Nordöstra Australien 2–20 oktober 2016
Extradagar vid Mt Isa och Boulia
19–27 oktober 2016

Reseledare: Göran Pettersson  FULLBOKAD

Emu, en av Australiens många annorlunda fåglar. Foto: Göran Pettersson

AviFauna fortsätter att utforska Australien rika marker. Den här gången söker vi oss även upp till Cape Yorks tidigare svårnådda marker. Australiens regnskog är dunkel, fuktig och mycket gammal. Från trädkronorna hörs märkliga läten och på natten reflekteras tusentals små och stora ögon av ficklampornas sken. Kontrasten är den väldoftande eukalyptysskogen som brinner ofta. Här är det lättare att upptäcka fåglar och pungdjur. Men kanske är Stora Barriärrevets färgsprakande koraller och fiskar det mest fantastiska som vår antipod kan bjuda på. 

Det lilla näbbdjuret Platypus. En av Australiens många märkliga varelser. Foto: Göran Pettersson

Norra Queensland har det mesta av vad Australien står för. (Det enda som saknas är en riktig öken och Sydneys vackra operahus.) Vårt äventyr börjar redan i Cairns. Tidvattensstränderna längs Esplanaden lockar till sig många arter vadare, hägrar och ibisar. Vi besöker några våtmarker med flera arter änder och andra vattenbunda fåglar. Det är inte långt till Cassowary House, ett av de säkraste platserna för att möta den respektingivande Southern Cassowary.

Magpie Goose. Foto: Göran Pettersson

Under tre dagar skådar vi på Athertons platåberg, som är variationsrikt med regnskog, savann, våtmarker och jordbruksmark, ett av Australiens absolut finaste fågelområde. Här letar vi efter speciella arter som Magpie Goose, Green Pygmy Goose, Brolga Crane, Wompoo Fruit-Dove, Atherton Scrubwren, Fernwren, flera arter Honeyeaters och Victoria´s Riflebird (en paradisfågel). Här uppe finns det speciella lodger för fågelskådare som t ex Chambers Wildlife och Kingfisher Park. Ägarna är fågelskådare och ger oss gärna tips om var vi skall finna exklusiviteter som Lesser Sooty Owl och inte minst Golden Bowerbird – en av flera arter lövsalsfåglar vi ska titta efter.

Vi gör en båttur på Daintree River. Foto: Göran Pettersson

Vid Daintree River och gör en båttur på floden för att på nära håll beskåda flera arter kungsfiskare och stora saltvattenskrokodiler. Regnskogen norr om floden anses vara världens äldsta.

Vägarna upp genom Cape York är spikraka och dammiga under torrperioden. Foto: Göran Pettersson

I de sällan besökta områdena kring Musgrave och Lakefield NP på Cape York-halvön, letar vi efter Rufous-banded Honeyeater, Black-backed Butcherbird och inte minst, den mycket exklusiva Golden-shouldered Parrot. Vid några mangroveområden söker vi efter Red-headed Honeyeater (Myzomela) och Broad-billed Flycatcher. Vi kommer att skåda i eucalyptusskogar, på grässlätter, vid laguner och längs floder. Vi fortsätter även längre norrut och tillbringar fyra nätter vid Iron Range NP dit få skådare tar sig (knappt ens de inhemska skådarna reser upp hit). Vi skådar i Australien största låglandsregnskog efter arter som Marbled Frogmouth, Eclectus Parrot, Palm Cockatoo, Magnificient Riflebird och många flera arter som delas med södra Papua Nya Guinea. Spännande så det förslår!

Tärnkolonin på Michaelmas Cay är häftig. I förgrunden Brown Noddy. Foto: Göran Pettersson

Resan avslutas utanför Cairns där båtturer avgår till Stora Barriärrevet. Vi kommer att ta en mindre båt som stannar till vid Michaelmas Cay – en sandö ute vid revet där tusentals sottärnor och Brown Noodys häckar. Men den stora upplevelsen är att snorkla bland korallreven och beskåda all den osannolika färgprakt som finns under ytan.

Budgerigar, eller undulat som vi säger på svenska. Nomadisk och minskande i antal. På extradagarna i nordvästra Queensland har vi goda chanser att få se arten. Foto: Göran Pettersson

EXTRADAGAR  OBS: NYTT PROGRAM FÖR EXTRADAGARNA
För de som har möjlighet erbjuds sju extradagar i de västligaste delarna av Queensland, helt nya marker för AviFauna. Här väntar också många nya exklusiva arter, både för resan och för Australien. Vi flyger till Mt Isa i västligaste Queensland, ett av världens största gruvområden. Här väntar skådning i den stickiga gräsmiljön Spinifex, ingen vegetation man forcerar igenom. Det bryr sig dock inte fåglarna om, här finns nämligen Kalkadoon och Carpentarian Grasswrens, Black-tailed Treecreeper, Spinifexbird och Painted Finch. I den här delen av Australien rör vi oss i områden som brukar kallas "Outback", få bofasta utanför samhällena, karg natur, långa avstånd men bra vägar. Förr i tiden var dessa marker så gott som öde, bortsett från små grupper av Australiens aboriginer som levde i "vildmarken".
 
Vi tar oss sedan söderut ner till Boulia, Opalton, Winton och Bladensburg NP. Det bor få människor här, blott några hundratal invånare, i de samhällen vi passerar förbi och övernattar i. Boskapsskötsel och opalgruvsdrift är vad som drog den vite mannen hit ut under mitten av 1800-talet. Fåglarna har dock funnits längre tid än så.  Komna så här pass långt söderut möter vi en fågelfauna som precis når hit från de torra inre delarna av centrala och södra Australien och vi träffar på många nya researter. Budgerigar (Undulat) som är nomadisk uppträder här ofta i flockar stora som insektssvärmar. Flera västliga och sydliga arter Honeyeaters når hit och vid Winton hoppas vi på lite våtmarksskådning. En annan västlig art på agendan är Rufous-crowned Emu-wren. Vi skådar på sandstensåsar, uttorkade flodbäddar och öppna gräsmarker (Spinifex). Ytterligare några viktiga målarter här ute här t ex Hall´s babbler och Chestnut-breasted Quail-Thrush.


Göran Pettersson har tidigare besökt Queensland och delar av Cape Yorkhalvön. AviFaunas resor till Australien är mycket populära och det här blir elfte resan dit och den sjätte resan till Queensland.

Australian Bustard, här en hona. Foto: Göran Pettersson
Program. Dag 1–2: Flyg från Skandinavien. Dag 3: Ankomst Cairns. Esplanaden och Centenary Lakes. Natt i Cairns. Dag 4: Kuranda och Cassowary House. Transport till Atherton Tablelands. Natt på Chambers. Dag 5–6: Atherton Tablelands. Natt på Chambers. Dag 7: Atherton Tablelands, Mareeba Golf och Mt Molloy. Natt på Kingfisher Park. Dag 8: Daintree River. Natt på Kingfisher Park. Dag 9: Julatten och Mt Lewis. Natt på Kingfisher Park.Dag 10–15: Cape York inklusive Musgrave, Iron Range NP och Lakefield NP. 2 nätter i Lakefield NP och 4 nätter i Iron Range NP. Dag 16: Lunchflyg till Cairns. Eftermiddagsskådning längs Esplanaden. Natt i Cairns. Dag 17: Stora Barriärrevet – Michaelmas Cay och Hastings Reef. Natt i Cairns. Dag 18. Flyg till Skandinavien. Dag 19: Hemkomst.
 

Resrutt extradagar. Dag 18: Flyg till Mt Isa och skådning i Spinifex-miljö. Natt i Mt Isa. Dag 19: Skådning efter Carpentarian och Kalkadoon Grasswrens, Spinifexbird och Black-tailed Treecreeper. Natt i Mt Isa. Dag 20: Transport söderut till Boulia (300 km). Natt i Boulia. Dag 21: Morgon och förmiddag vid Boulia. Transport till Opalton och natt där (300 km). Dag 22: Morgon och förmiddag vid Opalton. Transport till Winton. Natt i Winton. Dag 23: Skådning runt Winton och Bladensburg NP. Natt i Winton. Dag 24: Transport och skådning längs vägen tillbaka till Mt Isa (460 km). Natt i Mt Isa. Dag 25: Morgonflyg till Cairns Skandinavien. Eftermiddags/Kvällsflyg tillbaka till Skandinavien. Dag 26: Hemkomst till Skandinavien.

Pris: 59.700 kr. (10-12 delt.). Pris extradagarna:  27.800 kr. (10-12 delt.)
Enkelrumstillägg: 9.800 kr. Enkelrumstillägg extradagarna: 2.300 kr.
Ungdomspris: 53.400 kr. Ungdomspris extradagarna: 23.800 kr.
Flygplatstillägg: Stockholm: 500 kr. Köpenhamn: 700 kr.
Allt detta ingår:
Flyg Stockholm/Köpenhamn/Oslo – Cairns
Inrikesflyg Iron Range NP –  Cairns

Inrikesflyg Cairns – Mt Isa (extradagarna)
Logi i dubbelrum på turistklasshotell och lodger
Halvpension + 6 luncher
Alla transporter
Båtresa till Stora barriärrevet och på Daintree River
Skicklig lokal fågelguide under hela resan
Samtliga inträden
Visum
Fågelskydd
Miljöskydd
Utförlig förhandsinformation
Reserapport
Tillkommer: övrig mat.

Klimat: Varmt och soligt, om natten kyligt. Sommartemperatur – upp mot 30° dagtid. Något kyligare i höglandet.

Tempo. Tvåstorksresa, d.v.s. medeltempo.
 

ANMÄLAN. Om du vill åka med anmäler du dig här på hemsidan genom att klicka på Intresseanmälan/Boka resa. Anmälningsavgiften är 5.970 kr och sätts in på bg. 5019–0453 (AviFauna).

 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. avifauna@sofab.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin