Dag-till-dagprogram, Vadehavet

Lauwersmeer vaknar, gömsle vid Ezumakeeg. Foto: Ola Bondesson

Dag 1: Avfärd från Växjö 16.00. På vägen ner blir det fika eller mat i Höör innan vi checkar in för färjan i Trelleborg. Färjan avgår 22.00. Natt på färjan i 2-bäddshytt.

Dag 2: Färjan anländer Travemünde vid 07.30. Därefter vidtar transport genom Tyskland förbi Hamburg, Bremen och Oldenburg till holländska gränsen (260 km). Därefter åker vi genom norra Holland förbi Groningen och Leeuwarden till Harlingen (150 km). Där tar vi kvällsfärjan vid 18.00 över till Terschelling dit vi anländer 20.00 efter en härlig färd över Waddenzee. Natt i West-Terschelling.

Det holländska Waddenzee med ön Terschelling i bakgrunden. Foto: Ola Bondesson

Dag 3: Heldag på Terschelling. Ön är den viktigaste häckplatsen i Holland för blå kärrhök med 30 häckande par men den vanligaste rovfågeln är ändå brun kärrhök (upp till 70 häckande par). Andra häckande arter är skedstork (70 par), svartbent strandpipare, rödspov (200 par), jorduggla (5-10 par), sydnäktergal, blåhake, svarthakad buskskvätta, härmsångare, trädgårdsträdkrypare, gråsiska av rasen cabaret samt rosenfink. På ön finns också mycket stora kolonier av häckande gråtrut, silltrut, silvertärna och fisktärna. Nu är vi ju verkligen i slutet på häcktiden men de flesta fåglarna är ännu kvar på ön vid den här tiden. Dessutom har de stora mängderna av arktiska vadare anlänt och stora antal uppehåller sig på och kring Terschelling. Natt i West-Terschelling.

En flock med myrspovar och ljungpipare. Foto: Ola Bondesson

Dag 4: Morgon, förmiddag och början på eftermiddagen tillbringar vi på Terschelling och skådar vidare. Det här är ju en mycket speciell plats, livet ute på de Frisiska öarna är särpräglat och vi tar chansen att verkligen suga in atmosfären och också att känna det lugn som det alltid blir när man vistas på en ö. Vi tar färjan vid 17.30 tillbaks till Harlingen. Därefter kortare transport till Dokkum som blir vår bas under de kommande tre dagarna. Natt på Hotel De Abdij van Dokkum.

Dag 5-7: Två av de här dagarna ägnas åt skådning i Friesland och en till att åka över Afsluitdijk till västra Nederländerna, den provins som heter Nordholland. I Friesland kommer vi att lägga mycket tid på Lauwersmeer, som ligger på bekvämt avstånd från Dokkum. Ute vid kusten av Waddenzee finns flera bra observationspunkter såsom Paesens, färjeläget vid Holwerd, Zwarte Hahn och Westhoek där man kan studera vadare, änder och måsar. Utanför Harlingen finns en mindre våtmark som kan vara intressant. Vid Piam på Ijsselmeers östra strand finns ett intressant gömsle. Detta är ett axplock av några lokaler som vi kan komma att besöka. I Nordholland ligger den lilla hamnen Den Oever varifrån man bäst ser svarttärnornas nattsträck. Lite längre västerut finns en utsiktsplattform över området Normerven. Det är en del av den stora, mycket grunda havsviken Balgzand där svarttärnorna övernattar. Balgzand utgör Vadehavets avslutning i väster och är mycket fågelrik. Nätterna i Dokkum.

Roskarl i sommardräkt. Foto: Ola Bondesson

Dag 8: Efter frukost blir det transport till Ostfriesland i Tyskland. Det är också ett fågelrikt område vid de tyska Wattenmeer. På gränsen mellan Nederländerna och Tyskland ligger den stora havsbukten Dollard där floden Ems mynnar. Runt denna finns det fina fågellokaler både på den nederländska och den tyska sidan och vi kommer att skåda på dessa under dagen. Natt utanför den lilla staden Aurich.

Dag 9: Sista hela dagen på resan. Vi tar chansen och skådar på morgonen före frukost. Sedan hinner vi med lite mer skådning på några lokaler i Ostfriesland innan det blir dags att ta sikte mot Travemünde. Där käkar vi middag innan det blir dags att checka in på färjan som avgår vid 22.00. Natt på färjan.

Smådopping, en ganska vanlig syn i lokalerna vid Vadehavet. Foto: Ola Bondesson

Dag 10: Färjan anländer Trelleborg vid 07.30. Vi äter frukostbuffé på färjan innan dess och därefter blir det transport upp till Växjö via Svågertorp. Vi beräknas vara i Växjö lagom till lunch.

 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin