Rumänien 28 april – 9 maj 2017 

Reseledare: Carl-Axel Bauer

Brunbjörn vid gömsle i Karpaterna. Foto: Carl-Axel Bauer

Karpaterna – ett strålande vackert bergslandskap med snöklädda berg som fond i fjärran. Fina och behagliga vandringar över blommande alpängar och längs skogskanter, där vi spanar efter mindre skrikörn, gråspett och brandkronad kungsfågel. Besök i en nationalpark där vi letar murkrypare i en trång, dramatisk klyfta med lodräta klippväggar. I dalgångarnas lövskogar hittar vi kanske mellanspett och halsbandsflugsnappare. Men höjdpunkten blir nog ändå vårt besök i björngömslet! En sen eftermiddag bänkar vi oss i ett stort och förvånansvärt bekvämt gömsle och spanar in mot skogen. Med lite tur kan vi få se brunbjörn redan i fullt dagsljus, då den närmar sig den utlagda maten, men chansen ökar när skymningen faller på! 

Hotellbåt och turbåt i Donaudeltat. Foto: Carl-Axel Bauer

Donaudeltat - ett av Europas i särklass bästa fågelområden - väntar på oss efter Karpaterna! Där bor vi på en hotellbåt, med personal som tar mycket väl hand om oss. Delikata måltider serveras tre gånger dagligen. Från hotellbåtens övre däck har vi mycket fin utsikt över deltats vassar, sjöar och skogsområden, med massor med fågel. Med en liten turbåt, som finns på släp, kan vi även nå smala kanaler och komma fåglarna ännu närmre. Vi kan räkna med mängder med dvärgskarv, vit och krushuvad pelikan, natt-, rall-, purpur-, silkes- och ägretthägrar, vitögd dykand, blåkråka, kungsfiskare och många sångare och andra småfåglar. Fina flockar av skägg-, svart- och vitvingad tärna brukar också kunna ses på flera håll. Ibland går vi i land och letar rödvingad vadarsvala, änder och vadare i saliner. Vi besöker också ett par gamla byar i deltat, med många storkbon och traditionella gamla hus, där tiden tycks ha stått stilla i många decennier.

I Dobrodgea kommer vi besöka en koloni med aftonfalkar, här en hona. Foto: Carl-Axel Bauer

I Dobrodgea-området har vi tre heldagar för att besöka de många fina fågellokaler som ligger söder och väster om deltat. I sjöar och saliner letar vi långnäbbad mås, svarthuvad trut och fältsångare. Här finns också fina skogar, halvöppna landskap och lägre bergsområden med chans på ormörn, dvärgörn, balkanhök, aftonfalk, mellanspett och balkanmes. Blomsterprakten är stor på sina håll, med bl a många praktfulla orkidéer. Vi besöker också ett stäpplandskap där vi kan få se örnvråk, kalanderlärka, korttålärka, fältpiplärka, isabella- och nunnestenskvätta samt spansk sparv.

Vit pelikan häckar i stort antal i Donaudeltat. Foto: Carl-Axel Bauer

AviFaunas Rumänienresa bjuder på många fascinerande och varierande naturupplevelser, samt mängder med fågel. Den är definitivt en av våra finaste fågel- och naturresor i Europa!

Carl-Axel Bauer är en av AviFaunas mest beresta reseledare och har tidigare rest och lett grupper i Rumänien. AviFaunas reser till Rumänien är mycket populära och det här blir AviFaunas tolfte resa dit.

Krushuvad pelikan, en av många häftiga arter vi träffar på i Donaudeltat. Foto: Göran Pettersson

Resrutt. Dag 1: Gruppen sammanstrålar på Bukarest flygplats för ca tre timmars transport till hotellet i Zarnesti. Dag 2: Vi besöker Zarnestiklyftan i nationalparken Piatra Craiului och ev. Dambovicioara-klyftan. Vi gör också ett besök i Bran Castle. Natt i Zarnesti. Dag 3: Vandring nära Zarnesti, genom skog och över äng, mot Coltul Chiliilor. Skådning från björngömsle sen eftermiddag och kväll. Natt i Zarnesti. Dag 4: Transport ca fem timmar till låglandet med stopp vid fågelsjöarna Ciorani och Hasarlâc. Ankomst till Tulcea vid Donaudeltat sen eftermiddag. Natt på det flytande hotellet i Tulcea. Dag 5: Donaudeltat. Natt i deltat. Dag 6: Donaudeltat, med besök i byn Caraorman. Natt i deltat. Dag 7: Donaudeltat, med besök i den traditionella byn Letea. Natt i deltat. Dag 8: Donaudeltat. Natt på båten i Tulcea. Dag 9: Dobrogeaområdet, söder och väster om deltat, utforskas, med besök i bl a Celic Dere och Macinbergens nationalpark. Natt i Tulcea. Dag 10: Vi besöker stäppområdet vid Denis Tepe, Sinoe-Razelmsjöarna och Vadu vid Svarta havet. Natt i Tulcea. Dag 11: Babadagskogen, Enisala, samt Murighiol- och Plopulsjöarna. Natt i Tulcea. Dag 12: Transport ca fem timmar till flygplatsen i Bukarest, där resan formellt avslutas.
 
Pris utan flyg: 23.500 kr. (10–15 delt.).
Pris med flyg: ca 28.200 kr. (10–15 delt.).
Enkelrumstillägg: 3.100 kr.
Ungdomspris: 20.700 kr.
Allt detta ingår:

Logi i dubbelrum på 3- och 4- stjärniga hotell/pensionat, inkl. hotellbåt
Helpension
Transporter i luftkonditionerad buss och i något fall med bilar
Lokal guide
Sen eftermiddag och kväll i björngömsle
Samtliga inträden och avgifter
Svensk reseledare
Fågelskydd
Utförlig förhandsinformation
Reserapport
Tillkommer: eventuellt kan kameraavgift tillkomma i björngömslet

 

Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till med det mot en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygbiljettspris: 4.700 kr. Flygtillägg från vissa avgångsorter kan förekomma.
 
Klimat. Ca 15–25 grader varmt, regn kan förekomma.
 
Tempo. Lugnt tempo. 
 

ANMÄLAN. Om du vill åka med anmäler du dig här på hemsidan genom att klicka på Intresseanmälan/Boka resa. Anmälningsavgiften är 2.370 kr. och sätts in på bg. 5019–0453 (AviFauna).

 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin