Lesbos 29 april – 6 maj 2018

Reseledare: Curt Johnsson OBS: RESAN ÄR FRAMFLYTTAD EN DAG
FULLBOKAD

I våtmarkerna finns styltlöpare. Foto: Curt Johnsson

Den som en gång i sträcktider varit på Lesbos för att skåda fågel känner en längtan att återvända dit. Ön som är ovanligt rik på vatten för att ligga i östra Medelhavet, liknar mest en jättestor fågelautomat. Oräkneliga antal örter av mångahanda och väldoftande slag ger fröer och insekter så det räcker åt alla. Tättingar far runt som just tättingar över ön och vid dammar och vattendrag vadar en uppsjö hägrar och vadare. Även en del rovfåglar av förnämare slag väntar på att få spegla sig i våra frontlinser. Vi besöker ön när vårsträcket fortfarande är intensivt, samt när Krüpers nötväcka fortfarande har ungar i boet och de första olivsångarna har anlänt.

Minervaugglan är väl spridd över ön.  Foto: Curt Johnsson

Lesbos är den största ön i Egeiska havet, men ändå liten nog att lära känna en smula under ett veckolångt besök – endast 70 x 45 km stor. Den är numera väletablerad som fågelmagnet och betraktas som en av Europas bättre platser när det gäller att observera vårsträcket från Afrika till Europa/Asien. Lesbos är strategiskt belägen alldeles utmed Turkiets västra kust. Ön har alltså ett för grekiska övärlden överraskande stort antal våtmarker och vattenflöden och detta tillsammans med ett småskaligt, obesprutat jordbruk – t.ex. en flock mjölkfår och några olivlundar – med en mångfald insekter och fröer, utgör lockelse för rastande fåglar.

Dvärgrördrom har vi god chans att träffa på. Foto: Curt Johnsson

Till detta kommer en rad högst intressanta häckare med Krüpers nötväcka och gulgrå sparv i spetsen, vilka här har sina enda europeiska häckningsplatser. Andra sydosteuropeiska häckare är t.ex. olivsångare, mästersångare, balkansångare, balkanmes, klippnötväcka, masktörnskata och rostsparv vilka återfinns i några av öns olika habitat som klippiga berg, macchia, aleppotallskogar, glesa stenekskogar, olivlundar, betesmarker, saliner, dammar, åar och bäckar. Över havet kan man se medelhavsliror samt enstaka scopoliliror (utbruten från gulnäbbad lira) och rödnäbbade trutar. Vi siktar på att besöka de olika habitaten och kortare promenader i lugnt tempo är standard.

Den vanligaste sköldpaddan på ön, kaspisk bäcksköldpadda. Foto: Curt Johnsson

Ön är inte på långa vägar lika turistpräglad som en del andra grekiska öar, även om det är gott om skådare på Lesbos under tiden för vårsträcket. Det bor cirka 85 000 personer på ön och huvudstaden Mytilini har inte fler än 30 000 invånare. Jordbruk och fiske, främst oliver och sardiner, är huvudnäringarna och i någon mån även turism. Många olivträd är gamla och insektsrika och drar till sig bl.a. härfågel, mellanspett, sångare och masktörnskata.

Aftonfalkarna sträcker förbi Lesbos när vi är där. Här en hona. Foto: Curt Johnsson

Flyktingvågen som tog fart sommaren/hösten 2015 satte Grekland och Lesbos på kartan. Nästan en halv miljon flyktingar passerade Grekland och idag, i början på 2017, finns fortfarande cirka 60 000 kvar i landet, med några tusen av dem på Lesbos.
 
Vi kommer att bo hela veckan i utkanten av byn Skala Kalloni i norra änden på Kalloni-bukten, en bördig och våtmarksrik trakt där de bra fågellokalerna ligger tätt. Före frukost skådar vi ofta en stund i hotellets omgivningar, bl.a. Kalloni Pool och Christou River. Den som vill kan istället sova skönhetssömn fram till morgonmålet. Efter frukost är det dags att fara iväg och skåda. De mest avlägsna fågellokalerna ligger en dryg timmes bilfärd bort och vi äter en av hotellets goda lunchkorgar ute i fält, under någon stenek eller aleppotall eller på någon ryggås ute i det fria. Vi räknar med att vara tillbaka på hotellet under sena eftermiddagen de flesta dagar. Tidig kväll har vi "kvällsrop", dvs. går igenom obsarna för dagen, och därefter promenerar vi in till byn och äter, alternativt äter av hotellets goda mat de dagar då vi varit i farten lite längre än normalt. Någon kväll gör vi ett försök på dvärguv och tornuggla en liten bit bort.

Detta är helt klart en resa för turturduvor, även om vi brukar höra fler än vi ser. Foto: Curt Johnsson

Curt Johnsson, eller Curre Skåning som han kallas, har lett AviFaunas resor till Lesbos vid hela sex tillfällen tidigare. AviFaunas resor till Lesbos och Grekland är mycket populära och det här blir åttonde resan till Lesbos och den artonde turen till Grekland.

Vi räknar med att kunna se ca 150 –160 fågelarter under resan.

Den vackra och fågelrika Napidalen blir vår slutpunkt på resan. Foto: Curt Johnsson
Resrutt. Dag 1: Resan startar på flygplatsen i Mytilene med transport till vårt hotell i Skala Kalloni. Dag 2: Kalloni Pool, Nedre Tsiknias River, Kalloni Saltpans, Alykes Wetlands. Dag 3: Nedre Christou River, Mesa, Kofinas, Achladeri Forest, Skamnioudi. Dag 4: Lardia Valley, Isabellakorsningen, Ipsilou, Faneromeni. Dag 5: Metochi Lake, Aghios Ioannis, Sideras, Potamia-dalen. Papiana på kvällen. Dag 6: Övre Christou River, Raptor Point, Lepetimnos, Skala Sikaminea, Kavaki. Dag 7: Övre Tsiknias River, Övre Napidalen. Dag 8: Resan avslutas på flygplatsen i Mytilene.
 
Pris utan flyg: 18.700 kr. (9–12 deltagare).
Pris med flyg: ca 23.200 kr. (9–12 deltagare).
Enkelrumstillägg: 2.100 kr.
Ungdomspris utan flyg: 16.800 kr.
Ungdomspris med flyg: ca 21.300 kr.
Allt detta ingår:
Logi i dubbelrum på turistklasshotell
Helpension
Alla transporter
Svensk reseledare
Fågelskydd
Utförlig förhandsinformation
Reserapport
Tillkommer: övrig mat.
 
I resans pris ingår inte flyg till startorten. Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygpris: ca 4.500 kr. Flygtillägg kan förekomma från vissa orter.
 
Klimat. Något varierande, mest soligt och varmt, 20–25º C. Viss risk för någon lättare regnskur. Morgnar och kvällar kan vara lite småsvala. Ibland blåser en relativt sval vind från norr.
 
Tempo. Enstorksresa, d v s. lugnt tempo. Vi startar dagen tidigt och avslutar den i allmänhet vid eftermiddagens slut, förutom uggleskådning en kväll.
 
Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se
 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin