Fotoresa Extremadura, Spanien 5–14 maj 2018

Reseledare: Johannes Rydström

Biätare på häckplats, fotograferade från gömsle. Foto: Johannes Rydström

Följ med det till det böljande korkekslandskapet, de dramatiska klipporna och de blomsterklädda stäpperna i spanska Extremadura! Här bor vi strategiskt på två små landsbygdshotell mitt i det vackra landskapet, med fotomotiv runt knuten. Under fem av resans åtta fotodagar kommer fokus ligga på gömslefotografering. Alla deltagare får möjlighet att fotografera från en rad olika gömslen, alla med sina egna speciella målarter. Under resans övriga tre fotodagar fokuserar vi istället på landskaps- och blomsterfotografering, samt på att fånga Extremaduras fåglar i sina storslagna och vackra miljöer.

Spansk kejsarörn, en av de mest sällsynta och vackraste av världens alla örnar. Foto: Johannes Rydström
Vi hinner även med att besöka den gamla, vackra staden Trujillo. Foto: Johannes Rydström

Vi kommer till Extremadura under den allra bästa tiden för fotografering. Alla vackra flyttfåglar har hunnit återvända från Afrika och stäpplandskapet bör vara i färgsprakande blom. Vår lokala arrangör erbjuder oss ett antal olika gömslen med olika specialiteter och alla deltagare på resan kommer att få möjlighet att prova på samtliga gömslen – sammanlagt blir det hela åtta gömslesessioner per person. Vi fotograferar bland annat från flera olika rovfågelgömslen med goda chanser på såväl örnar som gamar, från gömsle intill en häckplats för biätare och vid två olika så kallade ”drinking ponds” för småfåglar. De gömslen vi kommer att använda oss av har alla spegelglas, det vill säga man kan komma mycket nära fåglarna utan att riskera att störa dem.

En gryning vid Castillo de Monfragüe är något alldeles extra. Foto: Johannes Rydström

Resans upplägg är som en workshop, där vi utbyter erfarenheter och de deltagare som önskar får tips och råd från reseledaren om allt från kamerainställningar och fototekniker till tankar kring komposition, fotovinklar, ljus och bakgrund. Vi kommer även att prata om hur man kan tänka för att få till bilder utöver de mest uppenbara motiven – till exempel hur man kan använda sig av linjer, mönster och former i omgivningarna för att skapa bilder som blir mer än bara artpresentationer. På kvällarna hålls ingen artgenomgång, vilket annars är tradition vid vanliga AviFauna-resor med fokus på fågelskådning, utan istället diskuterar vi olika aspekter av fotografering och tittar på några av de bilder som vi tagit under dagen. Tillsammans funderar vi kring vad som är bra med de olika bilderna och vad som eventuellt hade kunnat göras annorlunda för att höja bilderna ytterligare.

Hökörn, en mäktig rovfågel som vi hoppas få fotografera. Foto: Johannes Rydström

Resan leds av Johannes Rydström som har besökt det aktuella området under tidigare fotoresor, senast som ledare för en Avifauna-resa 2017. Johannes är en internationellt prisbelönt naturfotograf och medlem i föreningen Naturfotograferna /N. Avifauna har sedan 1986 arrangerat över 50 resor till Spanien och detta är den tredje rena fotoresan till landet.

Den lilla minervaugglan är värd att spana efter i gamla byggnader, såväl i byarna som ute på stäppen. Foto: Johannes Rydström

Resrutt. Dag 1: Vi samlas på Madrids internationella flygplats vid lunchtid. Transport till vårt boende i Herreruela i västra Extremadura under eftermiddag och tidig kväll. Tre nätter i Herreruela. Dag 2: Gömslefotografering i Sierra de San Pedro morgon/fm, på eftermiddagen besöker vi Los Barruecos. Dag 3: Gömslefotografering i Sierra de San Pedro. Dag 4: Gömslefotografering i Sierra de San Pedro, sen eftermiddagstransport till vårt boende strax utanför Trujillo. Tre nätter på detta boende. Dag 5: Morgon och förmiddag i Monfragüe nationalpark, eftermiddag och kväll på stäppen runt Santa Marta de Magasca. Dag 6: Morgon och förmiddag på Belénstäppen, eftermiddag och kväll i Monfragüe nationalparkDag 7: Morgon och förmiddag på stäppen runt boendet. På eftermiddagen besök i den gamla vackra staden Trujillo och därefter transport tillbaks till vårt första boende i Herreruela. Tre nätter i Herreruela. Dag 8: Gömslefotografering i Sierra de San Pedro. Dag 9: Halvdag gömslefotografering i Sierra de San Pedro, på eftermiddagen egen tid bilddiskussioner på boendet. Dag 10: Tidig transport till Madrids internationella flygplats där resan avslutas.

Pris utan flyg: 28.600 kr. kr (5–6 deltagare)
Pris med flyg: ca 31.600 kr kr (5–6 deltagare)
Enkelrumstillägg: 1.800 kr. (i mån av tillgänglighet)
Ungdomspris utan flyg: 25.800 kr.
Ungdomspris med flyg: ca 28.800 kr.
Allt detta ingår:
Logi i dubbelrum på hotell av enklare medelstandard
Helpension
Alla transporter i Spanien
Tillgång till fotogömslen under fem av resans åtta fotodagar
Svensk reseledare och fotografisk guide
Fågelskydd
Utförlig förhandsinformation
Reserapport efter resan

Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygbiljettspris: ca 3.000 kr. Flygtillägg kan förekomma från vissa avgångsorter.


Klimat. Redan i skiftet april/maj kan det bli ganska varmt under dagarna i Extremadura, med temperaturer runt 25°C. Det kan även vara ganska varmt när man sitter i vissa av gömslena. Även om soligt väder större delen av resan är det mest troliga bör man gardera sig och ha med såväl regnställ som något varmare plagg. Tidiga morgnar och kvällar kan vara ganska kyliga.
 
Tempo. Relativt lågt tempo med gott om tid på varje plats, vi ska ju fotografera. Räkna dock med tidiga morgnar samtliga dagar och även en del sena kvällar. De allra flesta dagar kommer det dock finnas möjlighet att vila några timmar mitt på dagen på vårt boende, mellan morgonens och eftermiddagens fotosessioner. Under gömsledagarna rör det sig ofta om flera timmars långa sittningar per tillfälle i de olika gömslena. Vad gäller transporter kommer de flesta dagar endast innehålla kortare sådana då de båda små mysiga landsbygdshotell vi ska bo på ligger mycket strategiskt placerade.

Vi är måna om att samarbeta med etiskt medvetna lokala partners vilket bland annat innebär att inga levande lockbeten används i samband med rovfågelgömslingen.
 

ANMÄLAN. Om du vill åka med anmäler du dig genom att maila admin@avifauna.se eller ringa 0485 444 40 vardagar mellan 9-15. Anmälningsavgiften är 2.500 kr och sätts in på bg. 5019–0453 (AviFauna).

 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin