Dag-till-dagprogram, Portugal

Dag 1: Flyg till Faro, transport till hotellet i Sagres. Något lite skådning om ankomsttiden tillåter. Natt i Sagres.
 
Dag 2: Vi börjar dagen med havsfågelskådning från Cabo de São Vicente, Europas sydvästligaste utpost. Reseledaren lär ut hur man skiljer på de olika lirorna och vi söker med våra tubkikare efter balearisk, gulnäbbad och större lira, grå- och kanske med lite tur dvärglira. Vi spanar även efter havssula och storlabb. Efter ett par timmar förflyttar vi oss några kilometer till en kulle varifrån vi kan följa ett fint sträck av rovfåglar. Gamar och örnar blandas med kärrhökar, vråkar och falkar. Med lite tur kan vi ihop en diger lista på närmare 15 arter rovfåglar. Innanför kusten finns spännande buskmarker där vi äter lunch och sedan letar efter småfåglar. Här finns också alpkråka. Natt i Sagres.
 
Dag 3: Vi upprepar proceduren med havsfågelskådning på morgonen och rovfågelssträck på förmiddagen. På eftermiddagen väntar en tur på havet. Vi åker en bit ut från Sagres för att hitta spännande havsfåglar som stormsvala och havslöpare. Med hjälp av stinkande fiskrens (chumming) lockar vi till oss stormsvalor men även liror och kan på så sätt studera dessa havets riddare på nära håll. Natt i Sagres.

Gulnäbbad lira - en av havsfåglarna vi kan njuta av på nära håll under båtturen. Foto: HG Karlsson

Dag 4: Idag kommer examensprovet i ”havsfågelskådarskolan” när vi för sista gången tar plats på klipporna vid Cabo de São Vicente. Vi ger också rovfågelskullen en sista chans att visa upp sin förträfflighet som lokal för rovfågelssträck. Efter lunch åker vi österut och stannar till vid Lagoa dos Salgados, en våtmark vid kusten. Här spatserar bronsibis i det höga gräset, vitögd dykand har sin enda häckningsplats i landet och skedstork söker föda på sitt karakteristiska vis med att vispa med näbben från sida till sida. Mitt i golfbanan i Quinta do Lago ligger en av Algarves bästa fågellokaler, den lilla vasskantade San Lorenzosjön som man överblickar från ett fågeltorn. Dvärgrördrom klättrar på vasstråna, purpurhöna kliver omkring i vattenbrynet och de osannolikt vackra blåskatorna far omkring i skränande flockar mellan pinjerna. Här finns även flockar med större flamingo och rastande vadare.
 
Dag 5: Vi lämnar kusten och far norrut. I området runt Castro Verde möts vi av ett platt stäpplandskap där horisonten ligger långt bort. Den främsta målarten här är stortrapp men vi kan även stöta på småtrapp, tjockfot, svartbukig flyghöna, kalanderlärka och lagerlärka. När vi sett oss mätta på stäppfåglarna riktar vi blicken uppåt: här finns även gott om rovfåglar som röd och brun glada, rödfalk och den näpna svartvingade gladan. Vi spanar även efter minervauggla. Natt i Mertola.

Det finns gott om rovfåglar i södra Portugal så här års. Här en gåsgam. Foto: Göran Pettersson

Dag 6: Idag skall vi utforska bergen och korkekskogarna nära den spanska gränsenRunt den stora floden Guardian finns bergstrakter där det är gott om rovfåglar. Här skall vi kika efter gås- och grågam, men även ståtliga örnar som hökörn och kejsarörn. Med lite tur hittar vi kafferseglare. Framåt lunch når vi Noudar där vi skall äta lokala specialiteter i lantlig idyll. Här finns fina korkekskogar och uppe vid en borg skall vi söka blåtrast och stensparv. Vi passar på att på hemvägen handla lufttorkad skinka från ollonsvin. Natt i Mertola.
 
Dag 7: Morgonen tillbringar vi i stäpplandskapet Castro Verde för att ånyo söka dess speciella arter. Sedan far vi söderut. Alldeles nära spanska gränsen ligger Castro Marim, ett fågelrikt område med saliner. Chansen är stor att få se rödnäbbad trut, glasögonsångare, större flamingo och styltlöpare. Specialitén är dvärglärka som här har sin enda häckningsplats i Portugal. Vi vandrar på grusvägar genom salinområdet. Natt i Faro.

Förutom fåglar kommer vi att möta ett landskap och människor som skiljer sig mycket mot Skandinavien. Foto: HG Karlsson

Dag 8: Söder om Faro finns ett vidsträckt fågelrikt lagunområde, Ria Formosa. När tidvattnet är lågt åker vi en båttur för att komma närmare vattenfåglarna. Kanske träffar vi på sandtärna och långnäbbad mås härute? Resten av dagen ägnar vi åt de områden vi inte hunnit med tidigare, kanske Tavira eller återbesök i Quinta de Lago. Eller tar vi en ledig eftermiddag med fria aktiviteter. Natt i Faro.
 
Dag 9: Hemresa.

Den glesa ekskogen (kallas för dehesa i Spanien) är en av de många naturtyper som vi kommer att besöka. Foto: HG Karlsson
 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin