juli

Denna dag gick i historians tecken. Först en visning av slottet Bran av en otroligt duktig guide. Draculamyten i all ära, men att få Rumänien och Transsylvaniens komplexa historia förklarad och levandegjord var nog ändå det bästa. Dagen fortsatte med njutobs av svart stork längs vägen besök i den sachsiska världsarvsbyn Viscri. En gråspett flöjtade till när vi besökte den fortifierade medeltidskyrkan.

18 juli

Då prognoserna lovade regn och åter regn, la vi idag krutet på att bättra på fågellistan, något som gick väldigt bra, med balkanspett, vitögd dykand, natt- och purpurhäger i topp. Dagen avslutades i skymningen med surrealistiska möten med sammanlagt tre brunbjörnar i ett inglasat gömsle i en skogssluttning. Vi hann knappt börja leta innan en 13:årig och väldigt hungrig nalledam dök upp. I morgon gör vi första försöket på resans kanske högst rankade art – donauhöfjärilen.  Håll tummarna, väderrapporten lovar regn, men det har inte stämt särskilt väl hittills, så varför nu?
Den första av de tre brunbjörnar som i några timmar underhöll oss på kvällen. Foto: Pav Johnsson

19 juli

Idag fanns knappt chans på sol då väderprognoserna lovade regn mer eller mindre hela dan. Inte de förutsättningar man vill ha på en resa med fjärilar som huvudfokus. Detta till trots lyckades undertecknad finna en vilande lundgräsfjäril i Libanpasset. Men fjärilsdagen var inte på långa vägar över. Vi hade beslutat oss för att ge upp fjärilarna för murkrypsletande, men då vi såg att regnmolnen hängde tunga över bergen, samtidigt som solen tittade fram i horisonten beslöt vi oss för att tänka om. Just bergssidan som solen sken på var platsen för donauhöfjäril, berättade Lajos. Vi åkte de långa två milen dit och hade en makalös tur, eftersom solen bara visade sig i några minuter åt gången, och, skulle det visa sig, allt mer sällan. För strax hade vi skymtat något lysande orange pila förbi, och en timma senare hade vår ungerska guide Lajos håvat in både en hona och en nykläckt hane av donauhöfjäril! Arten är en av Europas mest sällsynta och snabbast minskade dagfjärilar, dessutom målart nummer ett för hela resan. Vi kan bara ödmjukt tacka för turen, för strax började regnoväderna rulla in. Lite tidigare än tänkt checkade vi in på vårt hotell i Borzont. Efter en trerätters måltid med lokala specialiteter underhöll två jagande rävar oss från hotellets balkong. En bra dag, kan man säga.
En bjärt gulorange ovansida, sparsamt med prickar på bakvingens undersida och de genomlysta ljusa fläckarna kännetecknar den utrotningshotade donauhöfjärilen. Foto: Pav Johnsson

20 juli

Näst sista dagen. Dagen då murkryparen skulle hittas, och utanför fönstret är det en blågrå vägg och prognoserna med fortsatt regn om möjligt ännu mörkare. Men vi håller oss till planen och beger oss österut, först genom ett bergspass på 1 150 meters höjd, där en nötkråka hälsar oss välkomna in i molnet. Sen undret. På läsidan tunnar molnen ut, och väl framme vid målet för den timslånga bilturen, ravinen Cheile Bicazului, lättar molnen och solen är där! Efter tjugo minuter såg en deltagare en murkrypare försvinna runt ett hörn, och när två timmar hade gått hade hela gruppen lyckats få se den efterlängtade arten. På väg tillbaka åt vi en god gulaschsoppa vid en restaurang, som visade sig vara ett riktigt fjärilsparadis. Större älggräsfjäril, tryfjäril, överraskningen sorgmantel och lundpärlemorfjäril är några av godbitarna. Dagen avslutades med sedvanliga mindre skrikörnar och en alkonblåvinge precis bakom hotellet. Efter en riktig brakmåltid lär vi sova gott. Vi räknar med mest bilåkande vår sista förmiddag i morgon.
Fyrfläckig skulderbock Pachyta quadrimaculata var en trevlig bekantskap utanför vår lunchrestaurang. Foto: Pav Johnsson

21 juli

Hemfärdsdagen innebar i stort sett bara att under tre och en halv timma ta sig de drygt 19 milen till flygplatsen, på små och vackra vägar, kantade av mindre skrikörnar, biätare och en minervauggla. Men resan kan också summeras i drygt 90 arter dagfjärilar och 112 fåglar. En fin tur helt enkelt, med en blomsterprakt och artrikedom som kryddades med Lajos historiska berättelser om de många unika platser vi besökt. Over and out!
Byn Sanpaul med drygt 30 storkbon är en av de minnen vi kommer bära med oss. Foto: Pav Johnsson
Pav Johnsson
 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin