Gibraltar, södra Spanien och norra Marocko
9–15 mars 2015

Reseledare: Gigi Sahlstrand   FULLBOKAD

Gibraltar. Foto: Blands Travel

Tänk dig att utan behöva förflytta dig längre sträckor kunna skåda i tre länder (Gibraltar tillhör ju som bekant Storbritannien) – se flyttfåglar från Gibraltarklippan, se mängder av fågelarter i det frodiga landskapet i södra Spanien och njuta av alla vadarfåglar i Marocko. Dessa delar av Spanien och Marocko samt Gibraltar har sedan långt tid tillbaka haft ett stort utbyte av varandra. Låt oss som fågelskådare plocka ut det bästa av dessa tre länder!

 

Redan vid flygplatsen i Malaga startar vi skådningen. Vår värd för resan möter upp oss tillsammans med vår spanska guide, en av de främsta ornitologerna i Spanien och duktig fotograf. Vi besöker ett blommade vackert reservat som går jämte en flod där silkeshägern står och fiskar. I dammarna kan vi se koppand, styltlöpare och en mängd andra änder och vadarfåglar, i träden sitter biätare och härfågel går i gräset. Cetti- och gräsångare låter lite här och var.

Västra delen av Marocko bjuder på ett spännande våtmarkslandskap.  Foto: Gigi Sahlstrand

Vi installerar oss på vårt hotell i Gibraltar som har gula små badankor i sina badrum. Sedan tar vi kabinbanan upp på toppen, njuter av den magnifika utsikten och fnissar lite åt de apor som lever här uppe. Kanske får vi syn på en klipphöna eller pilgrimsfalken som häckar i klippan.

 

Vår resa går vidare till La Jandria området i södra Spanien. Vi kommer få se en mängd olika sträckande rovfåglar under vår färd. Vi besöker häckningsområde för smuts- och gåsgam, skådar över havet där vi bl a kommer att se gulnäbbade liror, färdas i ett frodigt landskap där en av målarterna är svartvingad glada. En annan målart är eremitibis. Den är inte känd för sin skönhet men vi kommer att besöka den enda häckningen som finns i Europa och höra hur det gick till att arten finns just här, tio meter från vägen. Innan vi lämnar Spanien för den timslånga båtfärden över till Marocko besöker vi rödfalkarna som häckar i en borg i Tarifa.

Gåsgam. Foto: Javier Elorriaga

Den västra delen av norra Marocko är frodig och blöt. Utmed vägen kan minervaugglor sitta på staketstolpar. Vi besöker fina fågelsjöar som hyser stora populationer av änder t ex rödhuvad dykand och även vitögd dykand, dammar med mängder av hägerarter och vadarfåglar, och det sjungs flitigt i vassar och i buskridåer. Under ett valv mitt i Larache kommer vi bekanta oss med stubbstjärtseglarens bon och blickar vi ännu högre uppåt kommer vi att se bleka tornseglare.

Eremibis. Foto: Javier Elorriaga

En hel dag kommer vi lägga i Merdja Zerga området. Detta område var känt för övervintrande smalnäbbad spov. Tyvärr är arten borta sen 1990-talet. Vi kommer att färdas ut med småbåtar i detta stora delta. De vimlar av vadare, flamingor, änder, tärnor och vitfågel. När skymningen kommer lyssnar vi och spanar efter kapuggla och minervauggla, innan dess har vi nog sett spelflygande rödvingade vadarsvalor och en mängd olika sträckande rovfåglar under vår färd.

Småbåtarna gör att vi kan ta oss fram i det stora deltat Merdja Zerga. Foto: Gigi Sahlstrand

Det blir inte bara fåglar på denna resa. Vi kommer även att lägga in en båttur för valskådning om vädret tillåter. Då kommer vi även havsfåglarna nära. Vi avslutar resan tillbaka till Gibraltar, kikar igen på den mäktiga utsikten och hoppas på rovfåglar nära över våra huvuden.

Gigi Sahlstrand har tidigare besökt samtliga områden som ingår i resan. AviFauna har tidigare besökt resans alla delar men inte i den här kombinationen. Det blir AviFaunas femtonde resa till södra Spanien och den tionde resan till norra Marocko.

Tanger, Marocko. Foto: Blands Travel

Dag 1: Flyg till Malaga. Parque del Guadalhorc, transport till Gibraltar, kabinbana till toppstationen. Natt i Gibraltar. Dag 2: Shore hide west of Tarifa, Bolonia-Sierra de La Plata. Natt i Tarifa, Spanien. Dag 3: Tarifa, La Jandra , färja över till Marocko. Natt i Tanger, Marocko. 4: Lac Sidibourhaba, Loukos kärrområde. Natt i Larache, Marocko. Dag 5: Merdja Zerga. Natt Larache, Marocko. Dag 6: Tillbaka till Tanger för att ta färjan över till Tarifa, val- och havsfågeltur. Natt i Gibraltar. Dag 7: Gibraltar, Rock Nature Reserve, transport till Malaga. Hemresa.

Pris: 23.600 kr. (11–15 delt.). OBS: SÄNKT PRIS MED 1.700 KR
Enkelrumstillägg: 2.800 kr.
Ungdomspris: 20.600 kr.
Flygplatstillägg: Göteborg: 850 kr.
Allt detta ingår:
Flyg Stockholm/Göteborg/Köpenhamn/Oslo – Malaga.
Logi i dubbelrum på hotell, de flesta nätterna på 4- och 5-stjärniga hotell
Helpension
Alla transporter
Färja Spanien – Marocko
Valsafari
Samtliga inträden och nationalparksavgifter
Lokal guide
Svensk reseledare
Fågelskydd
Miljöskydd
Utförlig förhandsinformation
Reserapport
Tillkommer: fika.
 
Klimat. Behagligt, som en bättre sommardag i Sverige. Svala nätter.
 
Tempo. 2 storkar, d v s medeltempo
 
ANMÄLAN. Om du vill åka med sätter du in anmälningsavgiften 2.560 kr på pg. 55 95 29–3 (AviFauna).

 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. avifauna@sofab.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin