Polen

17–24 maj 2018 – Tjejresa  FULLBOKAD

24–31 maj 2018 – Mixad avgång  FULLBOKAD

Reseledare: Gigi Sahlstrand

Vit stork, Polens nationalfågel. Foto: Gigi Sahlstrand

Följ med till ett härligt fågelrikt östra Polen. Här går de vita storkarna och födosöker på jordbruksmarkerna, som i södra Sverige förr i tiden. Den fantastiska lövskogen i Bialowieza hyser alla Europas hackspettar och det finns goda chanser att få se både visenter och kronhjortar! I de enorma våtmarksområdena i Biebrza räknar vi med fina observationer av svart stork, vitvingade tärnor, häckande citronärlor och sjungande vattensångare! Och allt det här så nära Sverige!


Polens östra delar är de område som är mest attraktivt för oss fågelskådare. Där finns två stora nationalparker. Bialowieza urskog är den äldsta nationalparken i Polen och en av de äldsta i Europa. Skogen är 8 000 år gamla och är det enda kvarvarande exemplet av de skogar som en gång täckte stora delar av Europa. En tredjedel av nationalparken ligger i Polen och övriga delen i Vitryssland. Parkens djurliv uppgår 11 000 arter varav 62 arter däggdjur och 200 fågelarter. Detta vildmarksområde bebos även av ca 300 visenter och har vi tur kan vi höra en varg yla eller se ett lodjur hasta förbi.

 

Men det är främst hackspettarna vi är här för – vi har nämligen chans att se Europas alla hackspettarter! Vårt första mål är mellanspetten som är utdöd sedan 1980-talet i Sverige och vitryggig hackspett, som tyvärr kan gå samma öde till mötes i Sverige.

I urskogen i Bialowieza finns det 8 olika hackspettarter. Foto: Gigi Sahlstrand

I Bialowieza finns även gamla palatsparken som är värd ett besök. Förutom hackspettar finns chans på lundsångare, gulhämpling, mindre flugsnappare och halsbandsflugsnappare. I dammarna brukar trastsångare hålla till. I Bialowiezaområdet finns även fina marker för flod- och vassångare och sommargyllingar.

Järnvägen som går över Siemianówka dammen. Här får man mycket bra överblick över dammen. Foto: Gigi Sahlstrand

På väg till nästa nationalpark som ligger i Biebrza området, åker vi till dammen Siemianówka, en stor våtmark vars östra del är grund och mycket intressant ur fågelsynpunkt. Dammen delas av en järnväg som går över till Vitryssland. Järnvägsbanken är ypperlig att skåda fågel ifrån, här ses många änder, ägretthäger och vadare. I ena kanten finns ett fågeltorn där man kan se olika kärrtärnor såsom skäggtärna, svarttärna och vitvingade tärna. Och här i området finns även häckning av citronärla och ängshökarna brukar patrullera över ängarna.

 

Under vår färd ser vi förhoppningsvis både större och mindre skrikörn.

Många par vattensångare häckar i Biebrza området. Foto: Hans Bister

Biebrza nationalpark är Polens största och har enorma våtmarker som går längs med floden Biebrza. I området har nästan 300 fågelarter observerats. Här kommer vi att skåda bekvämt längs stigar, spänger, fågeltorn och broar. Vårt största mål är vattensångaren som här har en av världens största populationer. Förutom många vadare, kärrtärnor, sångare ser vi också svart stork, blåhake, pungmes, kornknarr och ofta hörs och ses härfågel. Vi bor fyra nätter precis jämte floden och har fågellivet direkt utanför fönstret. Här häckar även tornugglan som brukar troget visa upp sig när skymningen kommit. I skymningen hör vi även en fantastisk grodkör ihop med rördrom, småfläckig sumphöna, kornknarr, vaktel och nattskärra.
 
Troligtvis kommer du inte orka räkna hur många storkar du ser på resan. I varje by häckar det många storkar och i de flesta fall har de fått hjälp med plattformer på i stort sett varje ledningsstolpe. Det är en härlig syn!

Gigi Sahlstrand har varit en flitig Polenresenär under de senaste åren och lett flera av AviFaunas resor dit. Det här blir nionde respektive tionde resan som AviFauna arrangerar till Polen.

Vi räknar med att kunna se ca 140 fågelarter under resan.

Oftast bjuds man på vackra solnedgångar över de spännande fågelmarkerna vid Biebrza floden. Här är utsikten från våra balkonger i Goniadz där man ser en del av nationalparken.  Foto: Gigi Sahlstrand

Resrutt. Dag 1: Resan startar på flygplatsen i Warszawa. Transport till Bialowieza, Palatsparken. Natt Bialowieza. Dag 2: Bialowieza nationalparken, Palatsparken, Östra bron. Natt Bialowieza. Dag 3: Budy, Kungsekarna, Djurparken, Natt Bialowieza. Dag 4: Siemenovka-dammen, Havsörnssjön i Knyszyn. Natt i Goniadz. Dag 5: Budne, Mscichy. Natt i Goniadz. Dag 6: Bagno Lawki, Osowiec-Twierdza. Natt i Goniadz. Dag 7: Wolka Piaseczna, Kapice. Natt i Goniadz. Dag 8: Fiskdammarna Knyszyn. Tykocin, Hemresa. Resan avslutas på flygplatsen i Warszawa.

Pris utan flyg: 15.700 kr. (6–7 deltagare)
Pris med flyg: ca 18.700 kr. (6–7 deltagare)
Enkelrumstillägg: 1.200 kr.
Ungdomspris utan flyg: 14.100 kr.
Ungdomspris med flyg: ca 17.100 kr.
Allt detta ingår
Helpension i dubbelrum på hotell.
Alla transporter (minibuss)
Samtliga inträden och nationalparksavgifter
Lokal guide i Bialowieza nationalpark
Svensk reseledare
Fågelskydd
Utförlig förhandsinformation
Reserapport
Tillkommer: hotelldricks, eftermiddagsfika.

I resans pris ingår inte flyg till startorten. Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr.

Preliminärt flygbiljettspris: ca 3.000 kr. Flygtillägg kan förekomma från vissa avgångsorter. 

 

Klimat. Som maj månad i Sverige.

Tempo. Medeltempo.
 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin