Södra Spanien, norra Marocko & Gibraltar
15–23 februari 2019

Reseledare: Gigi Sahlstrand

Gåsgam. Foto: Javier Elorriaga

Tänk dig att utan behöva förflytta dig längre sträckor kunna skåda i två kontinenter, två hav och tre länder! Vi kommer att uppsöka de bästa områdena med olika miljöer på båda sidor av Gibraltar sund, som t ex myrar, korkekskogar, berg, klippor, sjöar, stränder, jordbruksmark e t c. Under hela resan kommer vi att ha goda möjligheter att se en mängd rovfåglar, vi är nämligen vid ”flaskhalsen” där ett av Europas bästa rovfågelsträck går. Låt oss som fågelskådare plocka ut det bästa av dessa tre länder!

Den sällsynta kapugglan. Foto: Javier Elorriaga

Den här turen ligger under högsäsong för vårflyttningen. Vi kommer att få möta två av de mest sällsynta arterna i västra Palearktiseremitibis i Spanien och kapuggla i Marocko.

 

Redan vid flygplatsen i Malaga startar vår skådning. Vår spanska guide möter upp oss, en av de främsta ornitologerna i Spanien och duktig fotograf. Vi besöker ett blommade vackert reservat som går jämte en flod där silkeshägern står och fiskar. I dammarna kan vi se kopparand, styltlöpare och vadarfåglar, i träden sitter biätare och härfågeln går i gräset. Cetti- och gräsångare sjunger här och var.

Eremibis. Foto: Javier Elorriaga

Vår resa börjar i södra Spanien. Vi kommer där att få se en mängd sträckande rovfåglar under vår färd, t ex en stor mängd ormörnar, dvärgörnar och brun glada. Vi kommer att besöka häckningsområden för smuts- och gåsgam, skåda över havet där vi bl a kommer att se gulnäbbade liror, färdas i ett frodigt landskap där en av målarterna är svartvingad glada.  I Tarifa, där vi bor de första dagarna, har vi nära till rödfalkarna som häckar i borgen vid Tarifas hamn. Från Tarifa lämnar vi Spanien för ta den timmeslånga båtfärden över till Tanger i Marocko.

Norra Marocko bjuder bl a på spännande våtmarkslandskap med bronsibisar. Foto: Javier Elorriaga

Den västra delen av norra Marocko är frodig och blöt. Utmed vägen kan minervaugglor sitta på staketstolpar. Här finns fina fågelsjöar som hyser stor population av änder t ex rödhuvad dykand och vitögd dykand, dammar med mängder av hägrar och vadarfåglar, och det sjungs flitigt i vassar och från buskagen. Under ett valv mitt i en stad kommer vi bekanta oss med stubbstjärtseglarens bon och blickar vi uppåt kommer vi se bleka tornseglare.

Vi tillbringar en heldag i Merdja Zergaområdet. Detta område var tidigare känt för övervintring av smalnäbbad spov. Tyvärr är arten borta därifrån sedan 1990-talet. Vi färdas med småbåtar i detta stora delta. Där vimlar det av vadare, flamingor, änder, tärnor och vitfågel. När skymningen kommer lyssnar och spanar vi efter kapuggla och kanske har vi innan dess sett spelande rödvingade vadarsvalor.

Småbåtarna gör att vi kan ta oss fram i det stora deltat Merdja Zerga. Foto: Javier Elorriaga

En dag åker vi till Gibraltar. Där tar vi kabinbanan upp på toppen av Gibraltarklippan, njuter av den magnifika utsikten och fnissar lite åt de apor som lever här uppe. Kanske får vi syn på en klipphöna eller pilgrimsfalken som häckar i klippan.

 

Men det blir inte bara fåglar på denna resa. Vi kommer att lägga in en båttur för val- och delfinskådning i Gibraltar sund. Såklart kommer vi även havsfåglarna nära. Sightseeing i vackra gamla staden Asilah (där vi bor i två nätter), vi besöker gamla delen av Tanger och fisk-, kött- och grönsaksmarknaden i Tanger, strosar runt i Tarifa och sedan kan vi förvänta oss mycket god mat i både Spanien och Marocko.

 

Gigi Sahlstrand har tidigare rest i regionen och ledde AviFaunas premiärresa dit i mars 2015. Spanien och Marocko är några av AviFaunas mest välbesökta länder och vi har arrangerat resor dit sedan mitten av 1980-talet.

Vi räknar med att se ca 150
–160 arter under resan.

Härlig utsikt från Gibraltarklippan. Foto: Javier Elorriaga

Resrutt. Dag 1: Resan startar på Malagas internationella flygplats. Parque del Guadalhorc. Natt Tarifa. Dag 2: Södra Spanien  Los Lances Beach, Bolonia och Sierra de la Plata i El Estrecho Natural Park, val- och delfintur i Gibraltar sund. Natt Tarifa. Dag 3: Gibraltar och övre klippans naturreservat. Natt i Tarifa. 4: Färja över till Marocko, Loukos kärrområde, Asilah. Natt Asilah, Marocko. Dag 5: Sjöarna vid Sidi Bourghaba, Båttur i Merdja Zerga. Natt Asilah. Dag 6: Cape Espartel, Larache, Medina (gamla staden) i Tanger. Färja tillbaka till Tarifa. Natt i Tarifa.Dag 7: La Janda, besöker bl a eremitibiskolonin. Natt Tarifa. Dag 8: Egen tid i Tarifa och ett skådarstopp på väg till internationella flygplatsen i Malaga där resan avslutas.

 
Pris utan flyg: ej fastställt (maximalt 12 delt.).

Pris med flyg: ej fastställt (maximalt 12 delt.).

Enkelrumstillägg: ej fastställt.
Ungdomspris utan flyg: ej fastställt.
Ungdomspris med flyg: ej fastställt.
Allt detta ingår:
Helpension i dubbelrum på turistklasshotell

Alla transporter (minibussar, gemensam buss i Marocko)
Färja Spanien – Marocko
Linbanefärd upp till Gibraltarklippan

Båttur i Merdja Zerga, Marocko
Val- och delfinsafari
Samtliga inträden och nationalparksavgifter
Svensk reseledare
Lokal guide
Bidrag till AviFauna Naturresors fågelskyddsfond
Förhandsinformation om resan och artlista
Utförlig reserapport från resan
Tillkommer: fikapengar

I resans pris ingår inte flyg till startorten. Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygbiljettspris: ej fastställt. Flygtillägg kan förekomma från vissa orter.

Klimat. Behaglig, som en bättre sommardag i Sverige. Svalare nätter.

Tempo. Lätt tempo.
 

Resans uppläggning är ännu preliminär. Är du intresserad kan du emellertid utan kostnad göra en intresseanmälan redan nu så hör vi av oss – med mer definitiva uppgifter, inklusive pris – så fort resan blir bokningsbar. Du kan då ta det avgörande beslutet om du vill följa med.  Kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin