Dag-till-dagprogram, Japan

Dag 1. Flyg från Stockholm/Göteborg/Köpenhamn mot Tokyo. Natt på planet.
 
Dag 2. Ankomst till Tokyo Narita på förmiddagen, där vår buss möter. Vi åker sen, efter ett kortare lunchstopp, till Kasai Rinkai Park, intill kusten, med mängder med övervintrande änder och doppingar, samt en hel del småfågel. Där har vi också chans att se Black-tailed, Vega och Slaty-backed Gull, Eastern Water Rail, Bull-headed Shrike,större turturduva, Brown-eared Bulbul, Daurian Redstart, Dusky, Pale och Brown-headed Thrush, Japanese Bush Warbler, Japanese White-eye, blåskata, gråhuvad sparv, Oriental Greenfinch, White-cheeked Starling och Eastern Marsh Harrier. Natt på Haneda Excel Hotel Tokyu, på Tokyos andra flygplats, Haneda.
 
Dag 3. Morgonflyg från Haneda tillKagoshima på den sydligaste stora ön, Kyushu. Vi besöker sen Sendai och Takae, med chans på mandarinänder, större skrikörn, Eastern Buzzard, hedpiplärka, rödstrupig piplärka, guldtrast, Russet Sparrow, Chestnut-eared Bunting och videsparv, m.m. Under eftermiddagen gör vi ett första besök vid det fantastiska tranreservatet Arasaki, där upp till 10 000 tranor av 3-4 olika arter övervintrar. Natt på Hotel King, Izumi.

Japansk trana – Världens vackraste! Foto Carl-Axel Bauer

Dag 4. Hela dagen ägnas åt Arasaki, där vi åter kan njuta av tusentals tranor! Vanligast är Hooded och den spektakulära White-naped Crane, men det brukar finnas chans på flera andra arter, inklusive vår ’svenska’ trana och prärietrana (Sandhill Crane). I utkanten av Arasaki finns chans på ett antal andra intressanta arter och vi kommer leta efter klippkaja, Japanese Green Pheasant, guldtrast, Japanese Grosbeak, Crested Kingfisher och Grey Bunting. Natt på Hotel King, Izumi.
 
Dag 5. Denna dag besöker vi ett par våtmarksområden kring floderna Hikawa och Kumagawa och letar efter målarterna Black-faced Spoonbill och Saunders’s Gull. Här finns också många olika arter änder och vadare, chans på svarthuvad trut, samt en del intressanta tättingar. Natt på Yunomoto-Onsen Ryokan, nära reservatet Miike.

White-naped Crane är vanlig vid Arasaki! Foto Carl-Axel Bauer

Dag6. På morgonen skådning i reservatet Miike, med chans på Ryukyu Minivet, Japanese Woodpecker, Japanese Pygmy Woodpecker, vitryggig hackspett, Varied Tit, Eastern Great Tit, Japanese White-eye, blåstjärt, sibirisk piplärka, Pale Thrush, Grey Bunting och gulkindad kricka. Därefter transport till Kagoshima för flyg via Tokyo Haneda till Kushiro på den nordliga ön Hokkaido. Natt på hotell Taito, Tsurui.
 
Dag 7. Gryningsskådning vid Otowa Bridge, där flockar av japansk trana övernattar i floden. Vi beundrar dessa otroligt vackra tranor, medan morgondimman i floden lättar – ett strålande skådespel! Därefter vidare till Tsurui tranreservat där vi har goda chanser att få se tranorna dansa. På båda ställena finns goda fotomöjligheter. Vi åker sen vidare genom det vackra landskapet i östra Hokkaido, gör ett par stopp för skådning i skogsterräng, innan vi når kusten i nordost. Där väntar stora mängder övervintrande änder och kanske också de första jättehavsörnarna. I skymningen når vi det lilla samhället Rausu, där vi övernattar på en genuin, enkel minshuku, Washi-no-yado. Här har vi på kvällen möjlighet att med lite tur få se Blakiston’s Fish Owl – en av världens största ugglor, sällsynt och spektakulär! Natt på Washi-no-yado.

Sibirisk piplärka övervintrar tämligen fåtaligt i Japan. Foto Carl-Axel Bauer

Dag 8. På förmiddagen båttur till packisen strax utanför Rausu, med både jättehavsörnar och ’vanliga’ havsörnar på nära håll! Vi kommer också se flera arter trut, samt har chans på några olika alkor. Med lite tur kommer vi ha fantastiska fotomöjligheter både på örnarna och trutarna! Efter lunch åker vi till Notsuke-halvön, för ytterligare havsfågel, strömand och amerikansk sjöorre, m.m. På landbacken har vi chans att hitta Asian Rosy Finch. Vi fortsätter sen till Lake Furen där vi skådar till skymningen. Natt på Minshuku Furen.
 
Dag 9. Vi åker till Habomai Port, varifrån vi tar en båttur för att spana efter alkor, måsfågel, skarvar och änder. Det finns chans på bl.a. spetsbergsgrissla, Pigeon och Spectacled Guillemot, samt Ancient och Least Murrelet! Vi besöker sedan ytterligare ett antal hamnar på Nemuro-halvön, för att öka våra chanser att hitta ännu mer havsfågel, inklusive Pelagic och Red-faced Cormorant. Natt på Minshuku Furen.
 
Dag 10. Förmiddagsskådning längs med kusten kring Kiritappu, med ytterligare möjligheter att se örnar, trutar och änder, samt Asian Rosy Finch. Vi besöker också Akan tranreservat för att ännu en gång beundra den japanska tranan. Här finns ytterligare fina fotomöjligheter, kanske också av havsörn. Senare på eftermiddagen körning till Kushiro Airport och flyg till Tokyo Haneda. Natt på Haneda Excel Hotel Tokyu.
 
Dag 11. Vi lämnar Tokyo för en längre bussresa till Jigokudani Monkey Park, där vi tittar på de berömda, vinterbadande japanska makakerna. Här finns också chans för brun strömstare, många andra småfåglar och i bästa fall Mountain Hawk-Eagle. Vi fortsätter sen till Karuizawa i de japanska alperna. Natt på Shiotsubo-Onsen Hotel, Karuizawa.
 
Dag 12. Vid skådar i Karuizawas vintriga omgivningar med chans på Japanese Green och Pygmy Woodpecker, Japanese Grosbeak, brun strömstare, Copper Pheasant, Solitary Snipe, Long-tailed Rosefinch, Pallas’s Rosefinch, Japanese Waxwing och blåstjärt. Fågelborden vid hotellet lockar till sig många intressanta småfåglar som Japanese Grosbeak och mesar av olika slag – här finns fina fotomöjligheter! På eftermiddagen besöker vi en reservoar i Saku med mängder av änder och chans på bl.a. gulkindad kricka. I den närbelägna floden kan vi med tur finna Long-billed Plover. Natt på Shiotsubo-Onsen Hotel, Karuizawa.

Slaty-backed Gull, en av många intressanta trutar i Japan. Foto Carl-Axel Bauer

Dag 13. Förmiddagen ägnas åt ytterligare skådning kring Yacho-no-Mori i Karuizawa och kring hotellet, för att vi skall få se så många av de skogsarter som finns här, vilket inkluderar ett flertal endemer. Vi kör sen till Ura-Myogi där vi spanar efter Mountain Hawk-Eagle och Japanese Accentor och mycket annat, innan vi tar bussen tillbaka till Tokyo. Natt på Narita View Hotel.
 
Dag 14. På morgonen transfer till Tokyo Narita för flyg till Skandinavien, med hemkomst på kvällen.

Bull-headed Shrike gör skäl för namnet! Foto Carl-Axel Bauer
 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin