Dag-till-dagprogram, Polen

Dag 1: Flyg till Warszawa. Efter att vi hämtat ut vår minibuss skådar vi oss mot Bialowieza. Vi kommer redan här att häpna av alla vita storkar. Kanske får vi höra sommargylling redan när vi tar första bensträckare. Efter att vi installerat oss på vårt hotell och ätit kvällsmat tar vi en tur i byn och en promenad i Palatsparken. Troligtvis har skymningen gjort entré och från dammarna sjunger trastsångare, flodsångare och näktergalar. Från fälten kan vi höra vaktel och kornknarr. Vi bor på trivsamt ställe mitt i byn. Natt Bialowieza. 

I skogen i Bialowieza kommer vi stöta på mellanspett. Till skillnad mot Sverige finns det ett stort bestånd av dem i Polen.  Foto: Gigi Sahlstrand

Dag 2: Vi börjar tidig morgon i den "stängda" delen av Bialowieza nationalpark. Här måste man ha med sig en lokal guide och man får inte vika av från stigarna. Det är en oerhörd vacker skog där träden lockar till många fotoobjekt. Guiderna brukar ha koll på var hackspettarna häckar så här bör vi redan få några av våra målarter såsom mindre hackspett, mellanspett, tretåig och vitryggig hackspett. Mindre flugsnapparen och halsbandsflugsnappare brukar sjunga flitigt. Och har vi stor tur kan vi få höra/se varg, lo och vicenter. Efter sagt adjö till vår guide åker vi till Kungaekarna. Här brukar mellanspett häcka. Vidare till ån strax före byn Budy, här har vi chans på vitryggig hackspett och andra hackspettar. Vi avslutar dagen vid östra bron i Bialowieza. Lundsångare, rosenfink, flodsångare, trastsångare, kornknarr och sommargylling är ett urval av fåglar som brukar höras här. Natt Bialowieza. 

En del av träden mäter en imponerande höjd i Bialowieza nationalpark. Foto: Gigi Sahlstrand

Dag 3: Vi lämnar nu Bialowieza för bege oss till nästa nationalpark, Biebrza. På vägen dit lägger vi en lång tid vid Siemenovka dammen/sjön. Där går järnvägen rakt över in i Vitryssland, banvallen blir en utmärkt skådarplats för se över vattnet och vassarna! I sjön ses många änder, ägretthäger och alla arterna kärrtärna (skägg- och svarttärna och vitvingad tärna), citronärla häckar här likaså pungmes. Goda chanser här för skrikörnar. Vi skådar på tre olika ställen i området – från fågeltorn, vall och järnvägsspåret. 

Pungmes vid järnvägen över Siemenovka-dammen. Foto: Gigi Sahlstrand

Nästa stopp blir fiskdammarna vid Knyszyn. Där häckar sångsvan, gråhake-, små- och skäggdopping samt några vadare. Havsörnar, backsvalor, kärr-, rör- och sävsångare är fler arter vi kommer stöta på. Vi installerar oss nu på fina hotellet i Goniadz som ligger precis vid floden. Deras matsal går inte beskriva – måste upplevas! För dem som orkar gör vi en liten kvällspromenad i omgivningarna. Du kommer imponeras av grodkörens höga ljud och från ditt sovrumsfönster kan du höra rördrom och småfläckig sumphöna! Natt i Goniadz.

Vårt boende i fyra dygn i Goniadz. I trädgården sjunger både sommargylling och rosenfink ihop med den ljudstarka grodkören. Foto Gigi Sahlstrand. Foto: Gigi Sahlstrand

Dag 4: Troligtvis vaknar du till rosenfinkens och sommargyllingens sång. Vi börjar med ett stopp vid bron i Goniadz och går upp i tornet. Sen vidare till Budne. Här vi har vi bra chans på svart stork, härfågel, ägretthäger, olika tärnor m m. Sen är det dags för Mscichy, en av många måsten i Biebrza. Vi parkerar utmed vägen och vandrar ut till tornet ute vid floden. Promenad på ca två km enkel väg (beror på vattenståndet). Aftonfalk, ängshök och citronärlor kan vara möjliga här och vi har chans på dvärgrördrom. Mängder med bruna kärrhökar och skäggtärnor. Några rödspovar brukar kunna ses liksom svart stork. Efter middagen tar vi en kort lyssning från bron i Goniadz efter beckasiner, vattenrall, näktergalar m m, sedan ger vi oss in i byn, där häckar tornuggla. Den brukar kunna ses strax innan kl 22 vid hustaket där den sitter och låter sitt kusliga läte!. Natt i Goniadz.

Det finns många, om inte lite originella fågeltorn i Polen. Här i Mscishy. Foto: Gigi Sahlstrand

Dag 5: Vi börjar dagen med att åka söderut på östsidan om floden, till vattensångarstället, Bagno Lawki. Vi följer en träspång som leder ett 100-tal meter ut på våtängarna. Här ”kryllar” det av vattensångare, en stor upplevelse! Chans också på kornknarr, men den har vi säkert hört innan på lämpliga ställen. Även chans på jorduggla och skrikörnar. Därefter tillbaka en bit, till Osowiec-Twierdza, där flera gamla betongfästningar gör oss påminda om andra världskriget. Här finns två fågeltorn och en spång som vi besöker. Vid ena tornet har svarthalsad dopping setts. Utmed spången häckar det pungmes. Blåhake brukar ses och vi har chans på ängshökar. I Osowiec-Twierdza ligger nationalparkens kontor med en viss shoppingmöjlighet. Här kan man köpa kartor, böcker, handkarvade fåglar. Här ser vi säkert flera svarta rödstjärtar. Efter middag kanske några vill ta en vandring jämte floden. Det är mycket fågel och grodor som låter i skymningen. Natt i Goniadz. 

På span efter vattensångarna i Bagno Lawki. Foto: Gigi Sahlstrand

Dag 6: Morgonpass på ”större skrikörnsstigen” väster om Wolka Piazc. Vi vandrar i en sumpskog utmed en grävd kanal. Här finns gråspett, vitryggig hackspett, en del sångare bl a flod-, vass- och lundsångare och chans på bäver. I området häckar större skrikörn men det krävs mycket tur att få syn på dem. Tyvärr säkert gott om myggor också! Vid ängarna i Kapice bör vi kunna se olika rovfåglar, bl a bra jaktmarker för mindre skrikörnar. Härfågel och varfågel brukar också ses. Vi fortsätter vår skådning i närområdet Goniadz för leta upp ortolansparv. Efter middag åker vi till bron och närområdet. Vi kan ha tur med att höra dubbelbeckasin spela, gräshoppsångare, nattskärra m m. Det är en trevlig skådning från bron över Biebrzafloden i skymningen. Svarttärnor och vitvingade tärnor födosöker över floden. Natt i Goniadz.

Vacker stig att vandra väster om Wolka Piazc. Foto: Gigi Sahlstrand

Dag 7Vi packar ihop för att åka mot flygplatsen i Warszawa och gör vi två stopp längs vägen, dels vid Havsörnssjön (Zygmunta Augusta) utanför Knyszyn. Här hittar vi änder och doppingar samt såklart havsörnar. Sedan går färden till Tykocin, en vacker stad men det är platsen strax utanför som lockar oss. Där brukar biätare snällt visa upp sig och oftast ser man även turturduva och fältpiplärka. Vi njuter av biätarna och passar på äta vår sista lunch i fält, en trevlig avslutning innan det är dags att åka till flygplatsen. Hemresa

Floden Biebrza med byn Goniadz i bakgrunden. Foto: Gigi Sahlstrand
 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin