Albanien 29 juni – 6 juli 2019

Reseledare: Göran Pettersson

Det vackra landskapet i Theth i norra Albanien. Foto: HG Karlsson

AviFauna Naturresor kan som en av de första arrangörerna av naturresor erbjuda en natur- och kulturresa till Albanien. Det är ett litet land vid Medelhavet som efter att ha varit stängt under så många år nu öppnat sina dörrar för att bli ett spännande turistmål, med mycket att erbjuda den natur- och kulturintresserade besökaren. Vi får uppleva en mängd vackra blommor, fjärilar och fåglar men även ta del av den albanska kulturen i form av mat, historia och kulturlandskap.

Segelfjäril – en av många vackra fjärilar i Albanien. Foto: HG Karlsson

Albaniens yta täcks till cirka 70 % av vackra berg. Landet har en ovanligt rik biologisk mångfald i förhållande till sin storlek med över 350 fågelarter, drygt 80 arter däggdjur och framför allt en mycket rik flora. I Albanien återfinns cirka 30 % av Europas flora!

Krushuvad pelikan är en av flera läckra arter vi har chans att se under resan. Foto: Göran Pettersson

I låglandet kring huvudstaden Tirana är det tämligen uppodlat, men det finns också flera fina naturområden och då inte minst Divjaka/Karavaste nationalpark. Här finns fina våtmarker med god chans att se krushuvad pelikan, större flamingo, vitögd dykand och rödvingad vadarsvala. Vi kommer även att vandra längs kusten mod Adriatiska havet med en spännande flora och intressanta insekter. Vi passar även på att ta ett dopp i Medelhavet.

Mellanspett är en annan bekantskap vi hoppas göra under resan. Foto: Magnus Ullman

Nationalparken Datji ligger i bergen ovanför Tirana. Här finns fina bokskogar, prunkande blomsterängar och vackra klippor. I bokskogen finns det många gamla träd vilket gynnar arter som mellanspett, skogsduva och sommargylling. På marken växer skogslevande orkidéer som storsyssla och nästrot. Ute på ängarna står blommor i alla dess färger och över dem fladdrar fjärilar.

Alla dessa blommor i Albanien! Här en gentiana och stor timjan. Foto: HG Karlsson

Större delen av tiden kommer vi att tillbringa i norra Albanien. En kväll gör vi båttur på sjön Skhodra och då har vi god chans att komma nära arter som dvärgskarv, rallhäger och skäggtärna. Vi kommer även att vandra omkring i den historiska staden med samma namn som sjön.

Två alpkajor som äter mullbär i Thethdalen. Foto: HG Karlsson

Resans höjdpunkt blir nog ändå dagarna i den vackra dalen Theth djupt nedskuren i ”Balkan Alps”. Här verkar tiden stått stilla. De gamla stenhusen är omgivna av fägator, höhässjor och hamlade träd. Rikedomen på blomster är enorm med många arter orkidéer, blåklockor, liljeväxter och inte minst doftande vilda kryddväxter. Vi bor på ett litet Guest House där vi äter albansk mat tillagad på lokala råvaror. Under dagarna vandrar vi omkring i dalen och sakta uppför sluttningen mot ett par bergspass. Vi sitter på alpängar och äter vår medhavda lunch allt medan segelfjärilar och alpkajor underhåller oss.

Göran Pettersson har tidigare rest i Albanien och skådat under närmare fyrtio resor till Medelhavet. AviFaunas resor till Sydosteuropa är mycket populära och det här blir den fyrtiofemte resan dit och andra resan till Albanien.

Vi räknar med att kunna se ca 110–120 fågelarter under resan.

Balkanmes med mat till ungarna. Foto: Göran Pettersson

Resrutt. Dag 1: Resan startar på Tiranas internationella flygplats. Transport till Tirana. Natt i Tirana. Dag 2: Divjaka/Karavaste National Park. Natt i Tirana. Dag 3: Datji National Park. Transport till Shkodra (4 h) med skådning längs vägen. Båtutflykt på Shkodra Lake. Natt i Shkodra. Dag 4: Transport till Theth (3 h). Thors Pass. Natt i Theth. Dag 5: Vandring mot Valbona Pass. Natt i Theth. Dag 6: Vandring till Peja Pass. Natt i Theth. Dag 7: Transport till Nderlysa. Promenad till Kaprre och ”Blue Eye” Natt i Theth. Dag 8: Transport till flygplatsen i Tirana (5 h) där resan avslutas.
 
Pris utan flyg: ej fastställt (maximalt 12 delt.).

Pris med flyg: ej fastställt (maximalt 12 delt.).

Enkelrumstillägg: ej fastställt.
Ungdomspris utan flyg: ej fastställt.
Ungdomspris med flyg: ej fastställt.
Allt detta ingår:
Logi i dubbelrum på turistklasshotell och gästhus
Helpension
Alla transporter mellan start- och slutpunkt på resan
Lokala engelsktalande guider
Svensk reseledning
Bidrag till AviFauna Naturresors fågelskyddsfond
Förhandsinformation om resan och artlista
Utförlig reserapport från resan
 
I resans pris ingår inte flyg till startorten. Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygbiljettspris: ej fastställt. Flygtillägg från vissa orter kan förekomma.

Klimat. Soligt och varmt – runt 25 grader varmt i låglandet och 20 grader i bergen.
 
Tempo. Natur & Kultur, lugnt tempo.
 

Resans uppläggning är ännu preliminär. Är du intresserad kan du emellertid utan kostnad göra en intresseanmälan redan nu så hör vi av oss – med mer definitiva uppgifter, inklusive pris – så fort resan blir bokningsbar. Du kan då ta det avgörande beslutet om du vill följa med. Kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin