Dag-till-dagprogram, NÖ Australien

Dag 1–2: Flyg från Skandinavien mot Cairns i Queensland, nordöstra Australien
 
Dag 3: Ankomst i Cairns preliminärt vid lunchtid. Efter incheckningen på vårt hotell går vi ned till den berömda esplanaden. Här finns det mycket vadare, hägrar, skedstork och andra våtmarksfåglar. Vi hoppas hitta bl a kolymasnäppa. Sedan bär det av till Centenary Lakes i botaniska trädgården och tittar efter bl a Brown-backed Honeyeater. Natt i Cairns.
 
Dag 4: Via Kuranda kör vi upp till Cassowary House. Vi lunchar vid Cassowary House och hoppas verkligen att vi får träffa på en Southern Cassowary. Det är fin skog runt lodgen och gott om fågel. Förutom kasuaren ska vi också titta efter Australian Brush-Turkey, Chowchilla, Varied Honeyeater, Black Butcherbird och Spotted Catbird, bland många andra.
 
Senare på eftermiddagen kör vi vidare upp mot Atherton Tablelands. Vi får hålla koll längs vägen efter kul arter som Magpie Goose, Green Pygmy-Goose och Brolga Crane. Tre nätter nära Yungaburra.

Australian Brush-Turkey, ofta totalt orädda. Foto: Göran Pettersson

Dag 5–6: Vi ägnar två hela dagar åt Atherton Tablelands Det blir skådning i varierande miljöer som regnskog, savann, våtmarker och jordbruksmark. Några av tättingarna vi söker efter idag har en liten utbredning just i dessa trakter, t ex Atherton Scrubwren, Fernwren och Grey-headed Robin. Detta gäller också Macleay’s och Bridled Honeyeaters. Andra mycket intressanta arter vi hoppas se i området är t ex Rufous Owl, Yellow-breasted Boatbill och Victoria’s Riflebird (en paradisfågel).

Plumed Whistling-Duck. Foto: Göran Pettersson

Dag 7–9: Vi tar oss upp till Kingfisher Park där vi bor tre nätter. Vi fortsätter att besöka olika miljöer som torra eucalyptusskogar och nordöstra Queenslands regnskogar med sina mossbelupna och epifytrika träd. Vi kommer att vistas i de mest artrika områden som finns i Australien, med många unika arter för landet (kontinenten). Vi besöker platser som Julatten, Mt Molloy och Mt Lewis. I fågelväg spanar vi efter bl a Australian Bustard, Squatter Pigeon Wompoo Fruit-Dove, Red-tailed Black-Cockatoo, Channel-billed Cuckoo, Blue-winged Kookaburra, Lovely Fairywren, Mountain Thornbill, Barred Cuckoo-Shrike, Varied Triller, Pale-yellow Robin, Bower’s och Little Shrike-thrushes, Grey Whistler, Spectacled, White-eared och Pied Monarchs, White-gaped, Yellow-tinted, Rufous-throated, Bar-breasted, Banded och White-throated Honeyeaters samt Great och Tooth-billed Bowerbirds och White-browed Robin. Andra lite svårare arter att hitta i området är t ex Red-necked Crake, Golden Bowerbird, Black-throated Finch och Blue-faced Parrot-Finch. Vi provar även lite mörkerskådning efter bl a Masked och Lesser Sooty samt tornuggla. Vi kanske t o m hittar någon Papuan Frogmouth eller Australian Owlet-Nightjar. Här finns också spännande däggdjur som Platypus (näbbdjur), Northern brown Bandicoot, Green Ringtail Possum, Musky Rat-Kangaroo, Agile Wallaby, Bush Rat och Black and Spectacled Flying-Foxes
 
Vi kommer även att göra en båttur på Daintree River. Då bjuds vi på t ex stora saltvattenskrokodiler, Nankeen Night Heron, Little Bronze Cuckoo, Azure och Sacred Kingfishers, Shining Flycatcher och Large-billed Gerygone.

Daintree. Foto: Elisabeth och Tommie Fagerberg

Dag 10–11: Vi beger oss vidare norrut till basen av Cape York-halvön (ca 250 km körning). Cape York är bland de mest nederbördsrika områdena i Australien (västra Tasmanien undantaget) och kallas ibland för en av de sista vildmarkerna i världen (!). Vi bor två nätter på Lotusbird Lodge. Vårt huvudmål här uppe är att hitta Golden-shouldered Parrot som med sin lilla utbredning utgör en av de mest svårfunna arterna i Australien. Världspopulationen uppgår till blott 3 000 fåglar. Det är inte många australiensiska skådare som sedda denna juvel, ännu färre utländska skådare. Här finns också speciella arter som White-streaked Honeyeater, Black-backed Butcherbird och Tropical Scrubwren.
 
Vi kommer att skåda i torra eucalyptusskogar fulla med termitstackar (i vilka f ö Golden-shouldered Parrot har sina bon). Här finns också grässlätter, laguner och floder. Det blir med andra ord läge för många nya researter. Vi hoppas hitta arter som Radjah Shelduck, Black Falcon, Australian Pratincole, Latham’s Snipe, Rufous-banded Honeyeater och Silver-crowned Friarbird. Vi kanske t o m hittar någon Red Goshawk, en av Australiens ovanligaste rovfåglar. Eventuellt når vi mangroveskogar och tittar då efter Red-headed Honeyeater och Broad-billed Flycatcher.
 
Dag 12: Transport tillbaka till Cairns med skådarstopp längs vägen. Ca 450 km körning. Natt i Cairns.

Leaden Flycathcer, här en hona. En av flera fina flugsnappare som vi har chans att se under resan. Foto: Göran Pettersson

Dag 13: Idag väntar Stora Barriärrevet! Vi åker ut med båt som tar oss ut till Michaelmas Cay - en liten sandö ute vid Stora Barriärrevet. Här får vi gå iland och beskåda tusentals sottärnor, Noddies och enstaka fregattfåglar. Båten fortsätter ut till Hastings Reef där vi erbjuds lunch, snorkling och Glassbottom-boat. Båten anländer Cairns sen eftermiddag och då är vi säkert både hungriga och sömniga. Natt i Cairns.

Brown (Common) Noddy, en av de arter vi tittar efter på Stora Barriärrevet. Foto: HG Karlsson

Dag 14: Flyg från Cairns till Brisbane i sydligaste Queensland. Härifrån kör vi västerut till Stanthorpe, vår guides hemmamarker. Två nätter i Stanthorpe.

Dag 15: I Stanthorpe skådar våtmarker och torra eucalyptusskogar, bl a i Girraween NP. Vi hoppas se arter som Powerful Owl, Superb Lyrebird, Spotted Quail-thrush, Speckled Warbler White-browed Babbler och Diamond Firetail.

Mangrove Gerygone, typisk mangroveart.. Foto: Göran Pettersson

Dag 16: Vi förflyttar oss från Stanthorpe till Border Ranges NP som ligger närmre kusten. Nationalparken som är en del av “Gondwana Rainforests of Australia World Heritage Area”, är ett skyddat område med orörd regnskog och ett antal unika växter och djur som har kopplingar till den historiska superkontinenten Gondwana. I fågelväg hoppas vi hitta arter som Eastern Bristlebird, Rufous Scrub-bird, Bell Miner, Scarlet och White-naped Honeyeater, Eastern Spinebill, Spotted Pardalote, Brown och Striated Thornbill, Paradise Riflebird, Green Catbird och Satin Bowerbird,
 
Ute vid kusten besöker vi Broadwater NP vid mynningen av Nerang River. Här är rikt på vadare och vi tittar efter Far Eastern Curlew, Grey-tailed Tattler, kolymasnäppa, rödhalsad snäppa, Beach Stone-curlew, Pied Oystercatcher, sibirisk tundrapipare, Red-capped Plover samt mongol- och ökenpipare, uppblandat med europeiska Calidris- och Tringa-arter. Strax söder om nationalparken ligger Evans Head som med sitt hedlandskap är attraktivt för Southern Emu-Wren. Natt i Ballina.

Koalan har onekligen hög mysfaktor. En av resans godingar! Foto: Göran Pettersson

Dag 17: Vi fortsätter den kustnära skådningen innan vi åker in till Canungra, som är norra porten in till Lamington NP. Har vi tillräckligt med tid kvar på dagen när vi når Canungra kör vi upp mot nationalparken och skådar även längs vägen dit. Två nätter i Canungra.

Satin Bowerbird, hane...
... och en hona. Foton: Göran Pettersson

Dag 18: Tidigt på morgonen far vi längs serpentinvägar upp till Lamington National Park. Målet är att vara där vid soluppgången för att få chans att höra lyrfåglarnas spännande läten. Vi skådar på över 1 000 meters höjd vilket borgar för många nya intryck. Det är inte bara Albert´s Lyrebirds som lockar oss hit. Den subtropiska regnskogen med inslag av bestånd med sydbokar är draperade med mossa, epifyter och ”lianer”. Vi kommer att få se många s k stryparfikusar som tar över sitt värdträd. Fågelfaunan är spännande med inslag som Pacific Baza, Topknot Pigeon, Brown Cuckoo-Dove, Noisy Pitta, Yellow-throated Scrubwren, Black-faced Monarch och Green Catbird. Här finns också den säregna Logrunner som vänder på allt i förnan i sin jakt efter mat. Man kan komma dem mycket nära! Andra juveler i parken är Satin och Regent Bowerbirds, där hanarna tävlar i prakt. Sist, men inte minst, hoppas vi hitta Paradise Riflebird, ytterligare en paradisfågel. Bland däggdjuren märks några nya känguruer som Red-necked Pademelon och Whiptail Wallaby.

Stryparfikus i Lamington NP. Foto: Göran Pettersson

Dag 19: Vi lämnar Canungra på morgonen och tar oss tillbaka till Brisbane för att ansluta till vårt eftermiddagsflyg tillbaka till Skandinavien.
 
Dag 20: Hemkomst
 

EXTRADAGAR
Dag 19: Efter att vi lämnat Brisbanes flygplats ägnar vi eftermiddagen åt transport till Dalby (ca 210 km) eller till Goondiwindi (ca 330 km). I dagsläget är inte första delen av rutten klar. Natt på någon av de nämnda orterna.
 
Dag 20: Vi fortsätter vår transport västerut till Cunnamulla. Kommer vi iväg riktigt tidigt på morgonen bör vi vara framme vid lunchtid (ca 500 km). Cunnamulla ligger i vad som populärt kallas för ”Outback”, d v s långt iväg och glest bebott, ofta helt ödsliga marker. Under eftermiddagen börjar vi utforska omgivningarna i de östra delarna av Queenslands s k ”Empty Quarter”. Här finns blott några få samhällen som lever av boskap. För en fågelskådare finns dock mycket att göra här. I den halvökenliknande miljön ska vi söka upp några vattenhål som är mycket attraktiva för traktens fåglar. Här hoppas vi hitta Bourke’s Parrot, White-browed Treecreeper, den svårfunna Hall’s Babbler och Chestnut-breasted Quail-thrush, samtliga mycket speciella för den här delen av Australien. Tre nätter i Cunnamulla. 

Vi har chans att se Pink (Major Mitchell´s) Cockatoo under extradagarna. Foto: Göran Pettersson

Dag 21–22: Vi fortsätter att utforska Cunnamulla under två hela dagar. Har vi inte funnit målarterna ovan fortsätter vi att jobba på dessa. Här finns andra även fina fåglar som Pink (Major Mitchell’s) Cockatoo och de vackra Crimson och Orange Chats. Blommande buskar kan locka nomadiska arter som White-eared, Pied och Black Honeyeaters. Andra lite vanligare fåglar som vi bör träffa på är t ex Emu, Spotted Harrier, Diamond Dove, Cockatiel, Blue Bonnet, Mulga Parrot, Mallee Ringneck, Budgerigar, Pallid Cuckoo, Splendid och White-winged Fairy-wrens, Chestnut-rumped och Inland Thornbills, Spiny-cheeked och Singing Honeyeaters och Chestnut-crowned Babbler. Letter-winged Kite och Grey Falcon finns i den här delen av Queensland men är mycket fåtaliga. Vi håller dock ögonen öppna även för dessa fåglar.

Emu, Australiens "struts".Foto: Göran Pettersson

Dag 23: Vi ägnar dagen åt transport tillbaka mot brisbane och stannar i Toowoomba för övernattning efter ca 600 km körning. Det blir skådning längs vägen.
 
Dag 24: Under förmiddagen tar vi oss den sista biten till Brisbane, lagom i tid till vårt eftermiddagsflyg mot Skandinavien.
 
Dag 25: Ankomst Skandinavien.

Vi hittar kanske någon Australian King-Parrot när vi närmare oss Brisbane på nytt. Foto: Göran Pettersson
 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin