Spanska Pyrenéerna med Guldkant
20–27 maj 2018

Reseledare: Anders Elmfors

Vi skådar upp till trädgränsen i Pyrenéerna. Foto: Göran Pettersson

Pyrenéerna är en imponerande barriär mellan Iberiska halvön och övriga fastlandseuropa. Häftiga dalgångar skär in i bergmassiven. I dalgångarna finns fågelrika bokskogar och ovanför trädgränsen tar de alpina arterna vid. Tittar vi söderut så breder odlingslandskapet ut sig. Här finns också de fågelrika stäpperna som gett norra Spanien dess rykte som ett riktigt fågeleldorado. Den här resan kommer att kittla våra naturkänsliga sinnen med fåglar, orkidéer, fjärilar och ett stort stycke annorlunda europeisk natur.

Lammgam, drömart i Pyrenéerna. Foto: Joseba del Villar

Den här resan erbjuder exklusiv skådning efter arter som i Europa vanligtvis är så spridda från varandra att man inte kombinerar dem på en och samma resa. Trappar, flyghöns och lärkor kombinerat med lammgam, hökörn, vitryggig hackspett, murkrypare, alpjärnsparv, citronsiska och alpkaja. Därtill är vår lokalguide en skicklig botanist och vi kommer därför också att försöka se en del läckra orkidéer som finns i de kalkrika områdena vi reser i.

Stäppen är delvist uppodlad, men ändå vacker. Foto: Göran Pettersson

Några morgnar på stäpperna blir tidiga då vi söker efter dupontlärkor och flyghöns. Här tittar vi också efter skatgök och flera andra arter lärkor, bl a dvärglärka. Några våtmarker finns med i programmet, vilket bidrar till en varierad artlista.

Citronsiska, en av målarterna för resan. Foto: Thomas Pettersson

På Pyrenéernas lövskogsklädda sluttningar finns ett isolerat bestånd med vitryggig hackspett. Vår lokalguide vet var. Tittar vi mot skyn är chanserna goda att hitta lammgam och andra gamarter. På några platser kollar vi av de lodräta klipporna efter murkrypare. Och blir det bara lite tallskog brukar små grupper av citronsiska visa sig. Vi får mycket att spana efter under resan.

Provencesångare är en snygg liten gynnare. Här en hane. Foto: Göran Pettersson

Det är inte bara spännande arter på resan. Vi färdas genom sköna dalgångar i Pyrenéerna och tar för oss av det goda spanska köket. Våra logier blir på klassiska hotell, där några har Paradoremblemet på entrédörren. Vi reser ju med Guldkant.
 
Anders Elmfors har vistats under långa perioder i Spanien och bor numera delar av året i de södra delarna av landet. Vi har också med oss en skicklig lokalguide under resan. Där här blir AviFaunas tredje resa till norra Spanien efter drygt fyrtio resor till Iberiska halvön.

AviFauna med guldkant innebär skådning i lugnt och behagligt tempo. Vi bor på förstklassiga hotell och kan verkligen njuta av det spanska köket. Vi äter en god middag i lugn och ro, vinlistorna imponerar och för den som så önskar kanske en drink till artgenomgången? Innan avfärd äter vi hotellets frikostiga frukost – men för de som önskar erbjuds en kortare förfrukostexkursion vid ett par tillfällen.

Vi räknar med att kunna se ca 140–150 fågelarter under resan.

Selva de Irati, platsen för vitryggig hackspett. Foto: Thomas Pettersson

Resrutt. Dag 1: Resan startar på Barcelonas internationella flygplats. Transport till södra Navarra (4 timmar). Natt i Olite eller Villafranca. Dag 2: Bardenas Reales Biosphere Reserve. Natt i Olite eller Villafranca. Dag 3: Pitillaslagunen och stäppskådning. Natt i Olite eller Villafranca. Dag 4: Transport till norra Navarra med skådning längs vägen. Natt nära Sangüesa. Dag 5: Irati forest eller Roncaldalen. Natt nära Sangüesa. Dag 6: Hechodalen. Natt nära Sangüesa. Dag 7: Transport söder och österut till Lleida och skådning längs vägen. På eftermiddagen stäppskådning Lleida. Natt i nära Lleida.Dag 8: Morgonskådning på stäpperna nära Lleida. Transport till Barcelona (2 timmar) där resan avslutas.
 
Pris utan flyg: 22.900 kr. (8–10 delt.).
Pris med flyg: ca 26.400 kr. (8–10 delt.).
Enkelrumstillägg: 3.800 kr.
Allt detta ingår:
Logi i dubbelrum på 4-5-stjärniga hotell
Helpension
Alla transporter
Samtliga inträdesavgifter
Svensk reseledare
Lokal guide
Fågelskydd
Utförlig förhandsinformation
Reserapport

Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygbiljettspris: ca 3.500 kr. Flygtillägg från vissa avgångsorter kan förekomma.
 
Klimat. Det råder vår och försommar i de områden vi besöker. Eftersom det blir en del bergskådning får vi kalkylera med instabilt väder någon dag.
 
Tempo. Lugnt tempo där fokus ligger på fåglar och naturVi gör dagliga avbrott för en "cafe con leche" och fältlunch i skön natur. Någon morgon blir tidig då vi letar lärkor och flyghöns.

 

ANMÄLAN. Om du vill åka med anmäler du dig genom att maila admin@avifauna.se eller ringa 0485 444 40 vardagar mellan 9-15. Anmälningsavgiften är 2.500 kr och sätts in på bg. 5019–0453 (AviFauna).

 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin