Dag-till-dagprogram, Södra Spanien

Dag 1: Flyg Stockholm/Göteborg/Köpenhamn via Brüssel till Malaga. Transport till Ronda. På vägen några stopp om vi ser något intressant. Vårt mål blir byn Montejaque strax sydväst om Ronda, där vi kommer bo två nätter. Efter att vi har installerat oss på hotellet får vi kanske tid att titta runt lite vid byn. Förhoppningsvis får vi se de första svarta stararna, sammetshätta och kanske någon gåsgam.
 
Dag 2: Vi börjar dagen med ett besök till Ronda, en av tjurfäktningens historiskt mest kända platser. Dock är vårt mål den kända bron ”Puente nuevo”, som förbinder den delade byn. Med en fantastisk vy över landskapet skall vi titta efter alpkråka och stensparv. Sedan beger vi oss in mot bergen vid Grazalema. Några stopp här och var om vi finner något intressant. Vi bör se en hel del rovfåglar såsom gåsgam, orm- och dvärgörn och med tur även hökörn. Tillbaka till Montejaque vid kvällningen. 

Montejaque. Ann Mari Thorner

Dag 3: Vi börjar färden mot Tarifa genom Grazalemabergen. Området kallas även ”Pueblos Blancos” (de vita byarna) då vi med jämna mellanrum passerar små vitkalkade byar i bergslandskapet. En stor del är även skyddat i ett stort naturreservat. Här och var gör vi stopp och tittar på tättingar och rovfåglar. Övernattning nära Tarifa två nätter.
 
Dag 4: Vi börjar med ett besök till Tarifa för havsfågelspaning och titt genom måsflockarna efter rödnäbbad trut. Vi fortsätter sedan till ett par kända fågellokaler nära Tarifaområdet, bl.a. La Janda som är en gammal utdikad sjö. Här kan vad som helst dyka upp såsom storkar, bronsibisar och kanske svartvingad glada. Övernattning nära Tarifa.

Rödnäbbad trut är en av de viktiga arterna på resan. Foto: Göran Pettersson

Dag 5: Nu fortsätter vi västerut till Sherryns hemområde. Efter vägen tittar vi efter arter som är knutna till vida jordbruksområden såsom kalander- och lagerlärka. Vi passerar även salinerna och våtmarkerna söder om Cadiz. Här ges möjligheter till större flamingo, skedstork, styltlöpare och många andra vadare. Övernattning två nätter i Sanlucar de Barrameda.

Lagerlärkan kan vara svår att skilja från tofslärkan. Foto: Göran Pettersson 

Dag 6: Vi inleder dagens tur med ett besök vid Bonanza salinerna, strax öster om Sanlúcar de Barrameda. Här tittar vi efter vadare och måsar. I den närbelägna pinjeskogen ligger en liten damm som ofta ger överraskningar såsom kopparand, doppingar m.m. På eftermiddagen får vi kanske tid till en annan liten sjö som heter Laguna de Medina nära Jerez. Huvudarten här är kamsothöna om vi jobbar hårt bland 1 000-tals sothöns. På sena eftermiddagen åter till Sanlucar. Nu när vi är i sherryns hemområde gör vi ett litet bodegabesök innan middagen.
 
Dag 7: Dagen börjar med ett besök vid Brazo del Este som ligger på sydsidan av floden Guadalquir, ca. tjugo km från Sevilla. I det här våtmarksområdet kan vad som helst hända vad gäller fåglar, bronsibis, purpurhöna, alla spanska hägerarter och marmorand är ett smakprov av vad vi kan förvänta oss. Vi fortsätter sedan in i nationalparken Coto Doñana till byn El Rocío för tre övernattningar.

Ett av de enorma olivträden i El Rocio. Foto: Ann Mari Thorner

Dag 8: Heldag i Coto Doñana området. En av följande dagar kommer vi åka in med nationalparkens fordon och guider för att få en liten känsla av vilken unik natur som som finns bortom vägarna. I övrigt finns hur många fågellokaler som helst att upptäcka.
 
Dag 9: Heldag i Coto Doñana området.
 
Dag 10: Vi börjar dagen med någon fågellokal i Coto Doñana och fortsätter sedan in till Sevilla. Vi bor mitt i staden nära den världsberömda katedralen. Vi bör få chans och se rödfalk om vi missat den tidigare under resan. På kvällen besöker vi någon av de kända flamencouppvisningarna.

Purpurhöna, Coto Doñana. Foto: Ann Mari Thorner

Dag 11: Detta blir lite av en transportdag tillbaka till Malaga. Dock skall vi på vägen besöka Europas viktigaste häckningslokal för större flamingo, sjön Fuente de Piedra. Sjön ligger i ett jordbrukslandskap där vi även får chansen på många andra spanska arter både knutna till våtmarker och land. Sent på eftermiddagen når vi vårt hotell strax väster om Malaga. Här finns även en annan lokal vid floden Guadalhorces utlopp, en lokal där vad som helst kan dyka upp. Här finns även chansen för ett uppfriskande dopp i havet för den vågade.
 
Dag 12: Vi hinner med lite morgonskådning innan det blir dags för packning inför hemresan. Flyget avgår vid 14-tiden till Brüssel. Därifrån skiljs vi för olika destinationer hem.

 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin