Dag-till-dagprogram, Sumatra & Java

På väg mot Mt Kerinci i gryningen. Foto: Bengt Grandin

Dag 1: Avresedag.

Dag 2: Under förmiddagen ankomst till Jakarta efter byte av flyg i Bangkok under morgonen. Vi tar oss till vårt hotell i centrala Jakarta och får vår första upplevelse av den täta trafiken i staden. Vi tar igen oss en stund innan vi åker ut till Tanjung Pasir vid kusten där vi äter lunch på en liten fiskrestaurang. Därefter båt ut till den lilla ön Puala Rambut. Här ges vi möjlighet att se en del arter som vi inte kommer att träffa på under övriga delen av resan. Det finns en stor häger- och skarvkoloni här och vi tittar efter bl.a. Little Black Cormorant, den hotade Christmas Island och Lesser Frigatebird, Great-billed Heron, Black-headed Ibis, bronsibis, iltärna och den vackra Pied Imperial Pigeon. Här finns också en stor koloni av ö-specialisten Variable Flying Fox och en del saftiga varaner i form av Bengal (Clouded) Monitor.
På kvällen middag på hotellet i Jakarta.

Bengal (Clouded) Monitor, Pulau Rambut. Foto: Bengt Grandin

Dag 3: Morgonflyg till Bandar Lampung på sydöstligaste Sumatra. Vidare landvägen till nationalparken Way Kambas som tillsammans med Taman Negara NP i Malaysia och Danum Valley på Borneo är ett av de bästa områden för låglandsarter i Större Sundaregionen. Efter lunch på vårt logi tar vi en liten siesta, här är varmt och låg fågelaktivitet mitt på dagen. När den värsta värmen lagt sig kör vi in i nationalparken och inleder vårt skådaräventyr på Sumatra.
Samtliga nätter vid Way kambas bor vi på en liten lodge precis utanför nationalparken.

Även på en 3-storksresa kan man bor drägligt. Vårt logi i Way Kambas. Foto: Bengt Grandin

Dag 4-6: Under tre heldagar kommer vi att besöka olika delar av Way Kambas. Med beväpnad ranger kommer vi att till fots och med båt ta oss till flera intressanta fågel- och däggdjursområden. Beväpnad vakt är obligatoriskt i parken då här finns tiger. Chansen att vi ska stöta på någon sumatratiger är tyvärr mycket små då beståndet uppgår till något tiotal djur. Sumatratigern är en av de minsta tigerraserna och jakten på dem har varit förödande. Förhoppningsvis hittar vi några tassavtryck. Den ytterst sällsynta sumatranoshörningen finns också här men det är tyvärr bara en tidsfråga innan arten är utrotad. Vakterna är också våra stigfinnare under dagarna. Way Kambas är förmodligen det området i världen där man har störst chans att få se White-winged Duck. Regnperioden är bästa tid att få se arten men vi hoppas att några skogsgölar fortfarande är vattenfyllda så att vi har chans att leta efter arten. Ytterligare en art med huvuddelen av beståndet på Sumatra är den hotade Milky Stork, en av världens mest sällsynta storkar. Vi har hygglig chans att finna någon fågel. Släktingen Lesser Adjutant finns också här.

Längs floderna finns flera arter som man hittar bara där och vi kommer att spana efter bl.a. Grey-headed Fish Eagle, White-bellied Sea Eagle, Cinnamon-headed Green Pigeon, Silver-rumped Needletail, flera arter kungsfiskare, bl.a. Blue-eared, Small Blue och Stork-billed Kingfisher Black-and-red Broadbill, Mangrove Blue Flycatcher och White-chested Babbler.

När vi åker båt på Way Kambas River tittar vi efter White-bellied Sea Eagle. Foto: Bengt Grandin

Skogarna i området är artrika, men som är fallet i tropikerna fattiga på individer. Vi kommer dock att jobba hårt för att få se arterna speciella för Way Kambas, bl.a. Wallace´s Hawk Eagle, Black-thighed Falconet, Crested Fireback, Blue-rumped Parrot, Blue-crowned Hanging Parrot, Black-bellied, Chestnut-bellied och Chestnut-breasted Malkoha, Short-toed Coucal, Red-naped och Scarlet-rumped Trogon, Banded Kingfisher, Black och Great Hornbill, Brown, Red-crowned och Red-throated Barbet, White-bellied, Banded och Crimson-winged Woodpecker, Black-and-yellow Broadbill, Banded Pitta (av rasen irena, den kanske mest färggranna av alla pittor), Fiery Minivet, Green Iora, Ruofus-tailed Shama, Chestnut-rumped och Chestnut-winged Babbler, Rufous-winged Philentoma, Black Magpie och Slender-billed Crow. Många av arterna vi ser här och på övriga Sumatra uppträder med raser endemiska för Sumatra.

Way Kambas är också känt för sin artrikedom av nattaktiva fåglar - ugglor, nattskärror och Frogmouths. Vi kommer att gå på flera "nattlys" och lyssna efter arter som Oriental Bay Owl, Reddish Scops Owl, Brown Wood Owl, Gould´s och Sunda Frogmouth samt Bonaparte´s Nightjar.

Dag 7: Transportdag som inleds med morgonflyg till Jakarta. Några timmars väntan på flygplatsen där innan vi flyger vidare till Padang på Sumatras västkust. Här väntar våra bilar som kommer att köra oss till Keresek Tua. Färden tar sex till sju timmar i anspråk. Vi har nu nått Kerinci Sebalat NP som är en stor nationalpark på bergskedjan som löper längs Sumatras västkust.
Natt i Keresek Tua på ett s.k. "Home-stay" ("Losemen"), ett vanligt boende i Indonesien där en privat familj upplåter en del av sitt hus till övernattande gäster.

Dag 8-10 Vi har nu tre heldagar framför oss i ett av Sumatras finaste skogsområden. Idag är det tyvärr regel i Indonesien att skogarna är hårt skövlade och i de flesta fall helt borta. I Kerinci Sebalat NP är dessbättre stora områden fortfarande intakta även om ingrepp sker också här. De lägre delarna av dalgången där vi bor är helt avverkad på skog och i området bedrivs nu intensivt jordbruk där ris, grönsaker och te är de stora produkterna.

Vi kommer att skåda längs smala skogsstigar och försöka se igenom den täta undervegetationen. För en regnskogsfantast är vi i himmelriket. Det blir mycket uppförsbacke på förmiddagarna och mycket nerför på eftermiddagarna. Vi tillbringar hela dagarna ute i fält och vår lunch och all övriga förtäring bärs av några bärare. Risken för regn är överhängande och vi får räkna med någon skur. Förhoppningsvis inget långvarigt regn men i den är delen av tropikerna kan man aldrig vara säker på nederbörden. Blir det mycket regn blir det också halt på stigarna som snabbt vattenfylls. Räkna med leriga och blöta skodon! Regnkläder är dock överflödiga utan det räcker med paraply.

Undervegetationen på Mt Kerinci är ställvis tät. Foto: Bengt Grandin

Hur är det då med fågeltillgången? Jo, just här i finns många av Sumatras eftertraktade endemer och vi har stora chanser att hitta de flesta av dem. Red-billed Partridge och Sumatran Cochoa hör till svåraste. Egentligen är inga fågelarter "lätta" men vi ska försöka se Salvadori´s Pheasant, Schneider´s Pitta (återupptäckt 1988 efter 70 års frånvaro!), Chestnut-winged och Shiny Whistling Thrush samt Rusty-breasted Wren Babbler. Andra arter vi spanar efter är t.ex. Little och Sumatran Green Pigeon, Pink-headed Fruit-Dove, Waterfall Swiftlet, Lesser Yellownape, Collared Owlet, Sunda Minivet, White-browed Shortwing, Sunda Bush Warbler, Snowy-browed och Little Pied Flycatcher, Rufous-vented Niltava, Eye-browed och Long-billed Wren Babbler, Golden Babbler, White-browed Shrike Babbler, Long-tailed Sibia, Blue Nuthatch och Black-capped White-eye.

Vi gör även någon nattur och hoppas då få höra (och se) Mountain/vanderwateri och Rajah Scops Owl samt Short-tailed Frogmouth. På rek-resan hörde vi också Barred Eagle Owl (på dagtid!).

Dag 11: Fortsatt skådning i Kerinci Sebalat NP. Vid lunchtid kör vi till Sungai Penuh en timmes transport sydost om Keresek Tua. Vi planerar för att hinna med ett eftermiddagsbesök på Tapan Road som är landsvägen mellan Sungai Penuh och Mauro Sako. Vi är kvar i Kerinci Sebalat NP men kommer att skåda på lägre höjder än vi gjort under de föregående dagarna. Skogen här kan karaktäriseras som lägre bergsregnskog och vi kommer att söka efter arter som inte finns på Gunung Kerinci. Skådningen sker i huvudsak längs med landsvägen och det är sällan man kan komma av vägen och in i själva skogen. Vi kommer bl.a. att titta efter några av Sumtras endemer som Bronze-tailed (Sumatran) Peacock-Pheasant, Sumatran Trogon, Sumatran Drongo, Sumatran Treepie, Cream-striped, Sumatran och Spot-necked Bulbuls, Blue-masked Leafbird och Graceful (Black-crowned) Pitta. Den sistnämnda är svårsedd men hittas ofta då den ropar.
Andra arter vi ska titta efter är Rufous-bellied Eagle, Green-billed Malkoha, Rhinoceros och Helmeted Hornbill, Long-tailed Broadbill, Sunda Cuckooshrike, Grey-bellied, Sunda och Ochraceous Bulbul, Golden-fronted Leafbird, Hill Prinia, Chestnut-crowned och Sunda Warbler, Black och Chestnut-capped Laughingthrush, Pygmy Wren Babbler, Grey-throated Babbler och Black-and-crimson Oriole. Flera av de uppräknade arterna uppträder här med raser endemiska för västra Sumatra.

Dag 12-14: Fortsatt skådning längs Tapan Road. Nätterna i Sungai Penuh.

Tapan Road. Foto: Göran Pettersson

Dag 15: Transportdag då vi kör tillbaka till Padang (ca åtta timmars resa) och därifrån vidare med flyg till Jakarta.
Natt på hotell i Jakarta.

Dag 16: Morgon vid den lilla våtmarken Muara Angke i utkanten av Jakarta. Våtmarken blir mindre och mindre då exploateringstrycket är starkt. Likväl finns här kvar några intressanta arter som är svårfunna under övriga delen av resan, bl.a. endemen Sunda Coucal. Andra arter vi hoppas få se här är t.ex. Cinnamon Bittern, Sunda Teal, Sacred Kingfisher, Brown-capped (Sunda) och Fulvous-breasted Woodpecker, Pied Triller, Bar-winged Prinia, Oriental Reed Warbler och Racket-tailed Treepie.

På eftermiddagen hemresa till Skandinavien.

Dag 17: Hemkomst.


EXTRADAGAR

Dag 16:
Efter skådning vid Muara Angke fortsätter vi till Carita på Javas västkust. Vi kommer att se vulkanen Krakatoa som hade ett enormt utbrott 1883. Ett av de största vulkanutbrotten man känner till. Utbrottet hördes ända till Mauritius, nästan femhundra mil iväg! Det pyser i vulkanen än idag. Transporten till Carita tar fyra till fem timmar i anspråk. Vårt mål är dock fåglarna på Java. Under senare eftermiddagen besöker vi Cerug Gendang Waterfall. En sekundärskog nära kusten som hyser flera spännande Javaendemer. T.ex. Black-banded (Javan) Barbet, White-breasted Babbler, Grey-cheeked Tit-Babbler och Scarlet (Javan) Sunbird. Vi hoppas också hitta Banded Broadbill, Banded Pitta, Blue-winged Leafbird, Black-capped Babbler, Crescent-chested Babbler, Velvet-fronted Nuthatch och Asian Fairy Bluebird, som här alla uppträder med endemiska raser för Java. Vi håller oss kvar i skogen till mörkret kommer och lyssnar efter Javan Frogmouth. Det är ju på Java man ska kryssa den!
Natt i på hotell i Carita.

Dag 17: Vi tillbringar morgonen och förmiddagen vid Cerug Gendang Waterfall. Missade vi någon viktig art under gårdagen har vi chans att se den idag.

Innan lunch kör vi mot Gunung Haliman NP som ligger sex till sju timmars färd österut. Gunung Haliman är den största sammanhängande regnskogen som finns kvar på Java. Ön har ju en befolkning på över hundra miljoner invånare och större delen av ön brukas, i huvudsak till jordbruk. De flesta arterna som finns i nationalparken finns även på nästa lokal, Gunung Gede - Pangrango NP, men här har vi större chans att finna några av de mera svårsedda arterna. T.ex. Dark-backed Imperial Pigeon, White-bellied Fantail och Spotted Crocias. Andra arter vi ska skåda efter är bl.a. Javan Hawk Eagle, Sumatran Green Pigeon, Javan och Orange-breasted Trogon, Javan Owlet, Sunda Minivet och White-breasted Babbler. Det finns också chans att hitta Rufous-fronted Lauginghtrush men det är en art som tyvärr minskat kraftigt till följd av burfågelhandeln. Här är också bra möjligheter att finna Javan Gibbon. Grupperna röjer sig ofta med sina vittljudande kontaktläten.
Natt på Cikaniki Research Station.

Dag 18: Heldagsskådning i Gunung Halimun NP.
Natt på Cikaniki Research Station.

Dag 19: Efter morgon- och förmiddagsskådning i nationalparken åker vi vidare österut till Gunung Gede - Pangrango NP, ett av de finaste fågelområdena på västra Java. Eventuellt hinner vi med en kortare eftermiddagsspromenad i omgivningarna. Det mörknar tidigt nära ekvatorn.
Natt i på Homestay i Cibodas.

Gunung Gede - Pangrango NP. Foto: Göran Pettersson

Dag 20-21: Vi har nu två heldagar framför oss i en av Indonesiens absolut finaste fågellokaler. Gunung Gede NP hyser de flesta av Javas endemer och området består av två stora vulkantoppar (drygt 3 000 meter höga) och vägen upp dit kantas av orörda skogsområden. Typiska arter i skogsområdena är bl.a. Crimson-winged Woodpecker, Black-winged Flycatcher-Shrike, Mountain Leaf Warbler, Indigo Flycatcher, Rufous-tailed Fantail, Chestnut-backed Scimitar-Babbler, Spotted Crocias, White-browed och Chestnut-fronted Shrike-Babbler, Javan Fulvetta, Blue Nuthatch, Javan Grey-throated White-eye, Lesser Racket-tailed Drongo och White-flanked Sunbird.

Vi hoppas få se endemen Javan Trogon i Gungung Gede - Pangrango NP. Foto: Bengt Grandin

Om vi hittar ett fruktbärande träd ska vi spana efter Flame-fronted och Brown-throated Barbet, Sunda och Lesser Cuckoo-Shrike samt Orange-spotted och Sunda Bulbul. Om vi sänker kikarna mot markplanet är det andra arter som gäller: Chestnut-bellied Partridge, Javan Whistling Thrush, Lesser och White-browed Shortwing, Javan Tesia, Sunda Blue Robin samt Eye-browed och Pygmy Wren Babbler. Ytterligare arter vi hoppas få se är bl.a. Spotted Kestrel, Sunda Cuckoo, Waterfall Swiftlet (svår), Javan Trogon, Bar-winged Prinia, Sunda Bush Warbler, Mountain Tailorbird, Mountain Leaf och Yellow-bellied Warbler, Snowy-browed, Little Pied och Grey-headed Flycatcher, Sunda och White-crowned Forktail, Rufous-fronted Laughingthrush, White-bibbed och Crescent-chested Babbler, Pygmy Tit, Little Spiderhunter, Blood-breasted Flowerpecker och Oriental White-eye. Om vi har tur ser vi förhoppningsvis några av områdets specialarter/rariteter som t ex Javan Hawk Eagle, Sumatran Green Pigeon, Javan Scops Owl, Salvadori´s Nightjar, Sunda Cuckooshrike, Sunda Minivet, Javan Cochoa, Scaly Thrush (Horsfieldi), White-bellied Fantail, Tawny-breasted och Pin-tailed Parrotfinch (den sistnämnda är dessvärre förmodligen utgången från Gunung Gede NP). Bland däggdjuren tittar vi särskilt efter flera arter Tree Shrew och Long-tailed Macaque, Javan Gibbon och Sunda Leaf Monkey.
Nätterna på Homestay i Cibodas.

Lunchdags, Gunung Gede. Foto: Göran Pettersson

Dag 22: Morgon i Gunung Gede - Pangrango NP. Efter lunch åker vi till Pamanukan, öster om Jakarta. Pamanukan är ett stort område med fisk- och räkodlingar, typiskt för Java. Dammarna med odlingar är även attraktivt för fåglar och vi har chans att hitta t.ex. Yellow och Cinnamon Bittern, bronsibis, Sunda Teal, och Small Blue och Blue-eared Kingfisher här. Det finns dock några viktiga målarter just här och det är Javan Plover, Island Collared Dove, Javan White-eye och Chestnut Munia. Bägge sistnämda arterna är ovanliga och svåra att finna på Java. Bland övriga arter här märks bl.a. Savanna Nightjar.
Natt på hotell i Pamanukan.

Dag 23: Morgonskådning vid Pamanukan. Innan lunch kör vi till flygplatsen i Jakarta för hinna med eftermiddagsflyget tillbaka till Europa.

Dag 24: Hemkomst.

 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin