Dag-till-dagprogram, Södra Spanien,
norra Marocko & Gibraltar

Dag 1: Direkt efter ankomsten i Malaga möter vår lokala guide, Javier Elorriaga, upp oss. Han kommer att vara med oss under hela resan. Vi kastar oss direkt in i spanska fågellivet då vi besöker det närbelägna reservatet Parque del Guadalhorce, bara tio minuters bilfärd från flygplatsen. Här kommer vi att tillbringa ett par timmars avkopplande vandring och fågelskådning och få en utmärkt introduktion till Medelhavets fågelliv – större flamingo, kopparand, styltlöpare, svartbent strandpipare, skäggtärna, biätare, svartstare, tofslärka, rostgumpsvala, sammetshätta, grässångare, cettisångare, gulhämpling, munk och halsbandsparakiter och den iberiska rasen av gulärlan, de första dvärgörnarna för resan bör dyka upp, för att bara nämna några…

Parque del Guadalhorce, strax utanför Malaga. Foto: Gigi Sahlstrand
Efter en picknicklunch/mellanmål kommer vi att styra kosan mot Tarifa. Åsynen av Gibraltarklippan, efter en dryg timmes resa indikerar att vi har nått Gibraltarsundet och vi kommer att få den första utsikten över den afrikanska kontinenten, bara 14 km bortsett från Europa. Tarifa, flaggskeppstaden i Gibraltar sund och den sydligaste staden på kontinenten, kommer att vara vår bas för områdena runt Gibraltarsundet. Efter att vi checkat in på vårt hotell i Tarifa går vi till en närliggande restaurang och inviger oss i den goda spanska maten! Natt Tarifa.
Långnäbbad mås med två kentska tärnor. Foto: Gigi Sahlstrand

Dag 2: Under morgonen och förmiddagen besöker vi de mest intressanta platserna i El Estrecho Natural Park. Förutom bra fågelskådarlokaler så får vi se kulturarv och natursköna vyer över sundet. Vi börjar dagen vid Los Lances beach bird observatory i utkanten av Tarifa, som överblickar kustlagunen. Detta är en viktig rastplats för vadare, vitfågel och tärnor. De omgivande ängs- och jordbruksområdena är utmärkta för kornsparv, grässångare, svarthakad buskskvätta, korttålärka och fältpiplärka. Dessutom har svartbent strandpipare sina boplatser här. Över havet kan vi se havssula och gulnäbbad lira flyga lågt över Atlanten. I en närliggande skogsglänta vi hittar några Medelhavsorkidéer, såsom Praktofrys (Ophris tenthrendinifera) och mycket sällsynta Tvåbladsyxne (Gennaria diphylla).


Efter en välförtjänt fikapaus beger vi oss till bukten Bolonia och Sierra de La Plata (25 minuters bilfärd från Tarifa). Detta är ett vackert område med fin panoramautsikt ut över Gibraltarsundet inklusive en stor sanddyn i en tallskog. Den antika romerska staden Baelo Claudia, som grundades under det andra århundradet f.Kr., ligger vid stranden.


I klipporna Sierra de la Plata finns en gåsgamskoloni. Vid den här tiden på året kommer vi att kunna få se ungarna ständigt tigga efter mat och samtidigt har vi en slående vacker utsikt. Dessutom är detta en utmärkt plats för att se smutsgam, blåtrast, medelhavsstenskvätta, lagerlärka, rödhuvad törnskata, ”iberisk” gröngöling, klippsvala och, med lite tur, stubbstjärtseglare. Vi kommer också att avnjuta vår picknicklunch här.


Tidigt på eftermiddagen återvänder vi till Tarifa för en val- och delfintur utanför hamnen. Båten kommer att navigera halvvägs mellan Europa och Afrika, precis där Atlanten möter Medelhavet. Vi har chans på öresvin, strimmad delfin och långfenade grindvalar, som ofta surfar och hoppar rakt framför fören på vår båt. När vi stiger av tittar vi på rödfalkarna som häckar i hålen i de gamla murarna runt Tarifa. Sedan är det dags för middag på en restaurang bredvid vårt hotell i Tarifa. Natt Tarifa.

Den magnifika utsikten från Sierra de la Plata. Foto: Gigi Sahlstrand

Dag 3: Idag kommer vi att besöka Gibraltar, ett brittiskt territorium, på den sydligaste delen av iberiska halvön. Vi tar linbanan upp till naturreservatet Upper Rock där berbermakaker (apor) lever. Här får vi chans att se den svårsedda klipphönan, nationalfågeln för Gibraltar. Båda arterna har införts för flera århundraden sedan för att ge underhållning åt de brittiska trupperna. Sammetshättor, gärdsmygar och brandkronad kungsfågel är rikliga i skogsområdet.
 
The Main Street i Gibraltar, där vi äter lunch, har en typisk brittisk atmosfär. Vi kommer även att besöka fyren i Europa Point, vid den sydligaste spetsen av Gibraltar, som är en intressant plats för att observera sjöfåglar och sträckande rovfåglar om det blåser västliga vindar.
 
Efter att vi har passerat igenom tullen tillbaka till Spanien, åker vi tillbaka till Tarifa via en korkekskog där de iberiska gransångarna är lätt att hitta i april. Natt Tarifa.

Aporna uppe på Gibraltar klippan är inte höjdrädda. Foto: Gigi Sahlstrand

Dag 4: Efter frukost i Tarifa tar vi färjan till Tanger i Marocko, ca en och en halv timmes resa. En minibuss väntar i hamnen redo att ta oss till Asilah (50 kilometer från Tanger). Asilah är en lugn liten gammal stad och ”vacker-som-ett-vykort”. Staden vetter mot Atlanten och är omgiven av palmer och stenmurar som byggdes av portugiserna på 1400-talet. Här kommer vi att njuta av vår första färska myntate.
 
Vi äter lunch på restaurang, och efter denna matintroduktion till det Marockanska köket, besöker vi Lower Loukkos våtmarker, ca 50 kilometer från Asilah.
 
Oued Loukkos är en utmärkt skådarlokal, även om den tyvärr hotas av byggandet av en järnväg som kommer att förstöra en del av fåglarnas livsmiljö. Rallhäger, natthäger, bronsibis, skedstork, purpurhäger, purpurhöna, vassångare, rödvingad vadarsvala, sandtärna, ängshök, skräntärna, svarttärna, småsnäppa, spovsnäppa, myrspov och tjockfot förekommer i stora siffror här. Här finns också en icke-flyttande underart av rörsångare som eventuellt kan visa sig vara en ny art, spännande! Dessutom är detta den nordligaste häckningsområde för brunstrupig backsvala.

Vårt hotell ligger i Asilah. Här kommer vi att äta en utmärkt middag med marockanska specialiteter. Natt Asilah.

Den charmiga staden Asilah. Foto: Gigi Sahlstrand

Dag 5: Efter frukost i Asilah startar vi resan mot Sidi Bourghaba-reservoaren som ligger i utkanten av Kenitra (130 kilometer från Larache). Sidi Bourghaba är en skyddad våtmark i Atlantkusten av Marocko och håller på bli en av de bästa fågellokalerna i landet. T ex finns här gott om rödhuvad dykand, marmorand, kopparand och vitögd dykand och kamsothöna. I april kommer många av dem vara upptagna med sina ungar.
 
I den omgivande Eukalyptusskogen hittar vi distinkta raser av ”afrikansk” bofink (africana) och den ”marockanska” skatan (mauritanica), en blåare form av vår skata. Trädgårdsbulbyl är vanlig och vi ser också koboltmes här
 
Efter picknicklunch i skuggan med utsikt över sjön, åker vi iväg till den berömda Merja Zerga Lagoon, ca 90 kilometers transport.

Kamsothöna. Foto: Javier Elorriaga

Efter en kopp kaffe i Moulay Bousselham, en liten by på stranden av lagunen, möter vi vår lokala guide, Hassan Dali. Hassan är känd över hela världen för att tidigare visa skådare smalnäbbad spov som övervintrade här regelbundet i små mängder fram till slutet av 1990-talet. Denna art är nu tyvärr troligen utdöd Lokalen är ändå fortfarande väl värd att besöka. Hassan tar oss med på en trevlig båttur i ungefär två timmar för att utforska annars otillgängliga delar av lagunen. På så vis kommer vi att ha goda chanser att närma oss stora grupper av vitfågel rastande på sanden, inklusive specialiteter som långnäbbad mås och rödnäbbad trut. Lagunen är en viktig rastplats för stora samlingar av vadare. Vi bör se kustpipare, skärfläcka, gluttsnäppa, svartsnäppa, myrspov, strandskata, roskarl, svartbent och större strandpipare, småsnäppa, kärrsnäppa, spovsnäppa, småspov är bland de vanligaste arterna. Skäggtärna, sandtärna, småtärna och skräntärna flyger ofta ovanför.
 
Efter båtturen, tillbaka i Moulay Bouselham, kommer vi att ha möjlighet att se palmduvor, en art som snabbt har expanderat och har nu en liten population här.
 
Vid skymningen vi kommer att leta efter kapuggla som finns i närområdet. Arten är tyvärr på nedgång och störningar är ett stort problem, så vi behöver tur! Natt Asiah.

Mycket vitfågel rastar på sanddynerna i lagunen Merja Zerga. Foto: Javier Elorriaga

Dag 6: Vi börjar dagen med att besöka en liten kolonin med stubbstjärtseglare vid det stora torget i Larache. Nästa stopp blir vid Cape Espartel några kilometer från Tanger, som erbjuder fantastisk utsikt över Gibraltarsundet. Därefter kommer vi att besöka medinan (gamla sta´n) i Tanger, inklusive den livliga traditionella marknaden. Detta är en av de få platser i norra Marocko, där man har chans att se hussparv. Arten har häckat här sedan 2006.
 
Vi äter lunch på restaurangen Mamounia Palace innan vi beger oss till hamnen där vi tar färjan tillbaka till Tarifa. Vi är tillbaka på vårt hotell i Tarifa i god tid före middag, så det finns tid att koppla av, shoppa och njuta av staden. Natt Tarifa.

Grönsaksmarknaden i gamla staden i Tanger Foto: Javier Elorriaga

Dag 7: Idag besöker vi La Janda-regionen och dess omgivningar, norr om Tarifa, och letar efter några av de mest intressanta arterna i regionen.
 
På vårt första stopp kommer vi att besöka ett jordbruksområde där ängshök häckar. Vi kommer att köra längs ett av de bäst bevarade kustområdena i Spanien som tar oss till Barbate våtmarker. Här finns ljudliga flockar av rödvingad vadarsvala och tjockfot gömmer sig på holmarna i de tidigare saltanläggningsdammarna. Styltlöpare, skärfläcka och större flamingo förekommer här också.
 
Nästa stopp blir vid en koloni med eremitibis. Efter ett lyckat etableringsprojekt, häckar denna kritiskt hotade art återigen vid Gibraltarsundet. 2014 häckade 22 par. Här får vi en unik chans att observera och fotografera en av de mest sällsynta fågelarterna på jorden på mycket nära håll utan att vi stör.
 
Andra halvan av dagen kommer vi att besöka en lagun som nu förvandlats till jordbruksmark där stora grupper av flyttfåglar, vadare och rovfåglar rastar. Brun kärrhök, svartvingad glada, brun glada, dvärgörn och ormörn födosöker här. Detta är dessutom en av de bästa platserna i Spanien för att observera den sällsynta hökörnen och den endemiska spanska kejsarörnen. Hundratals kohägrar har sina bon hängande i strandvegetation där även bronsibis häckar. Purpurhöna och trastsångare kan observeras i vassarna. Kalandarlärka finns rikligt på fälten och minervauggla är ofta aktiva här dagtid. Med lite tur kommer vi att hitta berguv på sin dagskvist. Natt Tarifa.

Man får se ermitibisens koloni på nära håll. Foto: Javier Elorriaga

Dag 8: Under vår transport tillbaka till Malaga flygplats finns säkert mycket rovfågel att titta på. Vi gör stopp om tiden medger. Hemresa.

Rödvingad vadarsvala. Foto: Javier Elorriaga
 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin