Dag-till-dagprogram, Marocko,
Spanien & Gibraltar

Dag 1: När vi har landat på Malagas flygplats möter vår värd upp för resan tillsammans med vår spanska guide Javier. Strax utanför Malaga ligger Parque del Guadalhorc. Ett blommande vackert reservat som går jämte en flod och har flera dammar med gömslen. Här förväntas t ex koppand, styltlöpare, silkeshäger, rostgumpsvalor, smådoppingar, biätare, härfågel, gulhämpling, cetti- och gräsångare m m. Sedan åker vi några timmar till vårt hotell i Gibraltar, troligtvis ett stopp under vägen för titta på alla rovfåglar som är under flytt. Efter att vi installerat oss tar vi tar kabinbanan upp på toppen, njuter av utsikten och går tillbaka till hotellet. Kanske hör vi rostsångare, får syn på en klipphöna eller pilgrimsfalken som häckar i klippan. Apor garanteras. Natt i Gibraltar.

Aporna uppe på Gibraltar klippan är inte höjdrädda. Foto: Gigi Sahlstrand

Dag 2: Vi lämnar Gibraltar och åker västerut mot Tarifa. Vi skådar ut över stranden där vi har fina fält bakom oss med kornsparv, korttålärka och bleka tornseglare. På stranden har vi chans på att se rödnäbbad mås bland alla medelhavstrutar.  Sandlöpare och kärrsnäppor brukar finnas i stora antal. Några svartbenta strandpipare brukar ses och över havet ses gulnabbade liror och havssulor. Dags för att åka vidare för att titta på Europas enda koloni av eremitibis denna fulsnygga fågel.

Sedan fortsätter vi till Bolonia-Sierra de La Plata. En mängd lärkor, rödhuvud törnskata m m ses och vi åker sedan upp i bergen för att se häckning av gåsgam och smutsgam. Klippsvalor, blåtrast m m finns i närheten. Natt i Tarifa

Smutsgam. Foto: Javier Elorriaga

Dag 3: Vi börjar morgonen med att titta på rödfalkarna som häckar i borgen i Tarifa.  Vår resa går vidare till La Jandriaområdet i södra Spanien. Vi kommer att färdas i ett frodigt landskap där en av målarterna är svartvingad glada. Vi kommer att få se en mängd rovfåglar, lärkor, skedstork, bronsibis, turturduva, rödhöna, kamsothöna m m. Vid en torrlagd våtmark har vi chans på rödvingade vadarsvalor samt en mängd vadare. Vi kommer göra ett stopp vid ett sandtag för att se berguvsparet som häckar där. Efter middag i Tarifa tar vi den en timme långa färjeturen över till Tanger i Marocko. Natt i Tanger

Svartvingad glada. Foto: Yeray Seminario

Dag 4: Vi åker till Lac Sidibourhaba och till Loukos kärrområde. Vackra områden! Utmed vägen kan minervaugglor sitta på staketstolpar. Vi besöker fina fågelsjöar som hyser stora populationer av änder t ex rödhuvad dykand, marmorand och vitögd dykand, dammar med mängder av hägerarter och vadarfåglar, kungsfiskare och det sjungs flitigt i vassen och buskarna.  Vi har även chans att här se den blå formen av vår skata. I staden La Rache, under ett valv mitt i staden, kommer vi att bekanta oss med stubbstjärtseglarens bon. Troligtvis hittar vi även några hussparvar. Natt i Larache, Marocko.

Rödvingad vadarsvala. Foto: Javier Elorriaga

Dag 5: Hela dagen lägger vi vid Merdja Zergaområdet. Ett fantastiskt område! Vi kommer att färdas med småbåtar i det stora deltat. De vimlar av vadare, flamingor, änder, tärnor och vitfågel. Vi kommer även att titta efter tjockfot strax utanför byn. När skymningen kommer lyssnar och spanar vi efter kapuggla och minervauggla, innan dess har vi haft spelande rödvingade vadarsvalor Natt i Larache, Marocko.

Kapuggla i Merdja Zerga, Marocko. Foto: Javier Elorriaga

Dag 6: Tillbaka till Tanger för att ta färjan tillbaka till Tarifa. I Tarifa åker vi ut på en val- och havsfågeltur i sundet (om det inte går för hög sjö). Vi kommer se olika sjöfåglar och har vi tur kan vi får 100-tals grindvalar nära oss, tillsammans med öresvin och strimmig delfin. Över sundet ser vi troligtvis bruna glador m m korsa sundet. Natt Gibraltar.

Rödfalkarna i borgen i Tarifa, Spanien. Foto: Javier Elorriaga

Dag 7: Hemresa. Innan avfärd kan de som vill ta en promenad i staden eller åka upp på klippan. Under transport till Malaga flygplats har vi säkert mycket rovfågel att spana efter under vår färd. Hemresa.

Tarifa hamn, Spanien. Foto: Gigi Sahlstrand
 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin