Dag-till-dagprogram, Skottland

Färjan ut till Islay med Paps of Jura i bakgrunden. Foto. Ola Bondesson

Dag 1: Flyg Stockholm/Göteborg/Malmö till Glasgow. Transport till North Berwick (13 mil). Inkvartering på hotellet och eventuell lite eftermiddagsskådning i Firth of Forth. Viken hyser en lokal population av öresvin och man kan även se andra valar och delfiner. Vi bekantar oss också med de första havsfågelarterna såsom toppskarv, stormfågel och havssula. Goda chanser på alla alkorna också. Natt i North Berwick.

Dag 2: Morgonskådning i Firth of Forth. Efter frukosten besök på destilleriet Glenkinchie, ett av tre låglandsdestellerier som fortfarande är i produktion. Därefter besök på Tantalion Castle vid Nordsjökusten med en härlig utsikt över Firth of Forth och den stora havssulekolonin på Bass Rock. Transport till Seahouses där vi stannar i två nätter. På vägen kanske vi besöker Lindisfarne, men hit finns endast en ebbväg, så tidvattnet bestämmer när vi kan komma ut. Total transport under dagen 15 mil. Natt i Seahouses.

Dag 3: Vi besöker Farne Isles med landstigning på två av öarna – Staple Island samt Inner Farne. På Staple möter vi lunnefåglar, sillgrisslor, toppskarvar och stormfåglar på häckplats på riktigt närhåll. Vi ser också tordmular och tretåiga måsar. Bland öarna finns också kolonier med gråsäl som vi tittar på. Själv har jag sett späckhuggare från Staple Island. På Inner Farne finns stora kolonier med häckande kentska tärnor och silvertärnor. Det var också här som rosentärna häckade och skall vi få se någon är det vid besöket på Inner Farne. Natt i Seahouses.

Lunnefågel på Staple Island. Foto: Ola Bondesson

Dag 4: Under någon av dagarna i Seahouses kommer vi att besöka Lindisfarne, den största av öarna i ögruppen Farne Isles. Hit kommer man bara på en ebbväg så tidvattnet kommer att bestämma vårt besök. Slottet på Lindisfarne är imponerande och med stormfåglar häckande i branterna nedanför. Det är en ö med speciell charm och vi kommer bl.a. att titta på klostret som vikingarna plundrade på det första kända vikingatåget. Längs ebbvägen kan man se vadare och på Lindisfarne finns chanser på smådopping och småtärna. Dagen används till transport tvärs över Storbritannien till sydvästra Skottland (22 mil). Från Ardrossan tar vi färjan över till Broddick och ön Arran. På överfarten har vi mycket goda chanser på mindre lira, toppskarv och havssulor. Ofta ser man också tumlare eller andra småvalar. Natt i Lochranza.

Dag 5: Heldag på Arran, som är ett Skottland i miniatyr. I norr Högländerna, där det högsta berget Goat Fell når nästan 1 000 m.ö.h, med stora ljunghedar. Här spanar vi efter blå kärrhök, kungsörn och pilgrimsfalk men den vanligaste rovfåglen är den skottarna kallar turistörn – ormvråk. Ljunghedarna är bra områden för moripa och ljungpipare. Runt kusterna ser vi arter vi är vana vid hemma från Sverige t.ex. ejder, småskrake, strandskata och större strandpipare. Vi har dock mycket goda chanser på toppskarv, havssula, mindre lira, smålom och flera arter alkor. Det finns också goda chanser på tumlare eller andra havsdjur, Kilbrannan Sound, på Arrans västsida, är en mycket bra lokal för världens näst största fisk brugden och kanske kan vi med stor tur få se ett sommartidigt ex. Bland småfåglarna kan skärpiplärka, forsärla och svarthakad buskskvätta nämnas. Natt i Lochranza.

Kronhjortar, på alla AviFauna resor strävar vi efter att alltid ha nära till djuren och naturen. Foto: Ola Bondesson 

Dag 6: Morgonskådning kring hotellet där vi tittar på den imponerande slottsruinen och kanske några morgonpigga kronhjortar. Efter frukost tar vi färjan från Lochranza över till fastlandet och transporterar oss ner till Campbeltown (5,5 mil). Eftermiddagen ägnar vi åt ett besök på det enda destilleri i Skottland som har hela produktionslinjen inom sina egna väggar, Springbank. Vi går en rundtur både på Springbank och det nybyggda destilleriet Glengyle. Därefter gör vi en omfattande whiskyprovning under ledning av en av destilleriets whiskykännare där vi får chans att avsmaka de många olika whiskysorter som gjort destilleriet världskänt. Natt i Campbeltown.

Dag 7: Heldagsskådning på södra delen av halvön Kintyre. Landskapet här nere är häftigt och saltstänkt. Vid Southend kan vi skåda ut över Sanda Island där det finns häckande alkor samt också mindre lira och stormsvala. Från fyrplatsen vid Mull of Kintyre ser man över till Nordirland och Islay. Vi besöker Machrihanish Bird Observatory där chanserna är mycket goda för stormsvalor och vinterhämplingar. På hela halvön är chanserna goda för kungsörn och pilgrimsfalk och längs kusten observeras utter regelbundet. En häckplats för pilgrimsfalk är Davarr Island i Campbeltown Loch och härifrån kan man också spana ut till Ailsa Craig, som är världens näst största havssulekoloni. Natt i Campbeltown.

Toppskarv fotograferad vid Machrihanish. Foto: Ola Bondesson

Dag 8: Morgonskådning på södra Kintyre. Efter frukost och shopping i Campbeltown så blir det transport upp till färjeläget Kennacraig (5 mil), där vi tar färjan ut till Islay. Under färjeturen är chanserna mycket goda på havssulor, toppskarv, lommar, alla alkorna, stormfågel, mindre lira och tretåiga måsar. På den här sträckan är också chanserna som störst på storlabb och tumlare. Efter incheckning på hotellet i Bowmore, där vi bor de följande 4 nätterna, så besöker vi Islay Wildlife Information Centre. Natt i Bowmore.

Dag 9–11: Tre heldagar på Islay för fågelskådning och besöka whiskydestillerierna samt intressanta historiska platser. En heldag kommer vi att ägna åt fågelskådning med en lokal guide på ön då vi besöker RSPB: s reservat Loch Gruinart, Ardnave Point m.m. Andra fågellokaler vi kommer att besöka själva är Loch Indaal, Bridgend, Mull of Oa samt områdena öster om Ardbeg där chanserna är goda på knubbsäl och utter. Islay är högst intressant ur fågelsynpunkt hela året och ett par av målarterna för vårt besök är jorduggla, tornuggla och alpkråka. Därutöver kommer vi att se många arter vi tidigare sett och nu får möjlighet att studera igen. Vi kommer att besöka Kildalton Cross samt slottet vid Loch Finlaggan där Lord of The Isles styrde sitt rike. Av destillerierna så kommer vi att göra rundvandringar på Lagavulin och Kilchoman. På Lagavulin kommer vi att göra en whiskyprovning i ett av deras lagerhus under ledning av lagerhuschefen. Då provar man whiskyn direkt från faten, starkt men intressant då man får prova en mängd olika åldrar från de allra mest nygjorda till något mycket gammalt. Kilchoman är öns nyaste destilleri och också det minsta. Det är ett litet gårdsdestilleri som skiljer sig från vad vi tidigare besökt. Vi kommer också att luncha på Ardbeg, som har öns absolut bästa lunchrestaurang och då också besöka deras shop. Vi gör också besök på shopparna på Bowmore och Bruichladdich. En av dagarna åker vi över till Isle of Jura där kronhjortarna är speciellt talrika. Ön är mycket mer bergig än Islay och den vilda naturen tar tag i en. Vi besöker också öns enda destilleri. Nätterna i Bowmore.

Ardbeg, ett av de mest klassiska destillerierna. Foto: Ola Bondesson

Dag 12: Vi har halva dagen på oss att skåda på Islay innan vi tar eftermiddagsfärjan från Port Askaig tillbaks till Kennacraig. På färjeturen tillbaks till fastlandet jobbar vi hårt på att se alla de arter jag nämnde för utresan. Kanske har vi missat någon som vi nu kan plocka in. Färjeturerna är de som erbjuder bäst chanser på mindre lira, storlabb och valar. Från färjeläget är det en transport på 8 mil till den lilla staden Inveraray. Efter incheckning på hotellet, där vi stannar två nätter, blir det whiskyprovning under ledning av personal från den kända whiskyaffären Loch Fyne Whisky. Natten tillbringar vi på The George i Inveraray.

Dag 13: Sista heldagen på resan och dags att leta efter några arter vi hittills kanske inte sett eller haft dåliga obsar på. Vi besöker en del skogsområden, som det inte varit så mycket tidigare på resan. Bra fågellokaler är Dubh Loch och Glen Sheera. Loch Fyne, där Inveraray ligger, är Skottlands längsta havsvik och bjuder ofta på goda obsmöjligheter av arter som toppskarv och tobisgrissla. I bäckarna runt Inveraray finns det gott om forsärlor. Dagen bjuder också på lite kultur i form av stadsmiljön, den lilla hamnen och slottet i Inverary. Det blir också möjlighet till lite avslutande shopping i Inveraray. Natt i Inveraray.

Tobisgrisslor. Foto: Ola Bondesson
Dag 14: Transport till flygplatsen i Glasgow (7 mil). Flyg tillbaks till Skandinavien.
 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin