Dag-till-dagprogram, Rumänien

Dag 1: Vi sammanstrålar på Bukarest flygplats. Transport cirka tre timmar till trestjärniga ”guesthouse Elena” i Zarnesti, Karpaterna. Korta skådarstopp längs vägen. Välkomstmiddag och natt i Zarnesti.
 
Dag 2: Efter frukost besöker vi Zarnestiklyftan i nationalparken Piatra Craiului i Kingstonebergen, en del av Karpaterna. Här kan vi med tur få se murkrypare, alpseglare, klippsvala och vitryggig hackspett. Vi avnjuter picknicklunch i fält. I mån av tid kommer vi under eftermiddagen besöka Dambovicioara-klyftan, där vi åter har chans att hitta murkrypare, samt Bran där vi besöker ”Draculas Borg”. Middag och natt på ”guesthouse Elena” i Zarnesti.
 
Dag 3: Vi börjar dagen med en vandring över blommande alpängar och genom gles skog, upp mot en grottkyrka som har använts som tillflyktsort i orostider i Coltul Chiliilor. Här finns chans på mindre skrikörn och hackspettar som gråspett och spillkråka. I skogsbrynet längs stigen kan vi se nötkråka och många småfåglar, bl. a. brandkronad kungsfågel. Under eftermiddagen skådar vi i en dalgång där vi kanske hittar mellanspett och halsbandsflugsnappare. På sena eftermiddagen bänkar vi oss i ett stort och förvånansvärt bekvämt björngömsle och spanar in mot skogen. Med lite tur kan vi få se brunbjörn redan i fullt dagsljus, då den närmar sig den utlagda maten, men chansen ökar när skymningen faller på! Middag och natt på ”guesthouse Elena” i Zarnesti.

Landskapet vid Macinbergen är bitvis bedövande vackert! Foto: Carl-Axel Bauer

Dag 4: Efter frukost åker vi buss i cirka fem timmar, från bergen mot låglandet i öster och Donaudeltat, nära Svarta Havet. På vägen stannar vi och äter lunch i en vacker lövskog i Ciorani och skådar en stund vid Hasarlâc-sjön. Vid våra skådarstopp har vi bland annat chans se pelikaner, bronsibis, aftonfalk, rostand, mängder av andra änder, samt en hel del småfågel. Vid framkomsten till Tulcea tar vi in på en fyrstjärning hotellbåt, som blir vårt hem de kommande dygnen på Donau. Natt på vår hotellbåt i Tulcea.
 
Dag 5–8: Vi tillbringar dessa dygn på en mycket bekväm hotellbåt i deltat, där vi också intar samtliga måltider. Donaudeltat är ett biosfärreservat och ett av Europas i särklass bästa fågelområden. För att bättre kunna utforska deltats många trånga kanaler och sjöar går vi då och då över i en mindre båt, så att vi kan komma in i smärre kanaler och närmare fåglarna. I deltat finns Europas största koloni av vit pelikan (ca 8000 ex) och några 100 ex krushuvade pelikaner. Här finns också 60 % av världspopulationen av dvärgskarv! Hägrar av många arter, som rall-, natt-, purpur-, silkes- och ägretthäger är vanliga, liksom kaspisk trut och vitögd dykand. Havsörnen är mycket diskret under häckningstiden, men med tur kan vi se någon av deltats ca 10 par. Här och var kan det vara gott om "träsktärnor" – vi har goda chanser på alla tre arterna (skäggtärna, svarttärna och vitvingad tärna). I de väldiga vasshaven finns också mycket småfågel  farmförallt sångare som trast- och vassångare är vanliga, men här finns också säv-, rör- och med tur kaveldunsångare.  

Bronsibisar. Foto: Carl-Axel Bauer

Vi besöker också ett par isolerade gamla byar i deltat, där tiden tycks ha stått stilla i många decennier. Byn Caraorman har många storkbon längs "huvudgatan", men här finns även intressanta dammar med många arter vadare och chans på rödvingad vadarsvala och skäggtärna. En annan mycket pitoresk liten by är Letae med många gamla hus byggda på traditionellt vis, en del väldigt välskötta!
 
Det blir ”favoriter i repris” på vår seglats tillbaka genom deltat till ”civilisationen” i Tulcea. Över vasshavet jagar ständigt brun kärrhök, från vassarna hörs ”ping” från skäggmesar och kungsfiskare susar förbi längs kanalerna. Här och var sitter vackra blåkråkor. Är vädret bra för fågelsträck kan flera arter kärrhök. ormvråk och aftonfalk dra över. Ibland kan man också se större flockar med sträckande träsktärnor.   
 
På kvällen dag 8 kommer vi tillbaka till Tulcea. Middag och natt på hotellbåten.

Vit stork är vanlig på många håll i Rumänien, inte minst i Donaudeltat. Foto: Carl-Axel Bauer

Dag 9: Under tre heldagar kommer vi nu utforska Dobrogearegionen, söder och väster om Donaudeltat. Vi lämnar Tulcea på morgonen med picknicklunch och efter någon timmes körning kommer vi till Celic Dere, där det i de öppna markerna och avenbokskogen finns dvärgörn, sommargylling, göktyta, mindre flugsnappare  och kanske även  balkanmes. Vi fortsätter till Macin-bergen där vi har chans att hitta isabella- och  nunnestenskvätta, stentrast, ortolansparv, härfågel och mellanspett. Det är ett rovfågelrikt område med bl a örnvråk, ormörn och balkanhök. Dessa berg hör till de äldsta i Europa och landskapet är mycket vackert. Middag och natt på ett fyrstjärnigt Ibishotell i Tulcea.
 
Dag 10: Efter frukost går färden åter söderut genom små byar till Deniz Tepe där vi besöker vår första stäpplokal med fältpiplärka, isabellastenskvätta och korttålärka, samt västlig sisel, en slags jordekorre. Kanske visar en ormörn, eller någon annan örn, upp sig! Vi fortsätter till Sinoe-Razelmsjöarna, nära Svarta Havet, som har bräckt vatten och mängder av vattenfåglar. Här finns det fältsångare, men även rastande rödstrupig piplärka och många arter hägrar, vadare och måsar, med tur bl a långnäbbad mås. Vid Vadu, vid svartahavskusten, har vi chans att se rödvingad vadarsvala och tjockfot. Natt på Ibishotellet i Tulcea.

Svarthuvad trut, en 2K-fågel. Foto: Carl-Axel Bauer

Dag 11: Denna dag åker vi längs Donaus biflod Sfantu Gheorghe till Murighiol- och Plopusjöarna där vi kan se pelikaner, svarthuvad mås, dvärgmås och med stor tur svarthuvad trut. Nära Plopul besöker vi en dunge med en koloni av aftonfalk. Biätare kan dyka upp på flera ställen.  Vi stannar till vid Enisala, med en gammal borg på toppen av kullen, och beundrar utsikten över landskapet. Sedan tar vi en promenad i Babadagskogen, där det finns flera arter hackspettar och gott om sångare. Kanske har vi också tur att få se dvärgörn och svart stork! I ett lite öppnare område letar vi efter balkanmes, och beundrar de många praktfulla orkidéerna. Natt på Ibishotellet i Tulcea.

Dag 12: Efter tidig frukost har vi 4-5 timmars transport till Bukarest flygplats, där resan avslutas.

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin