Sicilien – botanik
29 mars – 5 april 2019

Reseledare: Pav Johnsson
Lokalguide: Andrea Corso

Praktofrys Ophrys tenthredinifera ssp. grandiflora är en av de omkring 15 taxa ofrys (flugblomster) vi kommer att se. Foto: Richard Ottvall

Det ryker aska ur Etna – Europas högsta aktiva vulkan. Vi håller oss på behörigt avstånd men naturkrafterna inger ändå respekt. Sicilien är omväxlande, dramatiskt, och samtidigt vackert som en dröm. I slutet av mars har värmen och solen återvänt och i sluttningar och dalgångar möter vi en enastående orkidéprakt.

3 329 meter höga Etna och törelväxten Euphorbia rigida. Foto: Andrea Corso

Sicilien är kontrasternas ö. Både naturen och de många antika lämningarna vittnar om att vi befinner oss i gränslandet mellan Europa och Afrika. Några åker hit för den unika naturens skull, andra för att uppleva den himmelskt goda maten. De aktiva vulkanerna Etna och Stromboli är andra turistattraktioner av hög klass.

Två endemer på samma bild! Siciliansk murödla på en mosaik föreställande siciliansk stenhöna. Foto: Andrea Corso

Vi rör oss främst på den östra sidan av ön. Helgonet Lucias stad Siracusa blir vår bas under större delen av resan, och härifrån gör vi dagsutflykter till botaniskt, ornitologiskt och kulturhistoriskt intressanta platser. Vi räknar med att trots ett behagligt tempo hinna se mycket av den unika naturen. Nästan tio taxa orkidéer kan räknas som unika för Sicilien med närområden. Mer eller mindre endemiska kan också en dryg handfull träd, grod- och kräldjur, siciliansk stenhöna, sicilianska rasen av stjärtmes, och kanske en spännande isolerad korsnäbbspopulation, räknas.

Den murrigt tecknade sicilianska rasen av stjärtmes bör vi kunna hitta rätt lätt. Foto: Andrea Corso

Så här utanför turistsäsongen kan vi njuta lite extra av Siciliens stolta kulturarv. Vår bas i utkanten av Siracusa, som Cicero kallade "den största grekiska staden och den vackraste av alla", ger oss en närhet till många historiska platser, vackra antika byar, och förstås kulinariska upplevelser, som gör sitt för att varje dag blir en resa i sig.

Pav Johnsson har intresserat sig för orkidéer sen tonåren och håller regelbundet i orkidéguidningar, inte minst på Öland, där han bor. Det här blir AviFaunas andra resa till Sicilien efter premiärresan 2017.
 
Vi räknar med att se bortåt 35 orkidétaxa och drygt 100 fågelarter.

Toffelofrys Ophrys bertolonii har en mycket begränsad utbredning och har sina tätaste förekomster på Sicilien. Foto: Andrea Corso

Resrutt. Dag 1: Resan startar på eftermiddagen/kvällen på flygplatsen i Catania, Sicilien. Transport till vårt hotell i Randazzo. Dag 2: Hela denna dag utforskar vi de dramatiska landskapen runt vulkanen Etna. Natt i Randazzo. Dag 3: Morgon vid Etnas sluttningar, därefter transport till Siracusa, där vi också bor kommande fem nätter. Dag 4–7: Med Siracusa som bas gör vi dagsturer till platser av såväl stort botaniskt, som ornitologiskt och kulturellt intresse. Bland dessa platser märks särskilt Golfo di Siracusa, Iblei-bergen, Capo Murro di Porco, Capo Passero, Portapolo, Cava Grande del Cassibilie, Necropoli di Pantalica, Palazzalo Acreide, Penisola Magnisi, Thapsos.och världsarvsstaden Ortigia. Dag 8: Avfärd till flygplatsen i Catani där resan avslutas.

Pris utan flyg: ej fastställt. (maximalt 12 delt.).
Pris med flyg: ej fastställt. (maximalt 12 delt.).
Enkelrumstillägg: ej fastställt.
Ungdomspris utan flyg: ej fastställt.
Ungdomspris med flyg: ej fastställt.
Allt detta ingår:
Logi i dubbelrum på hotell
helpension
Alla transporter
Samtliga inträden och guidningar
Svensk reseledare
Italiensk kunnig botanik- och fågelguide under hela resan
Bidrag till AviFauna Naturresors fågelskyddsfond
Förhandsinformation om resan och artlista
Utförlig reserapport från resan
 
I resans pris ingår inte flyg till startorten. Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygbiljettspris: ej fastställt. Flygtillägg kan förekomma från vissa orter.

Klimat. Soligt och ofta runt 20-25°, men regn kan förekomma. Det är ofta kyligt med låga temperaturer kring berget Etna.
 
Tempo. Lugnt.
 

Resans uppläggning är ännu preliminär. Är du intresserad kan du emellertid utan kostnad göra en intresseanmälan redan nu så hör vi av oss – med mer definitiva uppgifter, inklusive pris – så fort resan blir bokningsbar. Du kan då ta det avgörande beslutet om du vill följa med. Kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin