Dag-till-dagprogram, Östra Kina

Svartstjärtad mås, elegant Stilla havs-art. Foto: Magnus Ullman

Dag 1: Flyg från Skandinavien. 

Dag 2: Efter landning i Beijing tar oss en buss nordost om Beijing. Vi vilar en stund efter den långa resan på hotellet och gör en kvällstur till en stor grässlätt kallad Kangxi. Här brukar det finnas en hel del piplärkor såsom mongolpiplärka och större piplärka. Amurfalkar ses regelbundet och även större skrikörn. I början av maj brukar det finnas gott om dvärgsävsparv.
 

Amurfalkar. Foto: Magnus Ullman

Dag 3: Natt nära Yeyahu. Tidig på morgonen tar bussen oss till Yeyahu. Här handlar det om en sjö med omkringliggande gräsmarker. Yayeho-lake. Förhoppningsvis kommer vi att se en hel del rastande piplärkor, sparvar och en hel del vadare och änder. Här har vi chans på gråhuvad vipa, en art som annars inte är särskilt vanlig i Beidaihe-trakten. En bra början på vår kinavistelse.

Happy Island, fantastisk vadaskådning väntar. Foto: Magnus Ullman

Kring lunchtid börjar vi köra mot kusten för att komma ut till Happy Island. Längs vägen ser man inte särskilt mycket fågel, utan vi koncentrerar oss på att komma till Ön. Efter fyra timmars resa inklusive eventuellt lunchstop når vi så kusten. Vid fiskeläget får vi vänta på att båten som skall ta oss ut på ön blir färdig. Därför får vi en stunds skådning i hamnen. De första mingmåsarna syns. Är det lagom lågvatten ser man mängder av vadare, bl.a. mongolpipare som födosöker längs den långa piren. Redan här finns det chans på orientspov. Vissa år kan man även se reliktmås vid hamnen. Västerländska fågelskådare blir inte lika uppmärksammade som för 7–8 år sedan, men en hel del bybor och fiskare tittar nyfiket på medan vi skådar. Överfarten till Happy Island brukar ge mängder med vadare och en hel del sandtärna

Väl ute på ön lastar vi packningen på en elbil. Vi själva tar en annan elbil till vårt logi. Buskskvättor, trastar, sångare… allt är nytt! Vi tar in på den nyrenoverade men enkla förläggningen alldeles intill öns finaste och mest centrala dunge. Middag intas i den relativt nybyggda restaurangen. 

Dag 4–6: Happy Island. En dag kan se ut som följer. Tidigt på morgonen, 0500, stiger de mest morgonpigga upp, just efter det börjar ljusna. De första tecknen på aktivitet märks redan utanför dörren. Tickar det? Jo, det verkar bli en fin sträckdag. De första två timmarna strosar man runt i dungen i sakta mak. Omsättningen på fågel brukar vara stor och nya flockar av dvärgsparvar fäller för rastning.
 

Dvärgsparv. Foto: Magnus Ullman

Guldtrastarna far iväg, allt eftersom rörelserna ökar i dungen. Lockande taiga- och kungsfågelsångare hörs, men de är än så länge lite svåra att se i gryningsljuset. Alltid är det något nytt som ramlat ned från skyn och det brukar vara produktivt att sitta ned vid en stund vid de berömda dikena, för att leta drillnäktergal, blånäktergal och rubinnäktergal

Vid 7-tiden brukar alla samlas intill templet för att summera morgonens intryck och för att ge de övriga chans på upphittade godsaker (hittas något riktigt tungt, brukar skådarna på ön snabbt larmas). Den som har is i magen, kan i de flesta fall vänta tills den aktuella fågeln dyker upp igen, för har den väl gått ned för att rasta stannar den gärna hela dagen. Här vid templet dyker ofta de första lund- och nordsångarna upp. Enstaka drillsångare och östliga kronsångare ses också. Hittar man en sångare med trädkryparbeteende, kan man nästan vara säker på att det är en mindre kronsångare. Och just vid templet hittades en kinesisk kungsfågelsångare 1998. 
Frukost kl. 0800. Samtliga besökande fågelskådare äter tillsammans. Ofta besöks ön av små grupper finska fågelskådare och enstaka grupper från andra delar av Europa. Många av britterna har valt att bo på fastlandet och gör dagsturer till ön och dyker inte upp förrän efter kl 0900. 

Efter frukost kan det vara läge att byta till tunnare kläder, om inte vinden är för kall. Daggen i gräset har försvunnit och nu behöver man inte längre stövlar, såvida man inte skall ta sig en tur i de små sumparna i sydänden av ön, eller vada ut bland revlarna för vadarspaning. 

Vissa väljer att fortsätta spaningen i dungen, när nu solljuset gjort det lättare att se nere i dikena, där skulkarna ofta döljer sig. Andra tar en förmiddagstur runt omgivningarna. Inte allt för sällan rastar det enstaka rovfåglar och både brokig kärrhök och svartvit kärrhök kan ses jaga över ängarna. De tättingar som inte orkat flyga in till dungen finns kvar i buskmarkerna och med lite tur får man enastående obsar av sibirisk trast. På de mer öppna delarna av fälten rastar större piplärkor och enstaka mongolpiplärkor. Vissa dagar kan det finnas flera svarthakade buskskvättor i varenda buske på hela ön och andra dagar bruna törnskator. Japansk sävsparv och dvärgsävsparv rastar regelbundet vid öns sydände.

Gyllensparv. Foto: Magnus Ullman

Framåt lunchtid är det dags att dra sig tillbaka till ”byn”. Obsar utbytes. Kanske det har hittats en tidigare väl dold spökuggla eller en större hökgök i dungen. Efter en vällagad lunch, som givetvis intas med pinnar, tillsammans med den goda lokal ölen kan det vara skönt vissa dagar med en siesta under de hetaste middagstimmarna. 

Beroende på vattenstånd – det är stor skillnad på ebb och flod – kan man ta en kvällstur till öns sydände och de enorma sandvidderna ute i havet. Här rastar 1000-tals med vadare! År 1998 hittades upp till 3 fläckgluttsnäppor i området, vilket var en nyhet för ön och vid några tillfällen har AviFauna hittat skedsnäppa här! I övrigt ser man 100-tals med asiatiska beckasinsnäppor, stora mängder myr- och rödspovar, flockar på upp till 100 rödhalsade snäppor och kanske 1500 kolymasnäppor. Strax före skymningen brukar reliktmåsarna dyka upp bland vadarna och sandtärnorna

Efter en rask promenad tillbaka till lodgen och uppfräschning serveras middag. Artgenomgång brukar genomföras på lodgen efter middagen, strax innan läggdags, som ofta sker redan vid 21-tiden. 
Man kan alltså lägga upp sin dag på ön allt efter önskemål och läggning, Vill man strosa för sig själv går det bra, vill man skåda i grupp går det också bra. Möjligheterna till fotografering är goda, och för den som lägger extra tid på detta mycket goda! Ibland kan det vara idé att starta morgonen vid sandbankarna, beroende på vattenståndet – det var så fläckgluttsnäpporna hittades. Norrut på ön, där båten lägger till är ibland också bra för rastande fågel. Här finns några vattensamlingar, värda ett besök när det är riktigt varmt och törstiga fåglar kommer på besök. Här sågs 5 arter flugsnappare samtidigt 1995! 

Mitt i dungen finns lä för vinden även en blåsig dag. På en lite kulle har man utsikt över östra delarna av ön, där ofta rovfåglarna kommer ifrån. Enstaka taggstjärtseglare sträcker över och det finns goda chanser för bl.a. amurfalk. Den som önskar (och vågar) kan ta sovmorgon, för att sedan titta igenom vad de andra har hittat. 

Dag 7: Morgonen på Happy Island. Vid lunchtid tar vi båten över till fastlandet, där en buss hämtar för 3–4 timmars transport mot Beidaihe. Vi kan göra något stopp längs vägen och leta dvärgspov, men försöker klara resan på snabbast möjliga sätt. Ett obligatoriskt stopp görs dock vid Yang He, en flodbädd där en hel del vadare brukar rasta. AviFauna har haft turen att hitta sibiriska gråsnäppor just här, flera gånger. Väl framme i Beidaihe blir vi inhysta i relativt flott hotell med både dusch och toalett på rummet, vilket man kanske uppskattar efter den relativt spartanska vistelsen på Ön. Här har vi möjlighet att lämna kläder för tvätt för en billig penning. Middag äter vi på hotellrestaurangen. Dagens kryssning sker i hotellets bar – där vi antagligen knappast sitter ensamma, eftersom områdets samtliga fågelskådare träffas i baren på kvällen. 

Dag 8: Vi startar tidigt för avfärd mot reservoarområdet. Här pågår ringmärkning sedan ett antal år tillbaka och har vi tur är fångsten god och vi får lov att titta på eventuella juveler som fångats. Taigasångare är väl den vanligaste nätarten, men vi bör också få se en del blånäktergal och kanske rubinnäktergal i handen. Området är skogsbeklätt med en del sumpmarker, varför det kan rasta ganska mycket fågel här. Går man försiktigt fram kan man kanske se en skulkande guldtrast. På eftermiddagen kör vi en tur nordväst om Beidaihe alternativt besöker en risodling strax utanför staden. Allt beror på väder och fågeltillgång. Området nordost om Beidaihe är en slättsjö med massor av rastande fåglar. Och risodlingarna brukar kunna ge både sumphöns och rördromsarter.

Dvärgsumphöna. Foto: Magnus Ullman

I Beidaihe byggs det massor av nya hus och annat. Området kring det som kallades Radar Marsh med kringliggande odlingar har alltid varit ett fint område. Mycket är förstört nu, men vi besöker omgivningarna för att se vad som är kvar. Odlingen brukar hysa hel del gulärlor av varierande ras och här ses både långtåsnäppa och spetsstjärtad snäppa ibland. Vid det här laget är nog klockan sen eftermiddag, och vi åker tillbaka mot hotellet. Hinner vi så gör vi en kvällspromenad till Lighthouse Point igen. 

Dag 9: Ytterligare en heldag till förfogande i Beidaihe. Vi väljer lokal allt efter de rapporter vi fått från andra skådare och vad vi hittills saknar i ”artkassen”. Dagen brukar innehålla skådning kring Yang He, där det inte bara finns en flodmynning utan också en något isolerad dunge – bra för rastare. Vi besöker också ett större gräsområde, DaPoHe, där det brukar rasta beckasiner och andra trevligheter.

Lao Ling, härliga fåglar och ett stycke fin natur. Foto: Magnus Ullman

Dag 10: Tidigt äntrar vi bussen för avfärd mot Lao Ling (Old Peak), ett bergsområde norr om Beidaihe. Väl framme vid bergets fot lämnar vi bussen för fotvandring uppåt. Stigningen är relativt vänlig och vi möts av en massiv fågelkonsert. Mindre kronsångare är vanlig och enstaka östliga kronsångare hörs också liksom en del trastar. Väl uppe, nära hotellet, hörs en osannolik sångarstämma – kinesisk kungsfågelsångare. Intill hotellet häckar också bl.a. kinesisk nötväcka och praktsparv. Efter lunch tar vi oss upp mot bergets verkliga topp. Här uppe har AviFauna tidigare sett kinesisk sparvhök vid ett par tillfällen. Större hökgök spelar så det ekar mellan bergsväggarna. Kväll och middag på hotellet. 

Dag 11: Vi tillbringar morgonen bl.a. med promenader längs raviner för att leta efter den ovanliga kinesiska narcissflugsnapparen. Ytterligare en målart är mingtrast

Efter lunch tar vi så åter bussen oss mot Beidaihe som vi når innan kvällningen. Kanske hinner vi några stopp längs vägen. De som lämnat kläder för tvätt, kan se fram emot nytvättade och strukna kläder i receptionen. 

Dag 12: Ytterligare en heldag i Beidaihe. Vi bestämmer schemat efter väder och fågeltillgång och kanske är det någon som vill göra återbesök på fågelstationen. 

Dag 13: Förfrukostskådning på Lighthouse Point. Efter frukost packar vi in oss i bussen för avfärd mot Yang He. Vi tittar igenom dungen för nyanlända tättingar. Framåt eftermiddagen kör vi mot Happy Island igen. Tidvattensschemat avgör när vi anländer till Ön. 

Dag 14-16: Happy Island enligt samma mall som vid vårt förra besök. En del goda repriser blir det givetvis, men i och med att vi nu är här en vecka senare har vi betydligt större chans på flera sena sträckare, inklusive rariteter för området. Exempel från tidigare resor är gråhuvad solflugsnappare, asiatisk paradisflugsnappare, orangehuvad trast, tigertörnskata och Hodgsons hökgök.

Nordlig spökuggla besöker Happy Island då och då. Numera splittad från brun spökuggla. Foto: Magnus Ullman

Dag 17: Morgonskådning på Ön. Efter lunch, eller när vattenståndet ger oss möjlighet, är det dags att bege sig mot båten för avfärd till Beijing. Bussen väntar vid hamnen. En händelselös och tråkig resa tar oss de dryga milen mot Beijing (det är tillåtet att sova). Natt i Beijing. 

Dag 18: Vi startar tidigt för att hinna till Baihe innan det blir för varmt. Frukost har vi beställt med oss i bussen. Det tar närmare 2 timmar för att komma ut ur staden och upp i bergen. Väl framme efter ett eller två kortare stopp för att lyssna efter fågel i bergen, så är det dags att leta efter ibisnäbb som häckat i området under tidigare AviFauna-besök. Området är också bra för flodstrandpipare och kan också innehålla en hel del rastande tättingar. Sedan vi skådat av flodravinen blir vi ”vanliga turister” och kör mot den fantastiska Kinesiska muren. Eftersom Badaling ligger nordväst om Beijing har vi några dryga mil dit, men det är resan värt. Har man varit i Kina så måste man upp på muren också! Efter lunch drar vi oss tillbaka mot Beijing. Efter obligatoriskt stopp vid ett varuhus för inköp av diverse ätpinnar och annat, väntar oss kinesisk tradition på kvällen. I en av Beijings mest klassiska ankrestauranger intar vi en avslutande festmåltid. Ankan serveras traditionellt med först några förrätter som följs av några varma anrättningar. Till sist kommer en hel anka som ofta (inte alltid) trancheras vid bordet. Ankan äts med pannkaksliknande bröd och houschinsås. Natt i Beijing. 

Dag 19: Hemresa och hemkomst.
 
 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin