Dag-till-dagprogram, Mongoliet

Dag 1: Flyg till Moskva där vi byter flyg till Ulaan Bataar.
 
Dag 2: Ankomst på morgonen där vi möts av våra guider. Vi börjar vår fågelskådning längs floden Tuul i Ulaan Bataar. Vi hoppas hitta azurmes och vitkronad pungmes. Därefter åker vi buss genom vackert stäpplandskap och vid korta bensträckare tittar vi på isabellastenskvätta, amurfalk och jungfrutrana. I Terelj väntar taigan med lärkträd, aspskogar och en rad sibiriska arter. Vi sover två nätter i bekväma jurtor.
 
Dag 3: Idag skall vi fortsätta att utforska taigan i Terelj. Vi hoppas få se arter som blåstjärt, svartryggad rödstjärt, kinesisk smygsångare och klippkaja.
 
Dag 4: Har vi inte sett svartnäbbad tjäder dagen före så gör vi en nytt försök idag. Sedan väntar våtmarksområdet i reservatet Gun Galuut längre österut. På vägen dit spanar vi efter praktand, knölsvärta och mongollärka. Även i Gun Galuut sover vi i en "Ger-camp".
 
Dag 5: Vi fortsätter att utforska våtmarksområdet och den bergiga stäppen vid Gun Galuut. Här har vi chans på många nya arter; t ex glasögontrana, mongolvråk och mongolsnöfink. Men även skojiga däggdjur som murmeldjur, ökenmöss och argalifår. Efter lunch far vi till Ulaan Bataar där vi tar in på hotell. På kvällen får vi vara med på en mongolisk kulturafton med strupsångare och danser. 

Hendersons ökenskrika. Foto: Hans Alm

Dag 6: Med hjälp av inrikesflyg far vi till Dalanzagdad i Gobiöknen. Nu väntar den mer spännande delen av resan. Vi möts upp av den personal som skall ta hand om oss de kommande tretton dagarna. Vi far i bekväma fyrhjulsdrivna jeepar genom ett  landskap utan markerade vägar. Men var lugn – våra mongoliska förare hittar! Under tiden som vi letare efter orientpipare och diverse lärkor så upprättar resten av personalen vårt tältläger för de två kommande nätterna. Platsen är väl vald då den ligger i ingången till den fågelrika dalen Yolym Am ("lammgamens dal").

 
Dag 7: Vi stiger upp tidigt för en vandring i Yolym Am, en lång ravin där det till och med kan finnas lite is i bottnen – kontrasten är stor här i Gobiöknen. Vi har goda chanser att se snögam, lammgam, murkypare, brun järnsparv, ökenfink, mongolsparv och snöfink. Även däggdjur som pipharar, jordekorrar och ibex. Från vårt läger spanar vi upp på bergsryggen för att försöka finna den stora altaisnöhönan.

 
Dag 8: Efter en tidig frukost far vi vidare genom Gobiöknen som är betydligt grönare än man kan tro. Vårt mål är sandöknen vid Khongor Sands. På vägen dit hoppas vi få se gaseller och vildåsnor. Framme i Khongor Sands tar vi in på en Ger-camp.
 
Dag 9: Den som vill gör en vandring upp på de höga sanddynerna som blir extra vackra i den uppåtstigande solen. Nedanför dynerna ser vi ökensångare, ökenvarfågel, och isabellatörnskata. På vår bilfärd till nästa fältläger i Orog Lake spanar vi efter stäppflyghöns, Hendersons ökenskrika och saxualsparv. Under bilfärden passar vi på att besöka en vanlig familj i ett litet samhälle mitt halvöknen.

Vi åker med bekväma fyrhjuliga fordon genom Gobiöknen. Foto: Mona Stråling

Dag 10: Morgonskådningen blir vid ökensjön Orog Lake där det förhoppningsvis finns vatten så här års. Vi hoppas få se diverse vadare, piplärkor och mongolfink. Vi fortsätter vår ökenfärd till den fågelrika sjön Boon Tsagaan Nuur där vi skall sova två nätter.
 
Dag 11: Vårt tältläger vid Boon Tsagaan Nuur ligger vid en flodmynning och det kryllar av fågel. Här finns fina arter som bandhavsörn, reliktmås, brunhuvad mås och svarthuvad trut som samsas med mängder av tärnor och andfåglar. På kvällen bjuds vi in till en mongoliskt barberque.

Dag 12: Efter lite tidig skådning vid Boon Tsagaan Nuur beger vi oss till Hangaybergen. Vi lämnar Gobiöknen och våra starka jeepar klättrar högt upp i de vackra bergen. Någonstans kring Tongorog Pass slår vi läger för att försöka hitta den sällsynta mongolbuskskvättan. Men här finns även andra godbitar som altaisnöhöna, stäpprapphöna, asiatisk alpfink och altaijärnsparv.

Det finns många stunder för fotografering eller bara att njuta av naturen i Hangaybergen. Foto: HG Karlsson

Dag 1314: Morgonskådning vid vårt höghöjdsläger kan erbjuda altairödstjärt, gråhalsad trast och sibirisk rosenfink. Vi lämnar höjderna och far ned till Orkhon River Valley på nordsidan av Hangaybergen. Här väntar blomsterrika dalar med fina skogar där det finns många trevliga fåglar såsom rubinnäktergal, tjocknäbbad sångare, guldtrast och östlig klippduva. Under de två dagarna i vår egna dal gör vi flera promenader, men det kommer även finnas tid till egna aktiviteter.

 
Dag 15: Vi tar farväl av bergen och åker till Karakorum – Djingis Kahns huvudsäte under 1200-talet. Vi får en guidning i ett klosterområde från 1500-talet och vid ruinerna efter den forna staden. Efter besöket far vi genom ett rovfågelrikt område med stäppörnar, tartarfalkar, mongolvråkar och grågamar. Orsaken till det ovanligt höga antalet rovfåglar är att det kryllar av smådäggdjur på stäppen. Vårt fältläger för natten blir vid Ogii Lake - en sjö rikt på änder och vadare. Här hoppas vi även få se svangås, bandhavsörn och långstjärtad rosenfink.
 
Dag 16: Den som vill följer med på en morgonpromenad längs slättsjön. Efter frukost far vi österut och stannar till vid våtmarken Bayan Nuur för att leta efter brokig kärrhök, gulkindad kricka, asiatisk beckasinsnäppa och kinesisk trastsångare. Framåt eftermiddagen anländer vi till Khustain Nature Reserve där vi kommer att bo i bekväma jurtor. Nationalparkens största attraktion är flockarna av Przewalskis hästar. Dessa vildhästar återinplanterades i Khustainreservatet 1992 och nu finns här mer än tvåhundra kusar. I det viltrika reservatet kommer vi även att spana efter varg, kronhjort och murmeldjur. I fågelväg hoppas vi på ängssparv och berghöna. Här är amurfalk vanlig.

Vårt tältläger vid Ogii Lake. Foto: Mona Stråling
 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin