Dag-till-dagprogram, Korsika

Dag 1: Flyg Stockholm/Göteborg/Köpenhamn till Bastia dit vi anländer på kvällen. Vi installerar oss på hotellet och inleder vår Korsikavistelse med resans första kulinariska upplevelse.

 

Dag 2: På förmiddagen åker vi en dryg timme norrut på halvön Cap Corse. Målet är den lilla kustbyn Barcaggio. Bland de fåglar vi hoppas få se kan toppskarv och rödnäbbad trut nämnas. Rödnäbbad trut har sin enda korsikanska häckningskoloni här i närheten. Området öster om Barcaggio är en känd fågellokal där vårsträcket kan vara magnifikt. Aftonfalk är en av de flyttfåglar som regelbundet observeras här i maj månad. På västra sidan av Cap Corse stannar vi till för lunch i den pittoreska byn Saint-Florent. Härifrån tar det cirka två timmars bilkörning för att nå den historiskt viktiga staden Corte. Vi gör en rundvandring i staden med sikte på citadellet där stensparv ses ibland. Natt i Corte.    

Rödnäbbad trut är en exklusiv fågel som observeras längs den korsikanska kusten. Foto: Anders Blomdahl

Dag 3: Heldag i Ascodalen. Tre mil norr om Corte ligger avtagsvägen till den magnifika dalen Asco. På smala och slingriga vägar når vi tallskogarna där den korsikanska nötväckan har valt att slå sig ner. Vi har goda chanser att få se lammgam, alpseglare och alpkaja segla förbi de mäktiga bergstopparna. Blåtrast och alpjärnsparv kan hittas i klippbranterna. Korsikansk citronsiska är inte ovanlig här uppe i bergen. Vi hoppas få se några mufflonfår, men de är svårobserverade. Natt i Corte.  

 

Dag 4: En stor del av dagen besöker vi Restonicadalen strax söder om Corte. Vi kan förvänta oss ungefär samma fåglar som igår med storslagen natur och medhavd lunch. Vi har chans att se både korsikansk nötväcka och korsikansk citronsiska. Vi åker tillbaka till Corte i tid för ytterligare rundvandring i staden. Natt i Corte.

I klippbranterna i Asco- eller Restonicadalen bör vi se den vackra blåtrasten. Foto: Anders Blomdahl

Dag 5: Transport till Bonifacio, via Col de Sorba och Ajaccio (drygt 20 mil). Vi gör stopp längs med vägen och hittar sannolikt häcksparv. Vi når fram till Bonifacio i tid för att (i fall vädret tillåter) kunna uppleva en vacker solnedgång. Natt i Bonifacio.        

 

Dag 6: Heldag i och kring Bonifacio där vi övernattar. Över havet flyger förhoppningsvis gulnäbbad lira och medelhavslira. Blek tornseglare är karaktärsfågel men inte alltid lätt att identifiera. I stadens utkanter letar vi efter olika intressanta sångare i den lågvuxna macchian; sardinsk sångare, provencesångare, rödstrupig sångare och sammetshätta. Den som är tålmodig kan hitta en gäst från Sardinien – spansk sparv bland alla italienska dito.

Rödhuvad törnskata är en av de typiska Medelhavsarterna vi hoppas få se. Foto: Göran Pettersson

Dag 7: Transport till Bastia via Porto-Vecchio och ruinerna i Aleria (knappt 17 mil). Vi har inga bestämda stopp för fågelskådning inplanerade denna resdag, men vi stannar till på platser för eftersök av arter vi eventuellt inte fått se så bra tidigare. Natt i Bastia.

 

Dag 8: På morgonen gör vi ett besök vid våtmarken Etang de Biguglia. Här kan vi förvänta oss att se större flamingo, silkeshäger, ägretthäger och cettisångare. Med tur kan vi hitta t.ex. rallhäger och tjockfot. Lunchen intas nära Patrimonio som också är det bästa området på Korsika för vinprovning. Druvan Niellucciu är en av de specialiteter som vi kan prova här. Hemresa på kvällen och sen ankomst till Skandinavien

Med stor portion tur kan man hitta tjockfot på Korsika. Foto: Anders Blomdahl

 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin