Dag-till-dagprogram, NÖ Sibirien

Dag 1: Flyg från Stockholm/Köpenhamn till Moskva. Vidare med nattflyg österut mot Petropavlovsk – Kamchatskiy, då vi också passerar många tidszoner.
 
Dag 2: Ankomst till Petropavlovsk – Kamchatskiy under eftermiddagen. Natt på hotell där.
 
Dag 3: Transport till Paratunka, som ligger sydväst om Petropavlovsk. I området finns massor av spännande landfåglar som vi sannolikt inte kommer att hitta under vår resterande resa. Med tur kan vi här stöta på arter som taigagök, drillnäktergal, gråhalsad trast, ochotsksångare, träsksångare, nordsångare, taigaflugsnappare, blågrå sparv och gyllensparv. Natt i Petropavlovsk – Kamchatskiy. 

Chansen att se brunbjörn är stor på resan. Foto: JE Ross

Dag 4: Morgonen vid Hlamovickiyreserve eller Halatyrskiy beach, för mer landbaserad skådning innan vi avreser med båten. Kanske stöter vi på våra första beringtärnor då? Under dagen tillbaka till Petropavlovsk – Kamchatskiy där vi stiger ombord på fartyget The Spirit of Enderby (eller Professor Khromov som det egentligen heter), vilket kommer att bli vårt hem de kommande två veckorna. Hamnen vi avlöper ifrån ligger i den natursköna Avachinskaya Bay och om vädret är klart kan vi se vulkanerna Avachinskaya Sopka (2.741 m.ö.h.) och Koryakskaya Sopka (3.456 m.ö.h.). Under vår resa ut ur Avachinskaya Bay börjar vi spana fågel och kommer sannolikt att möta vår första pelagskarv, skiffermås, beringtejst och hornlunne. Kanske ser vi även glasögontejs, kragalka och spetsbergsgrissla?
 
Dag 5: Under morgonen åker vi upp i Zhupanova River med zodiacbåtarna (gummibåtar). Zhupanova River är den sydöstra delen av det stora reservatet Kronotskiy och i fjärran kan vi se vulkanen Kronotskaya Sopka (3.528 m.ö.h.). Områdets självklara huvudattraktion är jättehavsörn som häckar med flera par. Andra arter vi kan stöta på är långtåsnäppa, beringtärna, knölsvärta, amerikansk sjöorre, orientspov och med riktigt tur praktand. Att se småfåglar från zodiacbåten blir svårt, men kanske finns möjligheter att stiga i land och skåda lite. Arter som förekommer i området är ochotsksångare, nordsångare och rubinnäktergal. På sandbankarna i floden ligger ofta largasälar.  

Runt Kommendörsöarna lär vi få ordentliga närkontakter med massor av sjöfågel! Foto: NJ Russ

Under eftermiddagen sätter vi kurs mot Kommendörsöarna och under överfarten på öppet hav gäller det att hålla utkik efter havsfågel och valar! Vi passerar djupa och näringsrika vatten som attraherar både fåglar och valar och bland arterna vi leta efter hör klykstjärtad stormsvala, grå stormsvala, gråbukig petrell, laysanalbatross, grålira och kortstjärtad lira. Sällsyntare arter som ändå regelbundet uppträder i området är svartfotad albatross och gulnackad albatross. Bland alkorna kan vi hitta kragalka, tofsalka och hornlunne och vi har chans på alla de tre mindre labbarterna. Kanske dyker resans första beringmås upp när vi närmar oss Kommendörsöarna? Vi passerar riktigt bra valvatten och kan se stillahavstumlare, kaskelott, sillval och vi har till och med en liten chans på oceanernas megadäggdjur i dubbel bemärkelse – blåval!     
 
Dag 6-7: Kommendörsöarna, eller Komandorskiye Ostrova, upptäcktes av den danske upptäckaren Vitus Bering 1741. Öarna utgör den östligaste utposten av den undervattensbergskedja som sträcker sig från Aleuterna i Alaska till Kamtjatka. Så mycket längre åt nordost än så här kommer man alltså inte! Vi kommer att utforska öarna både med hjälp av både zodiacbåtar och genom landstigningar. Ett stopp görs vid byn Nikolskoye och i byns omgivningar bestående av en relativt torr tundra kan vi hitta arter som klippsnäppa, mongolpipare, gråvingad trut och tundrapiplärka. Andra arter som finns på ön är bland annat hedpiplärka och asiatisk alpfink. Under våren kommer stora mängder nordliga pälssälar till ön och längs stränderna finns havsuttrar, sjölejon och strömänder

Den karismatiska tofslunnen hör till de vanligare arterna. Foto: Anders Blomdahl

Vi kommer att göra utflykter med zodiacs och hoppas få fina obsar på arter som beringskarv, beringmås, beringtejst, tofslunne, papegojalka, dvärgalka och tofsalka. Den utan tvekan mest intressanta alkan är dock plymalkan som har ett mycket begränsat utbredningsområde. Arten kan dock vara talrik runt den minsta av Kommendörsöarna, Medny’y Island! Vattnen runt Kommendörsöarna är mycket fina valvatten och vi har goda chanser att se flera arter, såsom knölval, kaskelott, Bairds näbbval och späckhuggare. Efter besöket vid Kommendörsöarna sätter vi åter kurs mot fastlandskusten vid norra Kamtjatka.
 
Dag 8: Vid Karaginskiy Island siktar vi på att stiga i land på tundran, där ett lapptäcke av tundra och vattensamlingar attraherar mängder av häckande arktiska vadare och andra tundralevande arter. Här bör vi bland annat hitta sibirisk tundrapipare ochrödhalsad snäppa.
 
Dag 9: Färden fortsätter till Verkhoturova Island, där det finns stora kolonier med sjöfåglar. Vi kliver i land och promenerar till klipporna, där vi får underbara obsar på fågelbergets myllrande fågelliv. Bland de häckande arterna finns tofslunne, tofsalka, spetsbergsgrissla, skiffertrut och pelagskarvoch det råder en intensiv trafik mellan havet och klipporna. Längs stränderna finns alförrädare och strömand. Senare på dagen når vi Goven Peninsula och Koryaksky Nature Reserve, där målarten är brunbjörn. Nordgränsen för flera arter tättingar och hackspettar finns i popplarna just här.  

Natursköna Tintikun Lagoon. Foto: JE Ross

Dag 10: Sjön Tintikun Lagoon längs Koryakkusten är omgiven av berg och glaciärer och är en av de mest natursköna platserna i östra Ryssland! Med zodiacbåtarna följer vi en flod in i sjön, där vi går i land för att leta arter som brunsångare, rubinnäktergal och sibirisk järnsparv. När vi vandrar i detta vackra område kan vi vara ganska så säkra på att antalet människor som gått före oss där är ganska litet, detta är en rejält avlägsen plats på vår jord! Även här har vi chans att se brunbjörnar på laxjakt. Under dagen besöker vi även Olyutorskiy Bay, där vi hoppas få se beringtärnor och den svårsedda och hotade brunalkan.
 
Dag 11-12: Vi har nu nått Chukotkas kust och en av resans stora mål, inventering av skedsnäppa! Vi har nu chansen att göra en stor insats för denna kritiskt utrotningshotade och högst karismatiska lilla vadare, genom att under två dagar hjälpa medlemmarna av The Spoon-billed Sandpiper Taskforce att inventera områden med lämplig häckningsbiotop för skedsnäppan. Under 2011 gjordes ett liknande projekt och gruppen hittade då tre helt nya revir av arten! Naturligtvis hoppas vi kunna upprepa den succén även på vår resa. Vi kommer sannolikt att bli uppdelade i team, som med stöd av medlemmarna i The Spoon-billed Sandpiper Taskforce inventerar olika områden. Detta är fantastiska vadarmarker, så naturligtvis kommer vi även att få se många andra av tundrans vadararter under vår inventering och möjliga arter är mongolpipare, orientspov, kolymasnäppa, rödhalsad snäppa och långtåsnäppa. I området finns även prärietrana och jaktfalk.
 
Dag 13: Vi fortsätter vår färd norrut och besöker idag bland annat Bukhta Petra och Bogoslova Island. På en plats samlas valrossar och vi får möjlighet att studera dessa bjässar! Naturscenerier i världsklass fortsätter att avlösa varandra, med vackra fjorder, berg som kuliss och vidsträckt kusttundra. Kanske stöter vi på de nomadiska renskötarna som använder detta område under sommaren?

Området runt Meinypil’gyno är ett av skedsnäppans starkaste fäste, där vi lägger två dagar i syfte att få se arten på häckplats. Foto: C Collins

Dag 14-15: Meinypil’gyno är det viktigaste området i världen för häckande skedsnäppa och The Spoon-billed Sandpiper Taskforce bevakar här ett 10-tal revir. Vi hoppas kunna bli guidade till minst något av dessa revir. Naturligtvis kommer hänsynen för denna känsliga art att vara stor och vi kommer inte att gå närmre fåglarna än vad fåglarna accepterar. Att se skedsnäppa på häckplats är ett av de stora målen med denna resa och kommer att bli en makalöst upplevelse och ett minne för livet!
 
Meinypil’gyno är mycket rikt på andra arter också och vi hoppas här kunna stöta på kejsargås, stillahavslom, mongolpipare, tundrasnäppa, kustsnäppa och prärietrana. Utanför stranden samlas ofta gråvalar och vitvalar i goda antal och med zodiacs hoppas vi få närkontakt med dessa mäktiga däggdjur. Här har även vitnäbbade islommar, praktejdrar och brunalkor noterats vid tidigare resor.    

Vi har goda chanser att få se valrossar under resan. Foto: JE Ross

Dag 16: Söder om vår slutdestination Anadyr löper en stor udde ut i havet, Cape Navarin. Kusten här erbjuder ett rikt marint djurliv, med bland annat valross och gråval, tillsammans med 1 000-tals sjöfåglar av arter vi stött på tidigare under resan, som t.ex. den störtsköna tofslunnen och naturligtvis de talrika tretåiga måsarna
 
Dag 17: Under dagen ankommer vi till vår slutdestination Anadyr. Under infarten mot byn ser vi kanske våra sista vitvalar för resan? Natt på hotell i Anadyr.
 
Dag 18: Möjligen hinner vi med lite morgonskådning i Anadyrs omgivningar, beroende på flygtiderna. Annars är det flyg från Anadyr till Moskva som står på programmet. Ankomst till Moskva på kvällen och natt på hotell där.
 
Dag 19: Hemresa från Moskva till Stockholm/Köpenhamn. 

 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin